zaterdag 21 juni 2014

0212 Dictee woensdag 25 juni 2014 (2): dictee 763 (deel 2) √

Dictee - dictees [0212]

Oefendictee 763 (deel 2)

Hierbij de zinnen 5, 6 en 7.

5. De Bijbel van deux aes is de Deux-aesbijbel. Bij folies à deux delen de koppels een waandenkbeeld. Een bijbellezenaar dient de Bijbellezing. De bibliolatrie is de Bijbelverering. Zou hij al bij zijn? Hebben ze hem bijgebracht in het bijzijn van z'n geliefde? Goede Vrijdag, tweede paasdag en tweede pinksterdag zijn bijdagen. Wilt u er wat bijdoen? Wil je die stoelen bijeenzetten, dan kunnen we bijeen zitten. Dat weefsel heet bijencrêpe. De bijeengetrommelde notabelen hebben de koppen bijeengestoken. Het heeft mij altijd bijgelegen, dat dit gebeuren zou. Bijna-geld is near money (lemma VD). De cortex is de bijnierschors, de medulla het bijniermerg. Wilt u mijn bijgegroeide haar bijknippen? Hij moest beslist alle zeilen bijhebben, bijhouden.


6. Een bijou is een kleinood, bijouterieën zijn kleinodiën. Moet je dat er nou met de haren bijslepen? Ik moet die foto maar wat bijsnijden. De Wet Werk en Bijstand (WWB) heette vroeger Algemene Bijstandswet [ABW, 1904 --- > WWB] of kortweg bijstandswet. Hij moet meer van zich af bijten. De bijvoetwol wordt ook moksa genoemd. De deconfiture van het Romeinse Rijk was toen al een feit. Détournement de pouvoir of abus de pouvoir is machtsmisbruik, het juste milieu is het juiste midden en een plein-pouvoir (de en het) is een lastgeving tot verrichting van zaken zonder enige beperking. Een buttondown van een overhemdsboord moet aan beide zijden worden vastgeknoopt. Zij bikepoolden regelmatig. Ze lijdt aan het bikinistresssyndroom. Er staat toch geen cement, zeemanstaal voor snert, op het bikkesementmenu? 3, bikwadraat 81.

7. Mevriet is onbrandbaar materiaal. We gaan vandaag met Jan Bil z'n wagen, met de billenwagen, met de benenwagen. Te voet: per pedes (apostolorum). Twee van de onderhandelaars hadden een bilaatje. Wat kan een 'bilboquet' allemaal zijn? Een bilbord is geen billboard. De bildtstars zijn naar Het Bildt genoemd. Stratenmakers kunnen een bildecolleté hebben. Hij is een man van erudiete bildung. Bilharzia (ook: bilharziasis) is schistosomiasis. Hij heeft gebiljardeerd. Een café billard is een biljartcafé. Een billenjob is een billift, een cosmetischchirurgische ingreep. Ik doe u kond, dat u het kontschudden, het billenshaken, niet gewonnen hebt. Bijlo, het werkt. Het bilzekruid is het dolkruid of ook wel: malwillempjeskruid. Voor clignoteurs worden bimetalen gebruikt. 'Bindi' [rode stip] komt uit het Hindi [taal].
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten