zaterdag 21 juni 2014

0213 Dictee woensdag 25 juni 2014 (3): dictee 763 (deel 3) √

Dictee - dictees [0213]

Oefendictee 763 (deel 3)

Hier de zinnen 8, 9 en 10.

8. Bindsla is Romeinse sla of romaine. Zijn horloge loopt op de binkert. Kunnen we hem na die binnenbrand als lid nog binnenboord houden? Hoe lang zou hij al op het Binnenhof zitten? En tot hoelang nog? Is dit nu vissen in het binnen- of buitenlek? Hij is jong binnengelopen. De binnenplaneten zijn Mercurius en Venus. Met monologue intérieur wordt binnenpraat bedoeld. Iets binnenstebuiten keren is het binnenste buiten keren. Een hortus conclusus is een binnentuin. Zij gaat meestal binnenzonnen. Bioactieve stoffen is de verzamelnaam voor stoffen als antioxidanten, carotenoïden, fyto-oestrogenen en glucosinolaten. Een biobrander werkt op bio-ethanol. Zeggingskracht loopt van nietszeggend via weinigzeggend naar veelzeggend. Biodynamisch is biologisch-dynamisch (bd). Bioscopie: goedkoop bioscoopje?

9. Wat wordt dat vanuit moleculairbiologisch standpunt? Wat is de biotoop van de Musca domestica? De huiskat is de Felis catus. Dat zijn bioscopische opnamen (opnames). Beren zijn het quadrupedalisme niet ontgroeid. Zoek eens op: een ongelikte beer … Alleen zo'n birmaan mag je burmees noemen. De munteenheid van Myanmar (voorheen: Birma) is de kyat [MMK] (die van Ethiopië de birr - ETB). Het woord 'biryani' is aan het Farsi ontleend. Cantuccini zijn biscotti di Prato. Het zijn echte kissebissers '[ook zz zz]: hun bisbilles zijn, gekibbel is, aan de orde van de dag. Zij kickt op bismarckharingen. Bij dát dodenritueel is een bisjpaal nodig. Bishts zijn veelal versierde traditionele Arabische overjassen. Een zijde- en een franjeaap zijn guereza's ['g' als in 'goal' en 'ee' zoals in begeren]. Hoeveel bisschopszetels telt Nederland? Welke bivalvedieren ken je zoal? Blaataap met blabla.

10. Hij had even een black-out: wist niet meer wat fall-out was. Zij geloven in de bijbel van 52 bladen. Het mondde uit in een bladzijdelange tirade. Blague kun je die blagueur niet ontzeggen. Het waren een blakaman en een orang blanda. De blakka stond bladstil. Het toetje was blanc-manger. Het blanc fixe is een witte verfstof. Een blancet is een blanco accept, het Franse woord 'blanchet' vinden we terug als blanket (peer, maar ook: zekere volmacht, blanc-seing). Een blanc-bec is een melkmuil. Blamabel, blamage en blameren ken je, maar wat zijn blamestormen, blaming the victim en blaming-and-shaming?
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten