donderdag 12 juni 2014

0207 Dictee woensdag 18 juni 2014 (1): dictee Dordrecht √

Dictee - dictees [0207]

2e Groots Dordrechts Dictee

Rating
Op 11 juni vond dit dictee plaats. Bijna 100 deelnemers, prima organisatie. De snelle correctie (30 correctoren) viel op, de tekst was leuk, maar buitengewoon moeilijk en de tekst werd goed voorgedragen. Zou ik vorig jaar met 1 ster hebben volstaan, met enige aarzeling geef ik nu twee sterren. Wel onder voorwaarde dat men volgend jaar toch even de tekst vooraf laat controleren op die paar foutjes

Rating - RDR 2 sterren: * *     [Rating nummer 58]

Johan de Witt, een zeventiende-eeuws fenomeen

1. Geboortig uit een conservatief-liberaal, remonstrants milieu, waaruit een resem raad(s)pensionarissen van bij tijd en wijle machiavellistische signatuur voortkwam, was de zelden ideeëloze Johan de Witt een politiek equilibrist van ongeëvenaarde allure.

2. Het raad(s)pensionarisschap was een de jure ambtelijke, maar de facto aleatoire politieke betrekking die Johan, als non-stop workaholic, in no time door een no-nonsensepolitiek wist te acquireren; reeds als vijfentwintigjarige zat hij apetrots op de apenrots.

3. Enige ijdelheid was de staatsman overigens niet vreemd, getuige zijn in het epoque passende kokette potloodstreepsnorretje en de licht pedante goatee; de eblouissante zwarte lokken doen het kwistig gebruik van de eau-de-colognefles vermoeden of ten minste een eau de toiletteje.

4. Johans ethische opvattingen zouden in een contemporain
normen-en-waardendebat niet hebben misstaan. Geschenken en cadeautjes retourneerde hij rücksichtslos. Hooguit maakte hij een exceptie voor een tête-à-têtedinertje.


5. Toch leek hij de balkenendenorm niet geheel au sérieux te nemen, want hij leende grote sommen geld van particulieren die hij upgradede naar hoger rentende staatsobligaties waarvoor hij, door zijn preëminente qualitate-quafunctie, een preferentiële positie bezat. Dat heeft heden ten dage iets louches.

6. De Gouden Eeuw [NL] was echter geen continuüm van ongebreidelde economische voorspoed, maar vertoonde carrouselachtige fluctuaties, waarbij het wel en wee heen en weer schoot als een Dow-Jonesindex avant la lettre.

7. Zo kostte de Eerste Engelse Oorlog de Staten-Generaal zoveel pegulanten dat het bankroet van de Republiek imminent was en slechts de aan De Witts brille als ideeënman ontsproten cryptische Akte van Seclusie de toestand deed de-escaleren en leidde tot een inderminneregeling onder de naam: Vrede van Westminster.
 

8. Zijn unverfroren degout tegen het Oranjehuis leidde ten slotte tot zijn dood op 20 augustus 1672. Ofschoon op hun qui-vive voor een lynchpartij door het canaille, werden Johan en zijn broer Cornelis door Plathaagssprekende leden van de orangistische schutterij uit de Gevangenpoort gesleurd, gemaltraiteerd en opgehangen aan een wipgalg.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten