vrijdag 28 februari 2020

1834 Dictee vrijdag 28 febr 2020 (1) dictee Junior Dictee Kampen 2020 √

Dictee - dictees [1834] 

Junior Dictee Kampen 2020 

De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld! 

Voorlezen! (auteur: Iris Boter)

1. Als jij bent voorgelezen heb je daar waarschijnlijk goede herinneringen aan. ‘s Avonds gezellig met je vader of moeder op de bank. Veel kinderen willen continu hetzelfde verhaal horen. Had jij ook zo’n lievelingsverhaal?

2. Niet alle kinderen worden voorgelezen. Soms hebben ouders nauwelijks tijd of zijn ze de taal niet goed machtig. Dan is er de VoorleesExpress. Dit zijn vrijwilligers die thuis langskomen om voor te lezen. Zo wordt de taalontwikkeling van alle kinderen positief beïnvloed. En kinderen worden er verschrikkelijk blij van!

3. De VoorleesExpress wordt georganiseerd door de bibliotheek. En het kost niets! Ben of ken je een gezin waar ze hier enthousiast van zullen worden? Vertel ze erover!

4. Waarom is voorlezen zo belangrijk? Door veel taal te horen, wordt je leerproces versneld. Daardoor begrijp je meer. Als je als kind elke dag een boek voorgelezen kreeg, ben je op je vijfde al met driehonderdduizend extra woorden in aanraking gekomen.

5. Een goed voorleesboek is vanzelfsprekend geïllustreerd. Tekeningen zorgen ervoor dat je het verhaal beter begrijpt en beter onthoudt.

6. Voorlezen leidt ook tot betere schoolprestaties. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Dat heeft niet zoveel te maken met intelligentie, maar vooral met een uitgebreidere woordenschat en het begrijpen van de betekenissen. Dit verschil blijft de hele basisschooltijd zichtbaar.

7. Voorlezen voorkomt laaggeletterdheid. Als je niet goed kunt lezen of schrijven, is onze maatschappij best ingewikkeld. Goed kunnen lezen is essentieel. Niet alleen met officiële papieren, maar ook gewoon op de groenteafdeling van de supermarkt. Denk maar aan aubergines, courgettes en champignons.

8. Het percentage analfabeten gaat omlaag als kinderen veel voorgelezen worden.

9. Niet alleen voorgelezen wórden is heel functioneel, maar zelf voorlezen ook! Heb je weleens van kwispellezen gehoord? Bij zo’n voorleessessie in de bieb leest een kind zelf voor. Alleen niet aan andere kinderen, maar aan een hond! In een comfortabele leeshoek met veel kussens en natuurlijk een interessant boek. Deze honden zijn speciaal opgeleid om met kinderen te werken. Ze zijn heel geduldig en vinden alles wat ze horen fantastisch. Je zult wel snappen dat deze honden heel populair zijn!

10. Ze hebben ook met katten geëxperimenteerd, maar die waren niet geïnteresseerd. Die lezen liever zelf, denk ik. Of ze luisteren liever naar poëzie.

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten