zondag 2 februari 2020

1822 Dictee zondag 02 febr 2020 (2) dictee Oefendictee jan 2020 (5) √

Dictee - dictees [1822]

Oefendictee jan 2020 (5)

1. Noem embarras toch gewoon ambras. Een embryo is een embryon in utero matris. Emmer, emer, emerkoren of tweekoren is een soort tarwe met zeer gedrongen aren. De afkorting van eminentie is … (em.), van Zijne Eminentie … (Z. Em.) en voor Hunne Eminenties (kardinalen) is er geen specifieke afkorting. Een baggeremmer remt niet. Ibbus is ippes (en emmes en immes). Een em(p)t of empe is een mier. In Emser bronwater zit emserzout. De brouille werd en bagatelle afgedaan. Had Sneeuwwitje de encefalitis lethargica en de prins de encefalitis postvaccinalis? Anquetil reed bergop als een danseuse. Een energielabel is een epc (energieprestatiecertificaat). Bij gebruik van een aed moet je wel letten op een eventuele decolletéportemonnee. Vaak wordt een enfant gâté later een enfant terrible. Engelachtig is angeliek, een angélique is een angelica, een engelwortel.

2. Met celest*: celesta [tsjee – klavier], celeste [s – hemelsblauw], celestiet [SrSO4engelensteen] en celestijn = celestijner = celestijner [= van de celestijnen] monnik. Engoberen [ahn] doe je met keramisch materiaal. Een creep is een engnek. Een enquête valétudinaire is spoedeisend, maar voorlopig. Hij is parra, paranoïde. Ik kreeg gif binnen omdat ik door een Portugees oorlogsschip [fregatkwal] gebeten ben. Saffraangeel wordt overigens uit de krokus, een van nature giftige plant, bereid. Zijn wellbeing staat voorop. De epazote, de welriekende ganzenvoet, kom je als keukenkruid tegen in de Mexicaanse keuken. Een Epicuri de grege porcus (varkentje uit de kudde van Epicurus) is een genotzoeker. Bij een cycloïde (roltrek, radlijn) beschrijft een punt op een over een rechte lijn rollende cirkel een baan, bij de epicycloïde (ook: rolkromme) rolt de kleine cirkel (buiten) over een grote cirkel en bij de hypocycloïde rolt de kleine cirkel (binnen) in een grotere cirkel. Plaatjes: Google.

3. Het meisje vergat haar eau de toiletteje op het treintoiletje. De epidermolysis bullosa (EB) is een genetisch bepaalde huidaandoening. Een epigoon is een nabloeier. Epilepsie is de vallende ziekte, morbus sacer of (eufemistisch:) mal divin. Mooi, die jurk van velours épinglé. Hij schreef een episch gedicht waarin een epicentrum het episch centrum was. Met epi wordt episiotomie (gynaecologie: inknipping) bedoeld. Een voorbeeld van een epoque is de belle époque. Met epoque maken ben je epochemachend bezig. Het EQ is te vergelijken met het IQ. Ik lees vaak epubs (elektronisch boek in EPUB-formaat – electronic publishing). EPP is erytropoëtische protoporfyrie (stofwisselingsziekte). Die ruzie: de politie moest er bovenop zitten. De hooiwagen: Jan ging erbovenop zitten. Ereptus ab undis: uit de golven gered. Hij is een erethisch (prikkelbaar) mens. Afkorting van esquire: Esq.

4. Wat is het verschil tussen heersende en lijdende erfdienstbaarheden? In Antwerpen en Amsterdam heb je een eroev (sabbatsbegrenzing). De ESBL-bacterie scheidt extended spectrum beta-lactamase af. Het Estec is het European Space Research Technology Centre (Europees centrum voor ruimteonderzoek en
-technologie
). Met esto mihi wordt quinquagesima aangeduid. De afkorting et al. betekent et alii (en anderen). We genoten van de nazomer, de été de la Saint-Martin. Ernst is seriositeit. EDTA is ethyleendiaminetetra-azijnzuur. Morgen (31-01-2020) te middernacht verandert het aantal leden van de Europese Unie van 28 naar 27. De EU15, EU27 en EU3 (tot nu toe: Duitsland, Frankrijk en
Groot-Brittannië – Great Britain
staat niet in de wdb.) waren bekende uitdrukkingen. De eug is de extra-uteriene graviditeit (buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Euh, uh, eh (vgl. euhm, uhm), ik weet het niet. De eupneu is beslist geen euphuïsme-uitdrukking.


5. De Euribor is de euro interbank offered rate. Eures staat voor de European Employment Services. Die koe is in de uring. Euratom is de Europese Atoomgemeenschap (vergelijk EGA = [historisch:] Europese Gemeenschap voor Atoomenergie). Bij het eurotanken was ik 100 ekkie kwijt. Die euro-bv geeft ook euro-obligaties uit. Over het vliegverkeer gaat Eurocontrol. De ministers van Financiën (de euroministers) vormen de eurogroep en die van Defensie de Eurogroep (met hun Eurokorps). De Euromediterrane samenwerking verloopt stroef. Dat klopt Europeesrechtelijk echt niet. Een euzie, euzing, ozing of hozing is een uitstekend dakdeel, dat een goot overbodig maakt: je krijgt dan ozendrop (geen meervoud). Hij heeft de ware eva gevonden. EVA = EFTA. Hij zit nog steeds bij die volle-evangeliegemeente. Als je evangelisch-luthers bent, behoor je tot de Evangelisch-Lutherse Kerk (onderdeel PKN). Hij is evengoed even goed als de sint.

6. Meldt u zich e vestigio aan, en everything you always wanted to know about dictees sturen we u toe. Het E'tjesvoetbal is geen e-voetbal. Waar ligt die 1000 ton mais ex-Triton? In de computerwereld is een EiB (exbibyte) gewoon een EB (exabyte). Zijne Excellentie de Gouverneur-Generaal begroette Hare Excellentie de Ambassadrice. Dat is geen new- maar oldskool. Mijn exgenote, mijn ex-echtgenote, was ooit mijn mega-eega. Een potlood venten is exhibitionisme, volgens de politie: voorjaarskrokus. Exigeant is veeleisend. Sacramenten zijn sacramenten, ook ex opere operatum. De EOD is de Explosievenopruimgsdienst. De Expoge is de Nederlandse Vereniging van Ex-Politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd. Veel
ex-politiekegevangenen zijn daar dus lid van. Die lulsmoes is vast ex post facto. De belle peinture of het ex- staat tegenover het impressionisme (
indruk weergeven).


7. Ik heb dat ex propriis (uit eigen middelen) gefinancierd. Toen hij ex tempore (onvoorbereid) moest speechen, volgde slechts ex tacito stilzwijgendheid. Bij het jubileum bracht de krant een extrablad uit. Geef me die extrazoete vijl even aan, s.v.p. Een eyvan is een nis met een koepelgewelf rond het centrale plein van een moskee. Met la plus noble conquête de l'homme (de edelste verovering van de mens) wordt het paard bedoeld [Buffon]. Het paard komt ook voor in “My kingdom for my horse.” (ook: “A horse! A horse! A kingdom for my horse!”) [Shakespeare, Richard III] Denk verder aan het paard van Troje [donum exitiale Minervae] en het beste paard van stal. Het lievelingspaard van Alexander de Grote was Bucephalus (vgl. een bucefaal = moedig paard, strijdros). Het paard van Don Quichot was Rocinante (en een rossinant = een slecht paard, een knol). Het achtbenige paard van de oppergod Odin heette Sleipnir. Hij is een stuk groter dan ik, jij, zij. Quiëscentie.

8. Ze droeg een peignoir [pèhn-waar], een ochtendjas (en hij een sjamberloek). Ultima forsan: uw laatste uur heeft wellicht geslagen (stond er op de wijzerplaat). Er hing een weeë, een weeïge lucht. Er is maar één f in het abc [VD: a b c?]. De F-35 is de JSF (Joint Strike Fighter). Met fab/visme moet je geen tuinbonen eten! Een fabriekswinkel of factoryoutlet, een FOC, is een factory outlet center (nog Engels). Het facetimen doe je met de app FaceTime. Ik moet er niet aan denken, zo’n fâcheux troisième. Dat faciele gezinnetje is heel inschikkelijk. Die zevenvoudige behaler van het WK was facile princeps. Drie plus vier, facit zeven. Met een facoscoop kun je facomalacie vaststellen. Dat is erg gemakkelijk: aan factfree politics doen. Je DNA-profiel is nu eenmaal een fact of life. Een epic fail noemt de jeugd een faal. Dat plan is faisabel. Fallentis semita vitae: een stil, verborgen leven.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten