donderdag 6 februari 2020

1823 Dictee donderdag 06 feb 2020 (1) dictee Oefendictee feb 2020 (1) √

Dictee - dictees [1823]

Oefendictee feb 2020 (1)

1. Falsiteit is gewoon valsheid. Hij is nog familje van me. Dat fantaisistische verhaal is fantabuleus. De FAP, familiaire adenomateuze polyposis, kan leiden tot dikkedarmkanker. De infibulatie is de faraonische besnijdenis. Op de FAQ-lijst (veelgestelde vragen, frequently asked questions) stonden er nogal wat over de f.a.q. (handel: free at quay, franco aan wal). Mijn fardevoorraad is bijna op. Een farmahuis is een pharmaceutical. Met f.a.s. (handel) wordt free alongside ship, vrij langs boord (v.l.b.) bedoeld. Het FAS is het foetaal alcoholsyndroom. De fascisten- is de Hitlergroet. In BE is de FAST het fugitive active search team. Fasyong [fah-sjohng] is Chinese worst. Na de fatshaming draagt ze een fatkini. Geloof die fausse dévote (huichelaarster) vooral niet (geldt ook voor die faux dévot)! Mijn favo is Lionel Messi. Fawaka? Nou, met mij goed, hoor. FBO: Federatie van Betaaldvoetbalorganisaties.

2. De Fed is de Federal Reserve Board (VS). Een fissa is een feestje. Een fehlleistung is een verspreking of freudianisme. Gefeli: je krijgt een dikke of dikke vette feli van me: van harte gefeliciteerd! De felo de se pleegde felo de se. ‘Feminini generis’ is een feminiene woordgroep. Hij dichtte op zijn feniksvleugelen. Houd uit elkaar de ferro- (tweewaardig Fe) en ferrizouten (driewaardig). Met een gieter kun je fertigatie beoefenen. We gaan onze jarige opa fêteren. Bespreek de containerbegrippen TEU en FEU (twenty/forty feet equivalent units). Cruijff en Messi zijn few and far between. Boulevardjournalistiek vind je in een feuille de chou. Een kruising vanjewelste (van jewelste, van je welste): de fila brasileiro [oe]. De fil d'écosse is eigenlijk een Schotse draad. Je moet zoeken in dat gefilede bestand. Een fileet kun je niet eten (filmsla trouwens ook niet). Hij heeft een Filipijnse vrouw, een Filipino tot vrouw. Is een still, een filmfoto, hetzelfde als een cut?

3. Een filograaf is een lionhunter (en verzamelt autografen of -grammen). Een filosemiet is een Jodenvriend en een filou een schurk. Een fineliner [uitspraak] is een fijnlijner. Niet: nog is Polen niet verloren, maar finis Poloniae. De Firato is de Vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Radiotoestellen en Technische Onderdelen. Een fishspa is een anti-eeltbad. Een fixedgearfiets is een fixie. Flerovium is ununquadium (114). Een fixeerstang zit in een cartotheeklade. Lekker, zo’n flammkuchen! Ze zitten op de noordelijke flank van de Mont Blanc. Hij betaalde met een flapje (flepje) van 50 euro. Je moet me geen flauwsies (flousjes) verkopen! Zijn jas was van flausch. Een kraamvrouw kan aan flegmasie (kraambeen) lijden. Een flibustier [ie] is een boekanier. Nieuwe flinksheid is nieuwflinksdenken.

4. Hij zou de pan uit flippen, zijn boosheid zou de pan uit rijzen. Een flitsmacht is een snelle-interventiemacht. Zij is seksueel fluïde. Met hfk wordt fluorkoolwaterstof aangeduid. Hij is drandus in de flutkunde. De Fluxus is een (zuiverende) kunststroming. De FME-CWM is de Federatie Metaal- en Elektrotechnische Industrie – Contactgroep van Werkgevers in de Metaalindustrie. Met fMRIfunctional magnetic resonance imaging – worden hersenscans gemaakt. Fo(hi) is de Chinese naam voor Boeddha. Het toppunt van fobie is fobofobie. Fomo: angst om iets te missen op internet of de sociale media. Ik fondu met een fonduepan. Een fondue bourguignonne is een vleesfondue. Een jpeg-bestand is in JPEG-formaat, een pdf-bestand in PDF-formaat en het DIN-formaat betreft een papierformaat volgens de Duitse industrienorm, dat is dus geen A0- of B6-formaat. For God's sake, om Gods wil, om ’s hemels wil, for heaven's sake: doe het niet! Formyl is een acrylgroep afgeleid van mierenzuur. De afkorting van folio recto is foro. En fovo folio verso.

5. Met fortniten wordt Fortnite spelen bedoeld. Fortran is een gedateerde programmeertaal: Formula Translation Language of Formula Translator. Forumen is zijn lust en zijn leven. Forza, Feyenoord! Oxidatieve fosforylering is een chemisch proces. Fotochromasie is kleurgevoeligheid. Een fouta is een hamamdoek. Dat bedrijf is fournisseur de la Cour. Wie forsie heeft, is forsig. Een fowrudoti [lett.: vogelpoep] is een plant. De man met het
fragiele-X-syndroom ging naar het project X-feest. Framboise lingerie is frambozenrood. Hij gaf zijn fout franchement toe. Dat ambt levert een leuk franje-inkomen op. De frankolijn hapte naar de marjolein. Fransijn was perkament. Van een freakshake (vgl. milkshake) word je dik. Freefighten is mixed martial arts beoefenen. Freekeh [uh] vind je in de Noord-Afrikaanse keuken. De Metro is een freesheet. Freerunning is parkour.


6. De freeze is een beweging bij het breakdancen. Bij vice anglais wordt vaak een French letter gebruikt. Ze loopt weer naar die freud. Fricot is eten. Een seksvriend is een friend with benefits (fuckbuddy). Lemma’s in VD (1 feb 2020) 388.049 (was 387.823). Elke huidige fronde is naar de Fronde (1643-1660) genoemd. De Frontbeweging was de Vlaamsgezinde politieke beweging tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het IJzerfront. De Frontpartij kwam daaruit voort. Eerst de frontogenese, dan de frontolyse. Vechten tegen de bierkaai is frustra Herculi. Het FSH is het follikelstimulerend hormoon. De ftd is de frontotemporale dementie. De FSME is de
F
rühsommer-Meningoenzephalitis, de tekenencefalitis. Fugue is zwerfdrang, in de psychiatrie is dissociatieve fugue de stoornis waarbij dissociatie, geheugenverlies en vluchtgedrag optreedt. De benaming van het runenalfabet (futhark) moet je wel goed uitspreken. Dit is een bank met fygitale diensten.


7. Gaandeweg en al werkende weg werd het duidelijk. Een gaatjestrui is een ajour trui of een ajourtrui. Gadodede [ie] is commelina, een lastig te bestrijden onkruid. Uit Chaos is Gaea [ook: Gaia] voortgekomen. Wij vinden onze dochter een gage d'amour. Galamboter is shea- of karitéboter. Fulldress is gala(kleding). Galmeisteen is kalamijnsteen. Help, ons 3,4,5-trihydroxybenzoëzuur (galluszuur) is op. Spreek goed uit: galoog. Galore is in overvloed. De galsteenziekte is de cholelithiase/is. Het paard sprong een gambade. Dat kostte drieëndertig Gambiaanse dalasi. In de gamellehut staat de gamellenvoorraad. Een gamin is een straat- of kwajongen (en vergeet de gamine niet!) Gammexaan of lindaan is een anti-insectenmiddel. Gamofobie is geen angst voor games, maar voor relaties. Een canossagang is die naar Canossa. Meergangendiners kan ik niet aan: een driegangenlunch is genoeg.

8. De gangmaker had een pacemaker. De ganneferij van de ganja (marihuana) bleef onopgemerkt. Ik wil paté en liefst pâté de foie gras. Zo’n ganzenneb kan heel wat verstouwen. De algoede ganzenvoet is de brave hendrik. Hier is de gapwedge nodig! Garbanzo's zijn kikkererwten. De garderobière leed aan gardnerella. Een garoeda was het rijdier voor de god Visjnoe. Garrotteren [aa, oh] is wurgen met een touw (of ijzeren band). Hou dat gassie in de gaten. Met een GAS-boete krijg je in BE een gemeentelijke administratieve sanctie. Hij heeft gegasjewijnd. Een gaslager heeft niks met vlees (vgl. gastang en gastank). Ingenieus, zo’n cng-motor (compressed natural gas). In die saus zat gastrique en ik kreeg daar gastrische koortsen van. De
gastro-oesofageale reflux is heel onplezierig. Nee, die gaswetten wil je niet kennen: die van Boyle en Gay-Lussac: pV = RT (voor één mol) en die van Van der Waals: (P+a/V2) * (V-b) = RT.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten