donderdag 20 februari 2020

1830 Dictee donderdag 20 febr 2020 (1) dictee Groot Marnix Dictee 2020 √

Dictee - dictees [1830] 

Groot Marnix Dictee 2020
[Marnix is een locatie van het Wartburg College voor reformatorisch voortgezet onderwijs in Dordrecht e.o.]

Het spellingkampioenschap (auteur: M.A. de Deugd)

1. Vandaag krijgen onder andere havoleerlingen en vmbo'ers de kans om Marnixspellingkampioen te worden.

2. Je hoeft niet per se een spellingfanaat te zijn, als je participeert in zo'n spellingconcours, maar je moet het niet op z'n janboerenfluitjes doen.

3. Dit dicteetje is voor dyslectische personen weliswaar een crime, maar het heeft niet de intentie dat je het als een IQ-test beschouwt. 

4. Denk niet te veel na bij het aaneenschrijven van gecompliceerde woorden, raak niet gestrest, ga niet zitten hannesen, maar zorg dat je op je intuïtie vertrouwt.

5. Als je iemand een berichtje ge-e-maild, ge-sms't of gewhatsappt hebt, dan zul je niet zo snel de spellingchecker eroverheen hebben laten gaan.

6. Maar een typefout [ook: typfout] kan een signaal zijn dat je tekortschiet in zelfcontrole waarvan je de reikwijdte niet onmiddellijk overziet.

7. Als je in een sollicitatiebrief dt-fouten maakt of een cedille of accent circonflexe veronachtzaamt, dan wordt je dat zwaar aangerekend. 

8. Een correct geconcipieerde brief, voorzien van een to the point samengesteld curriculum vitae, kan je de koppositie bezorgen bij een nek-aan-nekrace om een goedbetaalde job.

9. Het is dus terecht als je concludeert dat jouw deelname aan dit Dordtse taalkundige evenement enigszins verband houdt met je toekomstige ambities.

10. Ten slotte: zorg ervoor dat je door een excellente prestatie er apetrots op kunt zijn, als je op deze locatie van het Wartburg College de eerste prijs verovert.

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten