vrijdag 28 februari 2020

1835 Dictee vrijdag 28 februari 2020 (2) dictee Groot Dictee van Kampen 2020 √

Dictee - dictees [1835]

Groot Dictee van Kampen 2020 

De tijd gaat snel, gebruikt hem wel. [auteur: Harry Goedegebure 
[Juiste gebiedende wijs, ook mv.: gebruik. Na titel geen punt.] 

1. In de melancholieke donkere tijdspanne [GB ook: tijdsspanne] tussen kerst en oud en nieuw waarin jaaroverzichten, verkiezingen van de beste van alles en nog wat en hitlijsten als de Top 2000 [eigennaam, internet] waarin de topdrienotering al jarenlang dezelfde is, wordt door veel mensen gemijmerd over zich gemanifesteerd hebbende gebeurtenissen, wat zomaar zou kunnen leiden tot een stressstoornis over de memorabilia [gedenkwaardigheden] van de ons ontvallen personen. 

2. Hoewel de tijd in het Nederlands vanouds vrouwelijk was zoals ‘indertijd’ weergeeft, heeft de tand des tijds het geslacht getransformeerd in mannelijk evenals de lineair voortschrijdende tijd, gepersonifieerd als een man met baard en zeis met de genderspecifieke naam Vadertje Tijd, de weergave is van de Griekse god Chronos. 

3. De tijd, waarvoor als suppositie [veronderstelling, hypothese] geldt dat deze in het hele heelal existeert, is meetbaar en wordt internationaal uitgedrukt met de SI-eenheid seconde, de eenheid die ook in Nederland van toepassing is zoals blijkt uit het Meeteenhedenbesluit 2006 [niet in GB/VD, wel bij overheid.nl], een AMvB [Algemene Maatregel van Bestuur] die haar grondslag heeft in de Metrologiewet [niet in GB/VD, wel bij overheid.nl], en gelijk is aan een x-aantal perioden van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee hyperfijne energieniveaus van de grondtoestand van de isotoop cesium 133 * in rust bij nul graden kelvin **.
* Geen streepje, net als in VD bij koolstof 14 en strontium 90 – bij lemma ‘atoommassa’ is het streepje in koolstof-12 dus fout, ook moet ‘het isotoop’ daar ‘de isotoop zijn (GB, VD). In samenstellingen koolstof 14-datering. De afkortingen zijn C14 en C14-datering – Bij lemma ‘koolstof’ is het streepje bij C-14 dus echt fout. Voor isotopen wordt (VD) ook wel gebruikt 14C, en bijv. 2H = D (deuterium).
** De eenheid kelvin (symbool K) is de absolute temperatuur (symbool T) en is als thermodynamische temperatuur gedefinieerd: daar hoort niet bij graden kelvin – beslist fout – maar gewoon ‘kelvin’. In de tekst hoort in ieder geval nul kelvin te staan. Als de auteur daar ‘(in principe ten onrechte) graden aan toevoegt, wordt de verleiding groot om naast ‘graden Celsius’ ook ‘graden Kelvin’ te schrijven, maar het is echt 100 oC – mag ook zonder spatie – of 100 graden Celsius of 100o Celsius = 373 K (zonder o dus!) of 373 kelvin = 212 oF – met of zonder spatie. Maar nu de apotheose: GB geeft bij lemma ‘kelvin’ graden kelvin, echt fout – gemeld!, maar ja, de dicteeregels zijn keihard: in GB staat nu eenmaal – fout of niet – graden kelvin’ en zo moet je dat dus bij een dictee schrijven: met kleine k. 

4. Hoewel meetbaar, wat te denken van de schrikkeljaren en -seconden? Als gevolg van de getijdenwerking van de maan wordt de rotatiesnelheid van de aarde steeds langzamer [beter: kleiner] (ongeveer [cijfers!] 1,7 * milliseconde per eeuw), waardoor de gemiddelde zonnedag, de tijdsduur tussen twee culminaties ** van de zon, steeds langer wordt.
* Hier had voorgelezen moeten worden ‘één komma zeven’. Er werd echter voorgelezen ‘één zeven tiende’ wat tot de schrijfwijze 1 7/10 leidt, maar ook een keer ‘één zeventiende’ wat tot de schrijfwijze 1/17 leidt. Wel moet opgemerkt worden dat 1/17 als getal voor de eenheid milliseconde wel erg ongebruikelijk is. NB De uitspraak van 3,14 is drie komma veertien – net als nul komma nul – en niet drie veertien honderdste (dat is 3 14/100).
** Culminatie = (astronomie) de grootste hoogte, doorgang van een hemellichaam door de meridiaan van een plaats. 

5. De bekende Nobelprijswinnaar Albert Einstein is de grondlegger van twee relativiteitstheorieën waardoor er voor de absolute tijd geen plaats meer is en het in plaats daarvan helemaal niet zo zeker is dat wij op hetzelfde tijdstip dezelfde gebeurtenis meemaken; ofwel het is eigenlijk een miraculeuze coïncidentie dat wij hier min of meer tezelfdertijd dit dictee schrijven. 

6. Omdat tijd de periode is tussen twee opeenvolgende gebeurtenissen (de causaliteit) kunnen geologen door middel van chronostratigrafische etages, oftewel gesteentelagen, met behulp van de lithostratigrafie de ouderdom en de eigenschappen van de chronologisch gevormde sedimentaire [de afzetting betreffend] facies * bepalen.
* Facies, mv. van facie, zijn gezichten. Hier had ‘faciës’ moeten staan; VD: (geologie) geheel van eigenschappen die een afzetting bij haar vorming heeft gekregen. 

7. Bij de tijdsperceptie zijn volgens neuropsychologisch onderzoek meerdere structuren in de hersenen betrokken, zoals het cerebellum, de thalamus en de basale kernen, maar ook hogere corticale structuren zoals de frontale cortex, terwijl een dopamineantagonist zoals cocaïne de productie van de neurotransmitter dopamine stimuleert, waardoor het individuele perspectief van tijd wordt versneld [afko:] d.w.z. slechts twintig minuten duurt de tijdservaring van één * uur.
* Er werd ‘één’ gelezen, dus dan moet je dat schrijven; wordt er ‘uhn’ gelezen, dan moet je ‘een’ schrijven. 

8. Ten slotte [= aan het eind] wil ik eenieder van jullie nog een hart onder de riem steken: waar beoefenaars van historische taalkunde met fingerspitzengefühl eerst orthografische veranderingen door de tijd heen ontdekten, nemen deze linguïsten thans een op syntactisch én * morfologisch niveau steeds sterkere tendens van overgang van synthetische naar analytische taal waar, want het gaat tenslotte [= per slot van rekening] om de bedoeling van de tekst; kortom: weest ** niet bevreesd om wat is geweest: de taalfout van nu is de taal van de toekomst.
* Best wel met enige nadruk voorgelezen, maar de discussie over wel of niet een nadrukteken leidt in het algemeen tot oeverloze discussies ...
** Zie ook de titel: dit is beslist geen archaïsche uitdrukking (gaat zelfs over de toekomst), dus niet ‘weestmaar ‘wees’. Tegen meerdere mensen zeg je in moderne taal ook: loop naar de pomp en niet: loopt naar de pomp.

 
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten