donderdag 26 september 2019

1734 Dictee donderdag 26 september 2019 (1) dictee Groot Heerenveens Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1734]

1734 Dictee donderdag 26 september 2019 (1) dictee Groot Heerenveens Dictee 2019

Groot Heerenveens Dictee 2019

Beeldenstorm (auteur: Rob Kerkhoven)

1. Heerenveen werd onlangs opgeschrikt door een verse loot aan de hooliganismestam [geen mv.]: er waarde een heuse beeldenstorm door de Zuidoost-Friese contreien [het zuidoosten van Friesland].

2. Het leek alsof de middeleeuwen waren teruggekeerd, als zou het
zestiende-eeuwse gekijf tussen steile rooms-katholieken en
orthodox-protestantse revolutionairen herrijzen.


3. Vorig jaar werd een bronzen beeld uit het plantsoen aan de Vlielandlaan verdonkeremaand. Voor het huis er pal tegenover prijkte sinds jaar en dag al een bordje 'Slijpen' [iets met een scheve schaats of zo?]. Een kolderieke coïncidentie?

4. Sinds kort staat er een nieuwe sculptuur, via een
no-nonsenseaanpak opgediept uit het gemeentelijk depot. De remplaçant heet 'Samenwerken, een goed gevoel'. De omwonenden zijn via buurtpreventieapps continu op hun qui-vive.


5. Het leed bleek nog niet geleden: al voor de officiële ingebruikname van de Walk of Fean * – een wandelroute langs achttien bankjes, geflankeerd door borstbeelden van regionale sporticonen – werden halverwege 2019 twee plastieken drastisch geruïneerd. 
* De voorlezende burgemeester spreekt geen Fries en sprak dus 'Fean' niet zo goed uit: veel deelnemers verstonden 'Walk of Fame' – Hollywood, ook in Rotterdam is er één. Echter: de Walk of Fean is een wandelroute in Heerenveen. De juiste uitspraak is (na raadplegen van de gemeente Heerenveen): fee-jahn en de betekenis is gewoon 'veen' als in Heerenveen en Surhuisterveen. 

6. Vandalen onthoofdden de fonkelnieuwe bustes van een olympisch langebaanschaatser en een ijshockeycoryfee. Ze werden naar beproefd IS-recept op kinhoogte gecoupeerd.

7. Ze zullen niet een-twee-drie terugkeren, zo werd gevreesd. Er werd gecheckt of de holle beelden met een terrorismebestendige substantie opgevuld konden worden. En ja hoor: de drie beelden staan weer op hun plek, massief nu en hufterproof. Althans, dat hoopt men.

8. Op de bankjes gezeten word je verleid om via een interactieve app de sporthelden te ontmoeten: ze vertellen smeuïge anekdotes over hun prestaties en ervaringen. Onderwijl kunt u mijmeren over de karrenvracht aan fouten die u in uw Groot Heerenveens Dictee maakte.

9. Wat een geluk trouwens dat onze burgervader geen verleden als sportheld heeft!
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten