maandag 30 september 2019

1737 Dictee maandag 30 september 2019 (1) dictee BeNeDictee 8 Breda 2019 √

Dictee - dictees [1737]

BeNeDictee 8 in 2019, Breda

Getallenraadsel (auteur: Dian van Gelder)

De 82 woorden in rood en vet waren de invulwoorden, de 8 woorden in groen en vet waren shoot-outwoorden voor een eventuele
shoot-out. Blauw is toelichting en/of commentaar.


1. Nadat we in [= BE] een-twee-drie [snel, meteen] waren gevierendeeld [heftig, hoor] en na veel vijven en zessen in een ufootje waren opgestegen naar de zevende hemel en vervolgens in een achtbaan terug naar de aarde roetsjten, om te beginnen met ons negende leven, waarbij we plechtig beloofden om ons dit keer wel aan de tien geboden te houden, waarbij spuit elf als modder gaf dat we ons zouden verdiepen in de schrijfwijze van getallen en de eventueel bijbehorende eenheden.

2. Worden in dictees getallen, symbolen en afkortingen veelal vermeden, dan gaan we dat nu toch even heel anders doen.

3. Angsten moeten dan wel overwonnen worden. We raadplegen de Didachè en de didascalia met de leer der twaalf apostelen. Gelukkig hebben wij geen paraskevidekatria- [ziekelijke angst voor vrijdag de 13e] of triskaidekafobie [ziekelijke angst voor 13, het ongeluksgetal]. En komen Satan en de antichrist met het getal 666 van het Beest op de proppen, dan weten we ook de (4) hexakosioihexekontahexafobie [ziekelijke vrees voor het getal 666] af te weren. 

4. Ons startpunt wordt de 'Technische Handleiding, Regels voor de officiële spelling van het Nederlands, oktober 2016', een uitgave van de Commissie Spelling van de Taalunie. De Technische Handleiding is uitgebreider en verantwoordt meer spellingkeuzes dan de Leidraad, zodat die vooral wordt gebruikt door specialisten.

5. Hoofdstuk 6 Getallen is weliswaar geheel aan getallen gewijd, echter naar mijn idee zijn de sprookjes van 1001 nacht [VD, ook:
duizend-en-een nacht. Duizend-en-een-nacht is fout: dat is al een verzameling sprookjes, en dan mag er geen 'sprookjes' meer voor]
voor duizend-en-een vragen [heel veel] met duizend-en-een [duizend (en) een is hier beslist fout: in web 1.001 is 1.001 een volgordeaanduiding als in web 2.0, MS-DOS 4.23 en de programmeertaal XYZ, versie 2.73 = beslist niet de 273e versie! – dit hier heeft dus niks te maken met het getal 1.001 = duizend (en) een, maar is (ook) gewoon heel veel: duizend-en-een dus] web
1.001-toepassingen
nog van een te eenvoudig niveau voor specialisten.


6. In hoofdstuk 8 Complexe woorden wordt het spannender. Tezamen met een aantal taaladviezen van zowel de Taalunie als Onze Taal en enkele schitterende specifieke orthografische adviezen, hebben we alles voorhanden om voor dit dictee het BeNeDictee-keurmerk [eigennaam, verkorting met hoofdletter, dus streepje] te verkrijgen.

7. Op zolder vond ik bovendien het 'BINAS Informatieboek vwo-havo voor het onderwijs in de natuurwetenschappen', met een veelheid aan combinaties van getallen met eenheden binnen de SI-conventies [Système International: m, kg, s, A, etc.]. Voor zover er verschillen met technische teksten kunnen zijn, houden wij in dit dictee natuurlijk de schrijfwijze van de onlineversies van het Groene Boekje en Van Dale aan.

8. We bestuderen de definities van het getal van Avogadro, het hellmann- [maat voor de strengheid van winters], het mersenne- [macht van 2 minus 1, 2n – 1 dus voor n = 1, 2, 3, 4, 5 wordt dat: 1, 3, 7, 15, 31, etc.] en het ludolfiaans getal [pi = 3,14159265358979...]. Ampèresecondemetingen [= coulomb] rekenen we om naar (14) attocoulombtjes [atto = 10^-18 en de uitspraak is 'koe-lohn', vandaar die t]. We voeren de statistische student-t-toets [toetsen of een verdeling normaal is] uit. Scheikundige proeven doen we met capsanthine, een rode kleurstof, onder het E-nummer E101 gewonnen uit rode paprika en met (17) dodecacarbonyltriruthenium. Van atoomnummer 47 zilver noteren we het bijbehorende symbool: Ag.

9. We hebben vreselijk ons best gedaan en dus worden we niet als een 18-minner [spatiewoord 18 min of 18- + afleiding: 18-minner of 18-'er – net als 65+'er] uit de (20) generatie nix [ook: generatie X, geboren in de jaren 1990] na een 1-op-1-gesprek [ook: een-op-eengesprek] en 360 gradenfeedback [evt. 3600-feedback] met de 2-in-1-leraar [evt. twee-in-eenleraar] de klas uit gestuurd. Tijd voor (24) Chrysostomos, het in België op middelbare scholen gebruikelijke 100 dagenfeest [ook: honderddagenfeest: honderd dagen is lemma GB!] waarmee laatstejaars de aanvang vieren van de laatste honderd dagen van hun schooltijd, mozes kriebel [krachtterm]!

10. We keren huiswaarts op een scooter uit de 250cc-klasse [geen redelijk alternatief]. Onder het genot van koffie uit een ge-3D-printe mok, kijken we naar het 8 uurjournaal [achtuurjournaal] en een 4 x 100 meterestafette [4 x 100m-estafette] op een 1080i-tv-toestel met een alles-in-1-pakket [alles-in-éénpakket – dat lijkt beslist fout:
alles-in-eenpakket – vgl. VD's een-op-eengesprek, maar ja, zo in VD, alternatief: all-in-onepakket]
en gepay-tv'd.


11. De berichten van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), de VN-organisatie die zich bezighoudt met het onderzoek naar klimaatverandering en de gevolgen daarvan, volgen we op de voet. Nu we dit jaar het 40,7°C-record bereikten is er des te meer reden om de CO2-emissie te reduceren. Elk vroeg-20e-eeuws [ook: 20ste, ook: vroegtwintigste-eeuws] herenhuis in Lodewijk XIV-stijl, alle jaren 90-twee-onder-een-kapwoningen [ook: jaren
90-2-onder-1-kapwoningen
*] en flatjes op eenhoog [ook:1-hoog], worden omgebouwd tot 0 energiewoningen [spatiewoord 0 energie + samenstelling – ook: nulenergiewoningen]. Hr++-glas [vgl. hr en uhr] en zonnepanelen worden aangebracht. Warmtepompen voor de
868MHz-frequentie [geen redelijk alternatief], zetten 1 kWh [aan] stroom om in een veelvoud aan warmte, zodat bij de 0-meting [ook: nulmeting] het A+++-energielabel wordt verkregen. Dit alles om per het jaar 2050 het vereiste aantal energieneutrale
nul-op-de-meterwoningen
[denkbaar: 0-op-de-meterwoningen] ofwel NOM-woningen te realiseren.

* Ook: variaties met jarennegentig...

12. Ver-adhd'd [TH, maar ADHD is moeilijk af te keuren] door deze
24-uur-per-dag-en-7-dagen-per-weekdingen
[ook: '24 uur per dag en 7 dagen per week'-dingen, apostrofs dan wel uitspreken!] zijn we nu toch echt toe aan ontspanning en rust. Na een 100 procentsdouanecontrole [denkbaar: honderprocentsdouanecontrole - ook vormen met %] en een warm welkom door de 1e kwartiermeester-chef [weinig alternatieven] aan boord van de (51) dreadnought – een slagschip met een groot aantal (acht à twaalf) zeer zware kanonnen –  zetten we koers voor een vakantie naar de Malediven, gelegen op 5° noorderbreedte [N.Br of N.B., denkbaar: 5 graden]. De rufiyaa-aankoopkoers (Maledivische munteenheid) is bepaald door de wisselkoers van 1 EUR = 18,4425 MVR.


13. Sloegen we in Nederland en België op de 18 holesbaan [18 holes: spatiewoord + samenstelling] nog een triple bogey [3 boven par], op de Malediven genieten we van een tripel [zwaar trappistenbier], een (58) gemilesimeerde [van beste kwaliteit/met datum] triple-sec [sinaasappellikeur] of een (60) millési [champagne gemaakt van druiven van één oogstjaar] uit het millésime [wijnjaar] 2015, uitgeserveerd door een van de twee café billards [biljartcafé] met 24/7-service [volgens VD aaneen: 24 uursservice], bij het 3 gangendiner [ook: driegangendiner] aan het 25 meterkoraalbad [spatiewoord 25 meter + samenstelling, ook: 25m-koraalbad en vijfentwintigmeterkoraalbad] met zeewier in een zefirisch [zefier: koele, zachte westenwind] briesje met een kracht van 3 Bft [3 beaufort], luisterend naar de geshazamde [shazammen = muziek herkennen en liedjesteksten opzoeken via de app Shazam] muziek van de nummer 1-hit in più piano [Italiaans: p.p. = zachter] van de gigue, een Engelse dans in trippelmaat [driedelige versmaat bestaande uit één beklemtoonde tussen twee onbeklemtoonde lettergrepen].

14. 's Avonds nemen we onder de (71) milliljardsterrenhemel [10^6003] in een altruïstische 15-minutes-of-famebui [roem, eenmaal tijdens je leven] volgens de 10-10-10-methode [10-10-10 in oGB, = minuten, maanden, jaren] – een eenvoudige tool om je leven meer naar je eigen hand te zetten – een levensveranderend besluit. Bij terugkomst in Nederland en België zullen we ons na een triple dip [drievoudige economische dip met oplevingen] niet richten op triple A [ook: AAA, rating voor banken, etc.] in de (76) kondratieffcyclus [economische golfbeweging, 50 jaar] maar op Triple P [ook: PPP, people, planet, profit], het beginsel dat naast het maken van winst ook welzijn en milieu van belang zijn. Met getallen kun je dus ook een goede boodschap overbrengen.

15. Als puzzelfanaatje heb ik dit jaar een scheurkalender met logische puzzels. Aan Van Dale heb ik gevraagd om vier woorden toe te voegen. Onder synoniemen zijn nu vindbaar: calcudoku, tectonic, futoshiki en hitori [allemaal sudokuachtige puzzels].

16. Een cijferwoord is een woord waarin een of meer geschreven letters voorkomen. Een heel bekende is A4 en in de eigennamen was XS4ALL een van de eerste. Het woord kwam wel voor in de Technische Handleiding en Wikipedia, maar niet als lemma in de onlineversies van het Groene Boekje en Van Dale. Inmiddels heeft Van Dale ook dit woord als lemma opgenomen, maar ik kan nog geen invulveld opvoeren voor 'you are too wise for me', dat je dan als volgt schrijft: ur2yy4me. Ja, met dit soort (80) grrls – zelfbewuste, jonge vrouwen – hebben mannen, al zonder een voor vrouwen ingesteld quotum, het toch maar mooi voor het nakijken. Maar wie weet, vinden ze wel de oplossing van dit 11 letterwoord [ook wel: elfletterwoord]:

17. De deelnemers moesten dat elfletterwoord als volgt achterhalen:
(1:4-23) (2:80-3) (3:60-7) (4:17-20) (5:14-10) (6:24-11) (7:51-9) (8:20-5) (9:58-4) (10:71-19) (11:76-11), waarbij (5:14-10) betekent: de vijfde letter is van het 14e invulwoord de 10e letter. Omdat bovenstaand de nummering verwijderd is, heb ik die bij de gezochte getallen (tussen haakjes) weer aangebracht en de gezochte letter ook nog blauw gemaakt!

Oplossing: aritmogrief [getallenraadsel]

18. Verantwoording

'In dit dictee berusten overeenkomsten met bestaande personen voornamelijk voornamelijk op louter toeval.Gebeurtenissen, plaatsen en entiteiten zijn merendeels fictief en verhouden zich in beperkte mate tot de werkelijkheid'.


 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten