dinsdag 10 september 2019

1725 Dictee dinsdag 10 september 2019 (1) dictee Groot Meppeler Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1725]

Groot Meppeler Dictee 2019

Grachten spreken vanuit het verleden (auteur: Ton Henzen)

1. Er is geen onderwerp dat zo doordesemd [geheel doortrokken, desem = gist] is in de harten van vele Meppelers als de supralokale status van de grachten.

2. Water is het DNA van Meppel. De in zekere zin pittoreske grachten symboliseren in verheven mate de economische geschiedenis van de stad.

3. Grachten werden gedempt [mijn verkeerd verstane 'gewend' paste uiteraard niet!] als antwoord op de urbanisatie [verstedelijking] van de jaren zestig [op vraag uit de zaal: letters!]. De toekomst was aan de automobiel.

4. In de jaren zeventig moest dit vooruitgangsdenken culmineren [een hoogtepunt bereiken] in een verdere demping van de overgebleven grachten.

5. Reminiscenties [gedachte aan iets uit het verleden, herinnering] aan verstedelijkte pastorale [herderachtige] vergezichten stonden bij jonge progressieve lieden aan de wieg van een recalcitrant [weerspannig] protest tegen de regenteske [autoritair] stroming om de grachten dicht te gooien

6. IJzingwekkende stiltes werden naar verluidt afgewisseld met confronterende interrupties en interpellaties [vraag om inlichtingen, ook bv. van Tweede Kamerlid aan regering] tijdens belangwekkende raadsvergaderingen over de toekomst van de grachten.

7. De actiegroep De Grachtwacht [eigennaam, uiteraard niet in wdb. – op internet bij Ton Henzen ook gevonden: GrachtWacht, zonder 'de', hoofdletter dus best dubieus] waakte over een perspectiefrijke toekomst van de binnenstad. Tot op de dag van vandaag worden de grachten als onloochenbaar [onweerlegbaar] cultureel erfgoed beschouwd.

8. Hier kun je mijmerend en slenterend het grachtengebied verkennen. Denkend aan Meppel zien we desalniettemin in de toekomst stromen toeristen naar de stad komen.

9. Het zou een cultuurshock zijn als deze toeristen in een stad verwijlen die is drooggevallen en waarin niets meer herinnert aan het glorieuze verleden.

10. De stad is opgeknapt. Oud-Meppelers herinneren zich de armetierige lege plekken die veraf stonden [voor mij: helaas goed] van de ravissante [betoverend] historie die terugvoert naar de martiale [krijgshaftig, marziale is volgens VD ook goed!] geschiedenis van De Kinckhorst [eigennaam, de 'ck' in het midden werd meegegeven, ik heb grote twijfels aan 'De' – volgens betrouwbare internetbronnen is de eigennaam van het kasteel gewoon Kinckhorst, ook Kinkhorst trouwens, en dan zou 'de' echt met een kleine letter moeten – kasteel (de) Kin(c)khorst!]

11. Meppel werkt hard aan haar toekomst. Geëngageerd [betrokken], consciëntieus [nauwgezet], vol bravoure [zelfverzekerdheid en dapperheid], gericht op consensus [overeenstemming] en hartstochtelijk trachtend conflictueuze dilemma's [moeilijke keuze tussen 2 alternatieven] te vermijden.

12. Het geluk lacht Meppel nochtans toe, is de boodschap van een enthousiaste en energieke publicrelationscampagne.

13. Geluk, zegt een spreekwoord, is niet te koop. Het is alleen bereikbaar door collectief en harmonieus aan dit ultieme doel in gezamenlijkheid te werken.

 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten