donderdag 12 september 2019

1727 Dictee donderdag 12 september 2019 (2) dictee Groot Hillegoms Dictee 2019 √

Dictee - dictees [1727]

Groot Hillegoms Dictee 2019

(auteur: Bram Rietveld)

De (78) vet en onderstreepte woorden en woordgroepen moesten worden ingevuld.

Een rooms-katholieke jongen op Woodstock

1. Mijn naam is Kevin Farrell. Ik ben geboren in Drimnagh als de helft van een twee-eiige tweeling. Vanaf mijn twaalfde bezocht ik het kleinseminarie [voortgezet onderwijs voorafgaand aan de priesteropleiding, niet meer in NL] van Armagh. Ik was geen
pietje-precies, maar wel een ietwat gedweeë [meegaand, volgzaam], blaséë [GB 2019! – binnenkort, nu nog 'fout', ook: okéë en privéë] [verwend] jongen, goeiig [ook bv. koeiig!] tot-en-met. Anderen noemden we weleens een lubbert [Bargoens: sul, sufferd], maar dat was ik echt niet. Ik maakte me zelden met een jantje-van-leiden ergens van af [niet: vanaf, het ww. is afmaken].


2. Toen ik net 20 was, kwam in de jaren 60 [op vraag uit de zaal: cijfers] de flowerpower op; meisjes droegen dashiki's [wijde blouse, oorspronkelijk uit West-Afrika] of lange jurken en gebruikten de weeïge     patchoeli [olie van een gelijknamig lipbloemig kruid], jongens hadden overal begroeiing en droegen hawaïhemden en pyjama-achtige gewaden en Afghaanse jassen. En allemaal hadden ze een soort laisser-allerhouding [laisser-aller = achteloosheid, alles op z'n beloop laten].

3. In juli en augustus 1969 was ik uitwisselingsstudent in Liberty, New York. Vlak bij [niet: vlakbij!] het naburige Bethel werd het legendarische Woodstockfestival [aaneen!] gehouden. Ik heb me algauw [= spoedig, VD evt.: al gauw = al snel, maar het mag (moet) bijna altijd aaneen! – al gauw = gemakkelijk kan ik in VD niet (meer) vinden] het apezuur     geprakkiseerd [ook: geprakkeseerd, maar dat spreek je anders uit! Let op: bij afprakkeseren mag geen i!] hoe ik er ongemerkt heen kon gaan, want zoiets is natuurlijk voor een priester in spe zeer kwestieus. Een lastminuteticket [klemtoon op 'lastminute', anders ook: last minute – bnw. – ticket] lukte niet, dus ging ik maar op de bonnefooi [op goed geluk].

4. Het was een enorme happening! Overal kwamen hippies vandaan in Volkswagenbusjes en deux-chevauxtjes [auto, lelijk eendje]. Het terrein was zeer modderig met alle gevolgen van dien, zo waren mijn voeten al snel helemaal craquelé [vol kleine barstjes]. Er was een continu [met continue: schrijf op wat je hoort!] gebrek aan eten, van een à-la-carterestaurant was natuurlijk geen sprake, dus ik hoefde ook niet bang te zijn i.v.m. met ve-tsinallergie [ve-tsin = stof om de smaak van Japanse en Chinese gerechten te versterken]. Uiteraard kon je er naar hartenlust naar newagemuziek [newagebeweging: integratie verstand en gevoel] en heavymetalbands [heavy metal: harde hardrockmuziek] luisteren.

5. Richie Havens' Freedom, een [niet: één] van de openingsnummers met zijn eindeloze encore [bis!], werd 'het' anthem [Engelse uitspraak – lied met symbolische betekenis, zoals 'Geen woorden maar daden ...'] van Woodstock: Carlos Santana, die juist in dezelfde maand zijn debuut-lp [discussie, waarop gezegd: niet: elpee – dat gespeld] uitbracht, excelleerde met de klassieker Soul Sacrifice en ging als een soort tambour-maître de menigte voor in extase. Allerlei genres muziek waren er te horen, zoals rhythm-and-blues [r&b, arrenbie], ten gehore gebracht door gepassioneerde jazzzangeressen, glamrock [met veel glitter en glamour], country-and-western en folkrock [verwant aan folkmuziek], terwijl technerds zorgden voor de muziek.

6. Verder keek ik mijn ogen uit. Jongens en meisjes in adams- en evakostuum [naakt] poedelden zonder gêne [schaamte] in het water. Ik weet niet of er drugs werden gebruikt, lsd [discussie: gewoon afkorting] of psilocybine [hallucinerende stof in paddenstoelen], maar alles was zo ongedwongen, dat zelfs ik me even een donjuan [vrouwenjager] waande. Later kwam helaas de ludduvuddu [ldvd: het liefdesverdriet]. 

7. Sommige types leken sannyasins [volgeling van Bhagwan Shree Rajneesh = rajneeshie] of aanhangers van tm [transcendente meditatie], mogelijk volgelingen van Sri Swami Satchidananda, een hindoeïstische     goeroe, die de leer van karma en dharma [karma: geheel van goede en slechte daden, spelen mee in reïncarnatie, dharma: geheel van grondregels voor sociaal gedrag in oosterse religies] verkondigde en een grote kennis bezat over de ayurveda [traditionele Indiase gezondheidsleer, met als uitgangspunt een sterke samenhang tussen lichaam en geest].

8. En nu 50 jaar na dato volg ik alle televisie-uitzendingen over Woodstock onder het genot van stukjes mon-choutaart of schwarzwalderkirschtorte. Ik beschouw mijn avontuur op dat festival als een diepte-investering van de naïeve jongeling die ik toen was. De gevoelens van toen blijven na zoveel jaar nog na-ebben.

9. Tegenwoordig ben ik camerlengo [hoogste kamerheer van de paus] bij de Heilige Stoel [pauszetel] en houd ik me bezig met
ex-cathedraonderwijs [de paus spreekt soms ex cathedra, maar dit onderwijs vind je in BE – grote hoorcolleges]. Ik lijd regelmatig aan het carpaletunnelsyndroom ['kanaal' in de handwortel] en ik heb recentelijk een bypassoperatie [omlegging zekere bloedvaten] ondergaan, daar hielp geen lievemoederen aan [er valt niet aan te ontkomen]. Ik wandel veel met mijn yorkshireterriër [hond] en bid dagelijks mijn ave maria's [keer bidden, niet: naam gebed, kleine letter] en het Paternoster [naam gebed, hoofdletter]. En soms als ik weer op een jongerenfestival ben, krijg ik een déjà-vugevoel [reminiscentie, herinnering aan het verleden].


U aller chroniqueur, 

Kevin Farrell 

RL: klassedictee, zo zie je dat zelden!
Wel ongelooflijk moeilijk voor niet-specialisten! 

Mijn 5 fouten waren dom (4; geen byepass, maar bypass, stond NB nog niet in mijn lijsten, geen avé, maar ave – dat uiteraard wel, geen Frans maar Latijn, geen al gauw, maar algauw, meestal aaneen, had ik eerst goed en geen afghaans, geen stof of zo, maar Afghaanse jas, ook zo in VD) of een gevolg van te veel kennis (1; blaséë heeft – GB – nog maar sinds kort, 2019, een trema).
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten