dinsdag 29 oktober 2013

0129 Dictee woensdag 06 november 2013: dictee - de ratings van Amsterdam (NRC) en Sint-Oedenrode √

Dictee woensdag 06 november 2013: dictee - de ratings van Amsterdam (NRC) en Sint-Oedenrode

Groot NRC Dictee *

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee)

Pluspunten 
Het Groot NRC-dictee werd voor de eerste maal gehouden. En wel in het NRC-restaurant onder het NRC-kantoor aan het Rokin in Amsterdam. Het was op zich een leuk dictee en het was gezellig.

Minpunten 
Er waren maar weinig deelnemers (zo'n 20). Het dictee werd redelijk goed voorgelezen, het was een invuldictee met 35 niet al te moeilijke woorden, voor de specialisten een eitje. Het invulformulier was niet helemaal op orde (één invulplaats ontbrak en ergens klopte de voorleestekst niet met het invulformulier). Ieder moest zijn eigen blaadje nakijken. Dat moet niet zo: onderling wisselen en dan nakijken! Je moet de kat niet op het spek binden. Ook woorden met 2 schrijfwijzen (stampij, stampei, etc.) moet je vermijden. Dat de norm het Witte Boekje was, maakte niet heel veel uit bij dit dictee, maar je moet dat gewoon niet willen. Het geeft een hoop onnodig rumoer. Men houde zich aan GB en VD! Het WB was de hoofdreden dat dit dictee op 1 ster blijft steken, maar verbetering is vrij gemakkelijk realiseerbaar! Ook de uitleg van de dicteewoorden na afloop zou nog iets beter kunnen.

Rating: Rdr 1, 1 ster

Groot Dictee Sint-Oedenrode (Roois Dictee)

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee)

Pluspunten 
Het was enorm gezellig met 40 deelnemers. Leuk verhaal, redelijk goed voorgelezen. Het onderling nakijken verliep prima. Bij het vertonen van de tekst op de beamer ontstond een natuurlijke discussie: zo hoort dat!

Minpunten 
Dit dictee zou toch zeker op 2 sterren mogen mikken, maar helaas kan ik die niet toekennen omdat de norm het Witte Boekje en de online-VD was. Zou men overgaan op GB en VD (welomschreven versie), dan liggen er meer sterren in het verschiet. Noodkreet nog: wie van de deelnemers zou thuis een WB hebben? Gokje: (buiten de juryleden) 2 of 3 van de 40? Als dat zo is, zit men dus duidelijk op het verkeerde spoor …

Rating: Rdr 1, 1 ster
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten