vrijdag 25 oktober 2013

0126 Dictee woensdag 30 oktober 2013 (1): dictee 675 (deel 1) √

Dictee woensdag 30 oktober 2013 (1): dictee 675 (deel 1)

Op www.dictees.nl verschijnen al mijn oefendictees, maar die site publiceert ze met horten en stoten. Daarom vandaag alvast dictee 675.  Dit is door anderen al gecorrigeerd, maar als u toch een foutje denkt te ontdekken, laat het weten: rein@dictees.nl (bestaat niet meer!).
En u weet: via www.woordenlijst.org kunt u het Groene Boekje en de Leidraad raadplegen ...

Hier volgen de eerste drie zinnen.

1. Hij had de koffer met kleren omgekieperd: de hele klerenzooi lag op het bed. Een kletskous verkoopt kletsica. Meeuwen kliauwen en katten miauwen. In het hoogveen kun je klijn (klien) trekken. De klezmorim speelden klezmer. Een Klingenvrouw is een Klingalese: bewoonster van de kust van Coromandel (vroeger Kalinga geheten) en Malabar. Het is klinkklaar, klip-en-klaar: haar kleurenzien is oké (OK), maar ze lijdt wel aan klinefelter, de ziekte van Klinefelter. Wat heeft ze toch een sukkel van een kloris. Loop niet zo te kloothannesen! Wil je knäckebröd * of een kaiserbrötchen? Geef die knakenpoetser niet één vinger … De KNAW is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de KNAU was de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie. Zouden de Knickerbockers nu nog een knickerbocker dragen?
* Vgl. smörrebröd, smør­re­brød, VD alleen de laatste vorm!  
* Vgl. ook: smör­gås­bord(s)

2. Was dat knarsetanden of tandenknarsen? Een kneippkuur houdt kneippen in. Ze is van de generatie nix, maar maakte toch een knicks. Ik heb daar een knoeperd van een wrat. Vaak gaat een knockdown aan een knock-out (ko) vooraf. Dit is een kobalt-chroom-wolframlegering. Trap niet in die koeienpannenkoek! Waar komt het Koefisch schrift (naskhischrift) vandaan? Het kobevlees komt oorspronkelijk uit Kobe. Welke vogels vang je met een kobbennet? Deventer is de koekstad. Deze koempoelan is iets voor de scouting. Koenjit is kurkuma als specerij. Een kutai is een hoogkijker. Wat Koïsch is, komt van Kos. Een bekend Turks gerecht is köfte. Een koksiaanse volgde Hendrik de Cock, een coccejaanse daarentegen Johannes Coccejus (Koch). Op de kermis had je een kokanjemast: dat was geen Land van Kokanje!

3. Je bent een klerelijer, je kan de klere, de kolere, de koleire, krijgen! Als je daaraanvolgend dan maar niet in een Franse colère schiet! Wat volgens de beginselen van Kollewijn is, is kollewijniaans. Een bekende kolossus is de Kolossus van Rhodos. Vroeger was Koloniën een verkorting van de betreffende departementsnaam. Een komfoor diende het comfort. Een oude dame in het blijspel was de komische Alte. De kompels waren kompanen en compagnons. We willen kond doen van ons voorgenomen huwelijk. Wat doet de Koning Boudewijnstichting? Met de Koninklijke wordt meestal een benzine- of petroleummaatschappij aangeduid. Prins Willem III van Oranje was Koning-Stadhouder [algemeen: k.-s. of s.-k.]. Hier is de koolstof
14-methode gebruikt. Wie zijn die kongsi begonnen? 'Babe' is Koos' koosnaam. Hoeveel kopeken gaan er in een roebel?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten