maandag 14 oktober 2013

0124 Dictee woensdag 16 oktober 2013: dictee - de ratings van Meppel en Castricum √

Dictee woensdag 16 oktober 2013: dictee - de ratings van Meppel en Castricum

Groot Meppeler Dictee * * 

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee)

Pluspunten 
Het dictee werd voor de tweede maal gehouden in de fraaie schouwburg van Meppel. Men had duidelijk van vorig jaar geleerd: over de tekst viel beduidend minder te discussiëren dan vorig jaar. Het was een leuke tekst die heel duidelijk werd voorgelezen. Er waren zo'n 50 deelnemers.

Minpunten 
De tekst was niet al te moeilijk, al maakten de plaatselijke deelnemers toch al gauw minimaal 20 fouten. Het dictee werd wel besproken, maar dat vond ik niet overal even verhelderend. Als men volgend jaar net voor de bespreking de officiële tekst aan iedereen uitdeelt (of beter nog: via een powerpointpresentatie - computerprogramma PowerPoint - zichtbaar maakt), en de uitleg wat helderder presenteert, komt een extra ster in zicht. Er waren niet meerdere niveaus en er was geen kinderdictee.

Rating: Rdr 2, 2 sterren

Groot Dictee Castricum * * 

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee)

Pluspunten:
Het dictee is al vele malen gehouden. Het is ongetwijfeld gezellig. De senioren van Castricum strijden tegen de jeugd. Het was op zich een leuke tekst.

Minpunten 
Het is echt een plaatselijk dictee, buitenpoorters zijn niet welkom. Het dictee vindt niet op meerdere niveaus plaats. Over de op zich leuke tekst zijn wat opmerkingen te maken. Als de inhoud deels gaat over 'Het zwaard van Damokles', zijn de kenners van dat boek natuurlijk extra in het voordeel (Merthe, Jackie, Osewoudt, Dorbeck) . Maar om dan ook in de rest van het verhaal 'Damokles' te schrijven, is een beetje krom [VD: Damocles]. Ook zitten er wat plaatselijke termen in (Bakkumer Zanderij, woon-zorgcentrum – met koppelteken! – De Boogaert, etc.). NB woonzorgcentrum en woon-zorgcentrum, dan: verwisselbare begrippen, beide in VD, in GB ook! Als er dan ook verder nog een paar foutjes in zitten (bureau Halt, kleine b - toch goed: ook Halt-bureau, Het Alternatief), oedipus- en elektramotief, kleine letters - beide gewoon goed!!!), is 3 sterren veel te hoog gegrepen, maar 1 ster zou weer te min zijn, dus de logische conclusie is: 2 sterren.

Rating: Rdr 2, 2 sterren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten