vrijdag 25 oktober 2013

0127 Dictee woensdag 30 oktober 2013 (2): dictee 675 (deel 2) √

Dictee Woensdag 30 oktober 2013 (2): dictee 675 (deel 2)

Hierbij de zinnen 4, 5, 6 en 7.

4. In mijn misjpooche is alles koosjer. De kortgedingrechter was kortgerokt en kortgeknipt. Wat leert in dit geval de
kosten-batenanalyse van kost en inwoning op? Een gewone kotelet is nog geen côtelette suisse. Een kossem is een halskwab. Een costumier meet kostuums aan, maar slechts in een deel van die gevallen is hij aan het kostumeren. De  kou-inval was vroeg dat jaar. Meerdere kouros (enkelvoud: kouroi) en dito korai (enkelvoud: korè) vullen elkaar goed aan. De kotomisi is een creoolse vrouwendracht. Een krabbedraaier is een vechtersbaas, een krabbenschaar een krabbenpoot. Mijn dicteewoordenkramerij wordt zeer gevreesd. De krav maga is een zelfverdedigings- en gevechtstechniek ontstaan in het Israëlische leger. Dat kost maar een (habbe)krats. De krautrock komt vast uit Duitsland. Piet de Visser is Kreeft.


5. De Surinaams-Nederlandse krawkraw [kraa] is chips, met name van de cassave. Dat paard is een kribbebijter. De krimlinde dankt zijn naam aan de Krim. Tot wanneer werd er Krim-Gotisch gesproken? Mag je de krijttijd de witte periode noemen? Krijn of crin (met name crin végétal) wordt als vulmiddel gebruikt. Van kritikaliteit spreek je bij een kernreactor. De kroeskop maakte een cruise. In die krottenbuurt wonen veel krotenkokers met hun kokker(d)s. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander kwamen de rijksinsignes (kroningsinsignes, kroningsinsigniën) weer eens tevoorschijn. De veelgeplaagde politicus ging zijn Kronstadt halen. Hoe hoog staat de krugerrand, die beleggingsmunt? Het kruisken-a (abc) is weg uit VD!

6. Kubben zijn visfuiken, dat zijn dus geen kuubs. De
KSJ-KSA-VKSJ is een soort van federatie. In een kruitvat zit geen kruid. Een ktèma eis aei is een bezit, een verworvenheid voor altijd. Het wapen van de Gurkha's is de kukri. Wat zijn jullie toch kuddedieren! Bestaat de Ku-Klux-Klan nog? Met kuna's betaal je in Kroatië. Een kür past niet in het kurhaus. De kuru is de spongiforme encefalopathie bij kannibalen in Papoea-Nieuw-Guinea, gekenmerkt door ataxie en onbeheersbare lachbuien (verwant met gekkekoeienziekte, scrapie en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob). Hij fungeert als knuffel-Marokkaan. Hij is altijd de kwade (kwaaie) pier in 't kwadraat. De kwacha is de munteenheid van Zambia en Malawi. De KVP was niet alleen de Katholieke Volkspartij, maar de KVP is beslist ook de klassieke varkenspest.


7. Het kwarts is een zekere delfstof. Elk kwartaal zingt het kwartet een ander lied. Een kwant is een rare snuiter, een kwantum is een hoeveelheid en een lichtquant is een foton. Kwaliën is zeuren of zaniken. Een kweekwee is een gebakje in Indië. Het kwestieuze akkoord staat op losse schroeven. Dat fluitkwintet weet echt wel wat een kwint is. Wil ik iets kwijt zijn, dan heb ik het kwijtgemaakt of het is kwijtgeraakt. Die rare kwibus is goed in kwezelarij. De quickscan werd  quick-and-dirty uitgevoerd. Ze dansten kwiek de quickstep. Is de quick ratio in orde (en de monnik ook)? Een kwikwi [Callichthys callichthys] is een vis. Ik ben gek op quizzen (kwissen). Bij de ruggengraatsverkrommingen kennen we kyfose (achterwaarts), lordose (voorwaarts: holle rug) en scoliose (zijwaarts). Een kwo-student volgt een korte wetenschappelijke opleiding.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten