vrijdag 25 oktober 2013

0128 Dictee woensdag 30 oktober 2013 (3): dictee 675 (deel 3, slot) √

Dictee Woensdag 30 oktober 2013 (3): dictee 675 (deel 3, slot)

Hierbij de zinnen 8, 9 en 10.

8. Wat bekendgemaakt is, zal meestal ook in den brede bekend raken. Dat gebeurde halsoverkop, à corps perdu, als de donder, halje travalje, hol over bol, holderdebolder, kop over bol, pardoes, plompverloren of sol over bol. Het Letzeburgs is een Germaanse taal, gesproken in Luxemburg. Zijn horloge loopt altijd op de binkert. Een escarpemuur bekleedt het binnentalud van een droge gracht. Je zal maar op het Binnenhof zitten … Het Binnenlands Bestuur (BB) was een van de negen voormalige departementen van algemeen bestuur in Nederlands-Indië. De monologue intérieur wordt wel met 'binnenpraat' aangeduid. Naast de buitenste zijn er binnenste lagen van de aardkorst. Als je het binnenste buiten keert (maar: iets binnenstebuiten keren), zit de boel binnenstebuiten (buitenstebinnen? - niet in wdb.): het binnenste zit dan buiten en het buitenste binnen.

9. Met bioactieve stoffen worden antioxidanten, carotenoïden,
fyto-oestrogenen en glucosinolaten bedoeld. In biobenzine is bio-ethanol (groene diesel) bijgemengd. Een biocoenose [ee of eu] is een levensgemeenschap. Het woord 'biodanza' is in 2007 toegevoegd (biodans, soort van (therapeutische) levensdans). Biodynamische landbouw is biologisch-dynamisch. Yoghurt met uitsluitend rechtsdraaiend melkzuur is biogarde. Biogenetica is genetic engineering (DNA-manipulatie). Individuele biogenie is ontogenese, met betrekking tot de soort heet die fylogenese. Mijn broek heeft een bioscoopzak. Nog een paar 'bio'-woorden: biosyngas, biota, biotiek, bionica en mariene biotoxine. Apen hebben het quadropedalisme achter zich gelaten – zij zijn immers bipeden. Een brigittines is lid van de brigittenorde. In Ethiopië betaal je met birrs. BIR - niet in wdb., sub lemma bir: broek in reet.


10. Een birmaan (burmees) is geen siamees. Hou eens op met die bisbilles, met dat gekibbel. Biscotti di Prato zijn cantuccini (knapperige, tweemaal gebakken Toscaanse bitterzoete amandelkoekjes). Wat vind je van die biscuit buste? Bisette is boerenkant. Bij de Papoea's moet je zijn voor een bisjpaal. Een oester is een bivalvedier [n/s]. De bison plette de bisamrat. De afkorting bkg staat voor broeikasgas en bkh. voor boekhandel. De aanhef B.L. (* benevole lector, welwillende lezer) is wat vriendelijker dan alleen maar L.S. (Lectori salutem, den lezer heil). Bij het BKR (het Bureau Kredietregistratie) kun je beter niet ingeschreven staan.
* Zo in VD, volgens mij: B... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten