donderdag 29 februari 2024

3583 Dictee zaterdag 02-03-2024 (1) – dictee Groot Dictee van de Hoeksche Waard 2024

Dictee – dictees [3583]

Groot Dictee van de Hoeksche Waard 2024

Leuk en gezellig; helaas maar 11 deelnemers. Frans Van Besien had afgezegd.

Commentaar in blauw.

De titel en de alinea’s 1 en 2 telden niet mee. Alleen 3 t/m 12, maximaal 1 fout per woord.

Ineens heb je het: je wordt landschapsschrijver! (auteur: Liesbeth Goedbloed)

1. Het was een janboel, peinsde de literator [GB ook: tt], flanerend langs de landbouwarealen.

2. Zojuist was zij een verleidelijk aanplakbiljet tegen het lijf gelopen waarop voor onroerend goed werd geadverteerd, een luxeproduct [klemtoon op luxe, anders ook los] dat zij zich na haar aanstaande bestseller wellicht kon permitteren.

3. Behoedzaam spoedde zij zich voort, bedacht op overlast in dit stiltegebied waar de eigenheimers welig tierden; in tijden van vuilspuiterij wilde zij de aldaar residerende agrariër liever niet voor de markante kop stoten.

4. Even overwoog zij nog die zes à zeven ton [geen spelregels, evt. 6 en 7] bij de bank los te peuteren om zichzelf bij het betrokken immobiliënkantoor [vastgoed] een landbouwareaal aan te schaffen en dat te bebouwen met een potige twee-onder-een-kapwoning.

5. Maar nee, zij wist dat het voorgespiegelde geluk een idee-fixe was, een truc uit de trukendoos van hebberige kapitalisten die op deze wijze inspeelden op de instinctieve reflexen van Jan met de pet: een verleidingsmanoeuvre waar maatschappijbreed vogels van allerlei pluimage in vlogen.

6. Dat laatste was een in- en intriest gegeven; velen [evt. ook: vele] van die aspirant-grootgrondbezitters moesten hun naïviteit [GB ook: naïveteit – andere uitspraak] met hun vrijheid bekopen.

7. De ratrace van zo’n volièrevogel lag van tevoren al vast en de maandlasten leidden tot allerhande existentiële crises bij Jan Modaal, omdat diens budgettaire ribben binnen dit hypothecaire korset zo hevig ingesnoerd werden dat hij alleen kon opademen [herademen] bij een dertiende [evt. 13e, 13de] maand.

8. ‘En zeg maar adieu tegen vijftig [evt. 50] tinten groen!’ dacht zij erachteraan.

9. Derhalve nam zij een ad-hocbeslissing [specifiek]: zij zou een requiem [geschrift ter ere van een gestorvene] schrijven voor deze aardappelakker, waar binnenkort nematoden [stam van wormen], miljoenpoten [geleedpotig dier], springstaarten [ongevleugeld insect] en andere microscopische kleibewoners het veld moesten ruimen en waar onder worteldoek [doorlatend doek tegen ongewenste plantengroei] en mijnsplit [niet in wdb.: gemalen kalksteen + leisteen voor de tuin - bodembedekker] complete ecosystemen [geheel van planten en dieren in een territorium] instortten.

10. Ook zou haar poëzie het tedere roze van bloeiende aardappelakkers bezingen, alsmede het rijke geurenbouquet [bouquet = wijngeur, uitspraak NL
boe-kèh
, BE ook boe-kèht] waarop de nietsvermoedende voorbijganger op memorabele zomeravonden werd vergast [van vergasten].

11. Ze zou zich er niet met een jantje-van-leiden van afmaken, maar furieuze profetieën uitbraken over natuurbarbaren die voor deze mammon [geldgod – naar: de Bijbel] bogen, fulmineren [foeteren] over het volstrekt imaginaire [denkbeeldig, vermeend, ingebeeld] imago van elke janklaassen, jeremiëren dat het milieu naar de ratsmodee [verdom/emenis] ging.

12. Op geëxalteerde [overspannen, overdreven] toon zou ze haar poëtische hoogstandjes blijven declameren: een eenmansshow voor volièrevogels.

Rein: 4 fouten, ‘het’ i.p.v. ‘dit’ werd gepardonneerd, 1) ‘zich’ i.p.v. ‘zichzelf’, 2) het woord ‘leidden’ vergeten, 3) blunder: ‘geurenboeket’ i.p.v. ‘geurenbouquet’ (met de aantekening dat er mogelijk

‘boe-kèht’ is voorgelezen, terwijl dit – in NL! – ‘boe-kèh’ had moeten zijn [BE: boe-kèht] en 4) ‘volstrekte’ i.p.v. ‘volstrekt’ (ik wist dat dit fout was, maar ben er niet meer aan toegekomen om dat te verbeteren …). Aan het begin is niet de integrale tekst voorgelezen, het ging meteen per alinea en ‘in stukjes’. Ook aan het eind is niet meer de integrale tekst voorgelezen. Dat was jammer, want dan had ik zeker nog een paar van die fouten ontdekt en verbeterd … Ook zou het handig zijn als je daarna nog 3 minuten had om de boel na te kijken ...

Er was trouwens een nog vrij jonge dame-deelneemster, die maar 7 fouten had. Klasse!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten