dinsdag 27 februari 2024

3581 Dictee donderdag 29-02-2024 (1) – dictee Oefendictee maart 2024 (2), tevens Dictee van de Dag 1150

 Dictee – dictees [3581]

Oefendictee maart 2024 (2)

Restantenopruiming (2, slot)

1. Het was een pokkeneind, dus berever. Die laffe vent was het bloodst van de hele groep. De ziltte van de zee [zeeziltte, net als zoutte], maar: dik van zoute. Bij een babyshower [feestje zwangere vrouw met vriendinnen] worden er geen baby's gesjouwd. De timmerman vertrapte het snavelhauwtje. Met varicose heb je spataâren. De doerra, dat is het kaffer- of negerkoren (sorghum). Welke landen hebben een dollarisatie ondergaan? Douteus [oe] is twijfelachtig. De nonparel is een lettersoort. Ik heb die zinsnede doorge-x’t. Ze reigen naar buit (speuren, azen). De Malagassische inwoners (de Malagassiërs) spreken Malagasi (de munt is de ariary – MGA). Ook in het Meer van Genève vinden seiches (mv., niveauverandering) plaats. De sauternes (zelfde mv.) is wijn. De sémillon is de wijnstok of bijbehorende wijn. Ook de cabernet sauvignon is de wijnstok [geen mv.] of de wijn (mv. (s) s). Deze druif brengt ook de sancerre voort. Kerstomaat, met kerst: kersttomaat? Het huis stond in lichte(r)laaie.

2. De nijlgau is een antilope (mv. n/s); antiloop is een stof. Een psak (mv. psakim) is een beslissing in een halachische kwestie (de halacha = (een joods boek met) gedragsregels). Stoepa, anda, chaitya en chattra zijn onderdelen van een boeddhistisch bouwwerk. Wijdopen [alleen VD] is wijdgeopend. Dhimmi's [niet-moslims] moeten djizja [protectiegeld] betalen. Een takkietakkieland is onderontwikkeld. In SR spreken ze takitaki (Sranangtongo). Een koempoelan is jaarlijks een gezellige bijeenkomst van de scouting. Een stratier [straa-tjee] is een straathond. Hecklers roepen voortdurend en stellen kritische vragen. Met de Zeven Provinciën werden de Verenigde Nederlanden gedurende de Republiek aangeduid. Die kwestie ligt hem voor in de mond.

3. Er is geen ijs, of het kost mensenvleis. Hebben
Noord-Polen en Zuid-Polen echt een andere cultuur? Die joden waren begeind en begeistert. Baisertjes zijn gebakjes. Der jüdische Selbsthass is opmerkelijk. Wejiewerig is wieberig = weg. Weepies zijn tranentrekkers (tearjerkers). Wat weet je van AMvB’s en KB’s? Ik ratete dat met een 3-rating. Het 45e element is Rh, rodium. 111 is Rg, röntgenium. Een rotarytafel is de draaischijf bij roterend boren. Een punkie is punky. Hij droeg een gepapier-macheedecarnavalsoutfitfantasie. Geleed wordt verbogen tot gelede. Een owrukuku is een uil of een lanspuntslang. In de Gedenckclanck komt voor “O Nederland, let op u saeck”. Op de steppe vonden we een afgekloven lynxvoet. Hij was een geharde spartaan. Wij voeren op de Theems. Oud Europa is West-Europa.

4. We zijn de hort opgegaan. Een sjamaan is een
priester-genezer of priester-tovenaar. Het woord ‘shawl’ heeft ook de uitspraak ‘sjohl’. De sociaalzwakkeren [alleen papieren GB, niet meer in oGB, VD: sociaal zwakkeren] komen tekort. Een sopi is in SR sterkedrank of een borrel. De Wrr is de Wet Raadgevend Referendum. En de WRR is in NL de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (adviesorgaan van de regering). Ontwikkelt de speltteelt zich goed? Als
de Joden begeind zijn en de Duitsers begeistert, zijn ze enthousiast. De ijzerhart (lucht) is een boom en de ijzerhard (grond) is een plant. Het bier kan gisten (gistte, gegist), raden is gissen (giste, gegist). De onestep en twostep zijn dansen, de 2 step is muziek, kobevlees is wagyuvlees, afkomstig uit de Japanse stad Kobe. Schrijf goed: açaibessensap en açaipalm. Welke vogels vang je met een kobbennet? Zilver- en kokmeeuwen! Hij kan Talmoedige wijsheden debiteren.

5. Invrijheidstelling [1 s]. Duimendraaien = nietsdoen, beide onbepaalde wijs – GB: het nietsdoen. Die aangerijkte erts is beter [vgl. aanreiken – het aangereikte exemplaar]. Hij was Iro pauperior (zo arm als de mieren) – Irus = de bedelaar uit de Odyssee. Doksen, eenden, die snateren. Tevree is tevreden. Doerra is kaffer- of negerkoren. Hoe vind je dat nikabportret? Let niet op mijn typo's. Een druppel- wordt ook wel een calimerohelm genoemd. Let op afwennen en afwenden! Zij behoort tot een elitevisagistenclubje. Aan het vroonland grensde een viswater. Een vroemvroempartij is er voor automobilisten. Ik weet een leuk wist-je-datje. Het kostte toen zegge en schrijve een rooie (rode) rug (1000 gulden). Werkwoorden: goedenachtkussen en gouddraadtrekken. Ook voor dit maäriev [maa-aa-rief] hadden ze al heel wat maäravim [mv.] opgezonden (joden, avondgebed).

6. Als je lsd bespreekt (lysergeenzuurdi-ethylamide), bedenk dan wel dat de Duitse term lysergsäurediäthylamid is! Comodo is op het gemak in de muziek, een komodovaraan beschikt over een dodelijke bacteriële infectie. Het Maagdenhuis is de centraleadministratielocatie van de UvA. Een dibbes is een  goedzak. Voor maalpeil schrijven we MP, mp is de  minister-president. De victoria amazonica [VD] is de reuzenlelie [volgens het systeem van Linnaeus: Victoria]. Een burosaurus is niet weg te slaan van zijn werkplek. Met de kat-in-de-zak (stof) had hij een kat in de zak [miskoop] gekocht. Hoeveel mi/eldensoorten zijn er?

Hart-op-hart is tussen de middens gemeten (bv. van kolommen). De slag om Engeland, de Battle of Britain. Aargh of argh is frustratie in stripverhalen. Rijden er binnenkort geen wagon-littreinen meer? Hij is belijdend oudkatholiek. Kroet, crude, ruwe olie. Balansen znw., ww.

7. Je bootee zit onder je booty. Is een sjabbesgoj een soort van dressboy? Nee. Krabita-anu: alles wat je aanpakt, mislukt. Sjotten = voetballen t.o. shotten (zichzelf injecteren). De 1001 nacht is de Duizend-en-een-nacht. Deze skiester is een skister. Een tarantel of tarantula is een wolfsspin [GB, VD ook: wolfspin]. IPA = India pale ale! Een ski of snowboard kan een belag [buh-laak] – glijvlak – hebben. Masala is o.a. een Indiaas filmgenre [ook: mengsel]. Racaille [gepeupel, uitschot] komt van rascal (Engels) + rapaille. Hij was de valste (vals)speler ooit. Een calicokat is van calicot gemaakt [lapjeskat]. Rosemetaal – uitspraak oh/oo. Dat fonds heeft nu een officiële beurscotering [ww. coteren]. Een raggel is een tegenvaller (en een rachel een plank). R&D is Research and Development. Ook die aloëetjes behoren tot de familie van de aloë's, de aloëfamilie: in mijn café-elftal wisten ze dat allemaal wel. Ik moet van mijn ouders naar cat (kattenbak, catechisatie). Dissen, dissrap, gebasht.

8. Mevrouw Van der Horst had iets aan een follikel van De Graaf. Het EKO-keurmerk is ook maar een ecokeurmerk. Secco's/secchi en fresco's/freschi. Quadden/quatten en squatten [fitness, hurken]. ‘Zopas’ is altijd aaneen. Jan Snotneus is de pandjesbaas. Een vesperei is (ook) een rout/raout. Schrijf goed: octrooi-inbreuk en octrooi-instelling. Je hebt al twee bo's op. Mortelefitikus, mortjes, morsdood – na een doodskus [kus des doods]? Duidelijk: juno en julij en tnegentig plus tachentig is honderdzeuventig. Ze dronken caffè corretto's. Het horloge loopt op de binkert, altijd verkeerd. We kopen vaak bd-geteelde gewassen [biologisch-dynamisch]. Het heitres Franzosenvolk, dat zijn de fransozen. N.N. = nomen nescio. Cascadeur, debacle, deconfiture. Vergelijk à propos en mal-à-propos. Vergelijk coke en kook. Een pycnicus is van het pyknische type [kort en gezet]. Tallolie komt met cellulose van dennenhout. Wat doet een big brother? Pekin(g) is een stof. Een dipdye is haarkleuring van de uiteinden. Dat amaatje [asiel] is later zelfs nog aiootje geworden; zijn broer boaatje en die gebruikt bij zijn werk een radiootje. Blamestormen is gezamenlijk de schuldige van mislukking aanwijzen. Artis heeft een cobracollectie. Er groeien daar canada’s, canadassen, canadabomen. Vergelijk de bnw. stijl en steil. De Doctor Illuminatus, dat is Ramon Llull. Een tugra is een gekalligrafeerd monogram van een sultan [toe raa geen g]. Een toeloop [too-loep] is bij het kunstrijden een cherryflip. Een beissie is een dubbeltje, een joet een tientje en een lammetje, dat zijn 30 stuivers, een daalder.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten