zaterdag 3 februari 2024

3575 Dictee zaterdag 02-02-2024 (1) – dictee Groot Brummens Dictee 2024

 Dictee – dictees [3575]

Groot Brummens Dictee 2024

De 36 onderstreepte items moesten worden ingevuld.

Toelichting in blauw.

Impromptu [iets dat voor de vuist gemaakt is] op een kleine gemeente (auteur: Annemarie Visser)

1. Brummen krijgt wellicht een groot multifueltankstation [meerdere brandstoffen]. Dat is een tankstation waar naast benzine, diesel en lpg een alternatieve brandstof zoals waterstof wordt verkocht. De hoeveelheid NOx, fijnstof en CO2 die het nieuwe tankstation gaat uitbraken, is door consciëntieuze Lokaal Belangfractieleden en VVD’ers minutieus onderzocht en aanvaardbaar bevonden.

2. Mocht de Raad van State niet alsnog een stokje steken voor de plannen, dan bevatten de biologische groentepakketten van de aanpalende tuinderij De Meander straks een minuscule neerslag van ultrafijnstofdeeltjes die de bewuste koper liever niet op zijn of haar bord had gezien.

3. Misschien kunnen de vrijwilligers van de BZZV [zie onderaan] een stoomcursus fijnstof [ook: fijn stof – BE] opruimen krijgen. Deze vrijwilligers houden continu Brummen schoon, chapeau [petje af]! Gooi het fijnstof maar in het jiskefet [Fries voor vuilnisemmer]. Dit laatste is overigens geen frisisme (Fries woord).

4. Dat onze gemeente veel moois te bieden heeft, daar is absoluut consensus over. De Brummense Tuinenronde [eigennaam] bijvoorbeeld is gerenommeerd en een eclatant succes. Bewonderaars van heinde en verre bezoeken ook meteen en bloc Sas’ Mini-Kwekerij [eigennaam], een unicum midden in het dorp Brummen.

5. Vanaf Tuin aan ’t Leusveld [eigennaam] kunnen de tuinliefhebbers via het Hallse Pad [eigennaam, joggingpad] direct door naar De Vroolijke Frans [eigennaam, restaurant] voor een diversiteit aan hors-d'oeuvres. Om op het terras te genieten van de lelietjes-van-dalen en
vergeet-mij-nietjes, die aan menig toerist geëxalteerde uitroepen ontlokken.

6. In ons groene buitengebied passen volgens de gemeenteraad dus prima ‘groene’ tankstations, en ook grootschalige zonnevelden. Tegen het geplande veld bij de Empese en Tondense Heide [eigennaam], Het Blaar [idem], is veel verzet. Dit zal namelijk komen pal naast een kostbaar Natura 2000-gebied [eigennaam, VD]. Natuurlijk zijn we voor ‘groene’ energie, maar pas op dat je als gemeente niet in een vicieuze cirkel van ambitie belandt.

7. In onze groene gemeente gebeuren ook niet zo groene zaken. Er was veel reuring [ophef] over de staalslakken op de oude vuilstort aan de Doonweg [eigennaam]. Hopelijk is het recidiverisico [herhaling] nul. Omwonenden roerden zich, en dat was lekkere content [inhoud] voor de
huis-aan-huisbladen, hoewel dit soms verzandt in niet ter zake doende verhalen. Wilt u deze per se tot u nemen, doe dit dan via uw dagelijkse tête-à-tête [
onderonsje van twee personen] met de socials.

8. Er worden goede dingen gerealiseerd, zoals de zestien flexwoningen voor Oekraïners. Deze eengezinswoningen worden waarschijnlijk nog verdubbeld in aantal. Nagedacht wordt over manoeuvreerbare wanden om extra ruimte te creëren.

9. Mooi is ook het onderzoek naar een warmtenet voor Eerbeek met restwarmte van vier papierfabrieken. Jammer wel dat inmiddels de grootste papierfabriek, De Hoop [eigennaam], ter ziele is. Zorg dus dat u zich de komende winters goed voorbereidt op de kou.

10. Voor Eerbeek is het faillissement een aderlating, voor de natuur in onze gemeente een zegen. Het is nu immers niet meer lonend om de Markervoortse bossen [eigennaam] te kappen voor een LCE [zie onderaan]. Gelukkig maar, want het kappen van een oud bos is geen sinecure [(niet) gemakkelijk].

11. Kortom, er gebeurt in de gemeente Brummen genoeg om een schrandere scherts te schrijven. Laten we nu vooral uw opgelopen stress vanwege dit complexe maar coherente [samenhangend] dictee de-escaleren door zo meteen onder het genot van een drankje te gebben [niet in wdb.: geintjes maken] over al die ingewikkelde woorden. Nu rest nog de vraag, heeft ChatGPT [zie onderaan] dit dictee geschreven?

---------------------------------------------------------------------

Voor bonuspunten, weet iedereen waar de afkortingen voor staan?

BZZVBrummen Zonder ZwerfVuil

LCE Logistiek Centrum Eerbeek

(Chat)GPTGenerative Pre-trained Transformer

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten