dinsdag 22 januari 2019

1487 Dictee dinsdag 22 januari 2019 (1): dictee Oefendictee (3) januari 2019 √

Dictee - dictees [1487]

Oefendictee januari 2019 (3)

1. Ik share en ook mijn eega sharede onze belevenissen graag via WhatsApp. Het volgende komt uit een oefendicteetje voor specialisten (Ter Aar). Ik vermeide me in gedachtekronkels: de bouquiniste [geen e uitspreken] ontwaardde na overhandiging mijn cadeaucheque en er trok een queueënde unus-multorumcrowd [massamens, ook: unus e(x) multis] voorbij van Transjordaniërs, Indochinezen, Sri Lankanen, Verweggistaners, Han-Chinezen en vroegere Opper-Volta-inwoners, voortgedreven door een toestormende cycloon-tyfoon [ie]. Onderwijl had ik onder de hand nog een verrassing voorhanden met het ophanden zijnde bezoek aan de Storting [Noorwegen] aanstaande dinsdag: die Staten-Generaal zou de kers-op-de-taartbelevenis worden voor Jaan, Peer en Pauw, zo'n typische Jan-en-allemanuitdrukking, die aanduidt dat eenieder in de [VD, GB: the] picture komt, al dan niet pide [luchtige Turkse broodsoort] of coprofage [uitwerpselen etend] insecten etend (en dus: insectenetend).

2. Ook maar even verder( )zoeken naar 'unus': unus (judex): alleensprekende rechter (tegenover rechterlijk college vgl.: unusrechtspraak), unus atque idem: een en dezelfde, unus post alterum: de een na de ander en unus pro multis: een voor velen. Een munus Apolline dignum is een uitstekend gedicht. De zeelieden zijn de zonen van Neptunus. Travesteren is van een ernstig een plat-grappig (toneel)stuk maken. Een cérémonie protocolaire is een protocollaire ceremonie. Wil je uit de supermarkt een goudaatje meebrengen? 'Uitvaart' en 'Ausfahrt' [afrit!] zijn false friends, valse vrienden, faux amis. Het is altijd hei of fij [hollen of stilstaan] met hem. Die skilerares, zelf een goed skiester, heeft al menige skister afgeleverd. Taaislijmziekte wordt ook wel muco of mucoviscidose genoemd. INL: scrabblewoord of scrabbelwoord (ww.!).

3. Wat was de honderddagentournee (100 dagentournee – niet meer in wdb. – rondgang NL-regering na 100 dagen regeren) ook alweer? NB Met de Honderd Dagen wordt de tweede regering-Napoleon aangeduid. Bij de 100 dagenviering [BE – Chrysostomos] heeft de middelbare school nog zoveel dagen te gaan tot aan de vakantie. In de Eerste Wereldoorlog was (de) dikke bertha (mortier van het grootste kaliber van de Kruppfabriek) heel populair. Het kostte vijf miljoen vijfduizend dertig (in cijfers: 5.005.030) euro. Gooi die verzouten soep maar in dat verzoute boezemwater. Het O.T. is het Oude Testament en een OT is een (politie)observatieteam (NL).

4. Als je van 32 kompasrichtingen uitgaat, liggen in 'elk kwadrant' 8 'sectoren. Bekijken we in tegenwijzerrichting, antikloksgewijs, N. – W. – Z. en O, het derde kwadrant (W. – Z.), dan hebben we dus 8 'gebiedjes' met 9 begrenzers: W. (west), W.t.Z. (west ten zuiden), W.Z.W. (westzuidwest), Z.W.t.W. (zuidwest ten westen), Z.W. (zuidwest), Z.W.t.Z. (zuidwest ten zuiden), Z.Z.W. (zuidzuidwest), Z.t.W. (zuid ten westen) en Z (zuid). Nu de systematiek duidelijk is, geven we van de overige kwadranten alleen de afkortingen. Eerste kwadrant (O. – N.): O. – O.t.N – O.N.O. – N.O.t.O – N.O. – N.O.t.N. – N.N.O. – N.t.O. – N. Tweede kwadrant (N. – W.): N. – N.t.W. – N.N.W. – N.W.t.N – N.W. – N.W.t.W. – W.N.W. – W.t.N – W. Vierde kwadrant (Z. – O.): Z. – Z.t.O. – Z.Z.O. – Z.O.t.Z – Z.O. – Z.O.t.O. – O.Z.O. – O.t.Z. – O. Je kunt het ook anders bekijken: A) 4 hoofdrichtingen: N., W., Z. en O., B) ertussenin: 4 tussenrichtingen N.W., Z.W., Z.O. en N.O., C) de 8 tussen die 8 van A) en B) in: N.N.W., W.N.W., W.Z.W., Z.Z.W., Z.Z.O., O.Z.O, O.N.O. en N.N.O. en D) 16 stuks rond de 8 van A + B samen: daar kun je dus op de logisch juiste plaatsen t.N. (ten noorden), t.W. (ten westen), t.Z. (ten zuiden) en t.O. (ten oosten) achter zetten. Totaal: 4 (A) + 4 (B) + 8 (C) + (4 + 4) x 2 = 16 (D) = 32 windstreken.

5. Hij bezat alles behalve een academische titel, maar daar was hij allesbehalve rouwig om. Een copoclefiel verzamelt sleutelhangers. Indiase kelim [tapijt] heet dhurrie. Tja, zeewier [zeerui, zeegras]. VD: zalm op een bedje van spinazie, sla, zeewier; dat bruine zeewier opkruipend tegen de glooiing. Agaragar is gedroogd zeewier. Alginaatgaren is garen vervaardigd uit alginaatvezels, die uit zeewier gewonnen worden. Blaaswier is Fucus vesiculosus. Dashi is bouillon op basis van zeewier. Kelp is op rotsige kusten groeiend zeewier. Koe(ien)lucht wordt in de zomer door op het water drijvende zeewier verspreid. Kombu is in de Japanse keuken zeewier om bouillon van te trekken. Nori is in de Japanse keuken tot donkerpaarse vellen geperst en vervolgens gedroogd en/of geroosterd zeewier (wordt sushi ingewikkeld). De sushibacterie kan in het maag-darmkanaal van Japanners zeewier verteren. Wakame [aa, ee] is een soort gekweekt zeewier, krulwier. In Japanse zoutjes kan zeewier zitten. De zeestijl is de Egeïsche k/ceramiekstijl met decoraties van inktvissen, zeewier, schelpen en koraal. Hiziki is een eetbare, bruine zeewiersoort. Dulse [dahls] is een eetbare zeewiersoort met donkerrode bladeren.

6. In 'wij kommen' is er sprake van dittografie, bij 'schrijfout' van haplografie. Het driekoningenfeest [Driekoningen, Epifanie] is genoemd naar de Wijzen uit het Oosten: Caspar, Melchior en Balthasar. Op driekoningenavond [dertienavond, vgl. dertienavondkoning – meestal aangewezen door een 'trekbrief'] lopen er dan ook vaak drie koningen rond met een driekoningenster [= met de ster lopen]. Men doet dan ook aan kaarsjespringen (kindervermaak: dansen om een brandende kaars). Tamari is sojasaus. Met zoeken naar * in de online-VD kun je dagelijks nagaan of de online-VD is aangepast (in ieder geval qua aantal lemma's, lemmata). Villa Bellevue of villa Schoonzicht zeggen we als een meisje een zeer korte rok draagt of wijdbeens zit. Hotel Bellevue of hotel de Houten Lepel zijn aanduidingen van de gevangenis.

7. Een kakapo is een uilpapegaai. Een kingkong wordt zo genoemd naar King Kong. Het stikt daar van de kap-, kob- en kokmeeuwen. Hij was per paard-en-kar gekomen. Een eierboer is nog geen oöloog. Een open haard stook je meestal niet in de openlucht. Dat aangerijkte erts is kwalitatief super. Met *poco*: apocope (mv. -'s, -s of -n – aan het eind: 'eind' i.p.v. 'einde' – vgl procope – vooraan: ''k' i.p.v. 'ik' – en syncope – in het midden: 'broer' i.p.v. 'broeder' –, ww. apocoperen, procoperen en syncoperen – ook 3 mv. voor procope en syncope), hypocoristicon = vleinaam, verkorte naam, zoals Ab, Eefje e.d., poco (bijwoord, muziek, een beetje = [It.] p.), poco (bnw. – politiek correct, ook: policor), poco (znw., iemand die poco is), poco a poco (stukje bij beetje, langzamerhand), p.f. = poco forte, enigszins luid (muziek), un poco (muziek, enigszins) en epocontrole (!). Weet jij een Brusselseaardevindplaats?

8. Frustratie in stripverhalen wordt geuit met 'aargh' (ook: 'argh'). Ik had het me gans aârs [anders] voorgesteld. Een acerola is een barbados- of West-Indische kers. Een fakbar is het café van een faculteitskring. Verrassing 2019 van VD: Pinokkio en pinokkioneus. Ik zal aan de
pin-onlykassa gaan betalen. Er is een ISO-landcode NF (internet: nf) van Norfolk, maar dat is niet het graafschap in Engeland, maar een eiland bij en extern territorium van Australië! En Tasmanië heeft landcode AU-TAS. Strenggelovigen zijn steilorig. Voelt de regering voor een porto-franco-idee?

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten