zondag 11 juni 2017

Dictee zondag 11 juni 2017 (1): dictee Oefendictee juni 2017 (1) [1129]

Dictee - dictees [1129]

Oefendictee jun 2017 (1)

1. Laat ik er het zwijgen maar toedoen. De muziekgroep kon niet meer zonder synth. Tertiën of terties zijn zestigste gedeelten (s) van een seconde. Dingding is dendeng (Indië, vlees). Je kunt een campagne voeren: dat spreek je gemouilleerd uit met 'nj' zoals ook in 'kampanjedek'. Eenmaal, andermaal, derdemaal ... Der jüdische Selbsthass is de haat van Joden jegens zichzelf. De collegezaal van een medresse (madrassa) heet dershane [dèhrs-haa-nèh]. Met zwartebessenlikeur wordt crème de cassis bedoeld. Je schrijft kidoesj, sabbatswijding, toch wel goed, hè? De gewijzigde kleppermanspoëzie is nu voor Nieuwjaar! DeVlag was de Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap. Heb jij wel eens kroeze [gekrulde] peterselie gegeten? Jij bent goedgeïnformeerd (GB): dat daar zijn inderdaad buxussen (buksbomen) en lariksen (lorkenbomen, geen sporkebomen dus). Weetje: een diaconium is een diakonikon. 

2. Naast de diak woonde een dinkie. Bij een dialogue de sourds wordt veel aan dovemansoren gezegd. In NL wordt soms een Diamanten Film uitgereikt. De fabrieksbaas zei: "Ik doe alles voor mijn werkers." Jan Langbeen gedegradeerd tot 'de dood'? De alleenheid beleef je individueel, de aleenheid collectief. De winst was inmiddels helemaal te loor (verdampt). De uitdrukking 'je doodergeren' komt nu dichter bij Magere Hein, de dood. Je kunt je ook blauw, scheel of groen en geel ergeren. Joepie, de grote marene is nu een oostzeehouting! Je kunt daar mooie minnegoodjes kopen! DCP is dichloorpropanol, DDT is dichloordifenyltrichloorethaan. Let goed op met 'die blaue Blume' en 'ins Blaue hinein'. Dieffenbachia's hebben groen-witte bladeren. Die verdammte Pflicht riep weer. Met een dijketting kun je niks vastmaken! DME is dimethylether, DMF is dimethylformamide en DMT is dimethyltereftalaat. Vind jij zo'n dipdye van het haar nou echt mooi?

3. Het gebruik van internet is weer geënabeld. Met de discman op keek hij naar de discfilm. DPS is schizofrenie, het disfunctioneleperceptiesyndroom. Het CD is het corps diplomatique. Met een disloque wordt het dislokeren bedoeld. Hou eens op met dat vind-ik-niet-leuken. Zo ziet een distyle tempel er dus uit. In mijn dicteeproductie zaten heel wat ditjes en datjes. Arabische mannen dragen vaak een dishdasha (lang, meestal wit, gewaad). Goede of slechte geesten heten ook djinns. Ik ga die voetbalclub joinen. Met DMMP wordt dimethylmethylfosfonaat aangeduid. Is een dinkie blijer met dinky toys, dan die diak, die bij tennis vaak een dink produceert? Break a leg, toitoitoi, benut die breakkans! De wijn was D.O.C.: denominazione d'origine controllata. Waar ging zijn doctoraatsstudie over? De bijnaam van Ramon Llull was Doctor Illuminatus. Wat wyclifitisch is, heeft betrekking op John Wyclif, bijgenaamd Doctor Evangelicus. Een eigen doelpunt is een owngoal. Je weet, dat doerra gierst is? Hoe spreek je bloesje op z'n Frans uit: blouseje (GB) of blousetje (uitspraak VD)? Wat was die cranberryyoghurt lekker, zeg!

4. De Golden Raspberry Award wordt kortweg Razzie genoemd. Wat houdt de goedevrijdagviering (de viering van Goede Vrijdag) eigenlijk in? Ik zal je een santekwant (oorveeg) verkopen! De een vond het moquant, de ander choquant. Gelijk hebben is een, gelijk krijgen twee. De gerelaxte periode werd relaxed afgesloten, dus zonder gestres. Die goalgetter met zijn goatee is ook overigens een go-getter. Zij zat op de gymnasiumalfa-afdeling. Het woord 'chasse-patate' wordt vaak fout geschreven. Sans rancune, maar hoe warm is het met 85 graden Rankine (volgens de thermometerschaal van die naam)? De Jakobsdag (25 juli) is de feestdag van de Heilige Jacobus. Met zondag rorate wordt de vierde zondag van de advent bedoeld. De krabbekat had krabrode armen. Tijdens de jacquerie (J, VD?) waren er nog geen jacquard(machine)s, wel kende men de term 'nec quaerere nec spernere (honorem)' al: de eer niet zoeken maar ook niet verachten.