dinsdag 13 juni 2017

Dictee dinsdag 13 juni 2017 (1): dictee Dicteecompetitie Aalsmeer (3) [1131]

Dictee - dictees [1131]

Rotfluts * (auteur: Ronald Ganzeboom)
* Rolling on the floor laughing unable to speak

De woorden en woordgroepen in vet en onderstreept moesten worden ingevuld.

1. "Dick, thee? In een kopje" "Nee, doe maar in een coca-colaflesje", zei hij met een air alsof-ie bij blakstil     weer weer voor de panache moest zorgen in een wereld van eschatologische, steeds dystopischer wordende fantasmagorieën van zijn beauty's, te weten zijn sjikse en zijn shakespeareaanse     jack russell.

2. Binnenkomertje, niet? Heerlijk zo'n dictee. Waarom? Omdat je kladderadatsch mag combineren met broodjeaapverhalen, apekool en gevioleerde nonsens om er geprivilegieerde 'tijgers' mee om hun chique     mombakkesen te slaan. Gewoon wat als een
kruidje-roer-mij-nietje in het wilde weg schrijven ... Prachtig!


3. Er zou zich natuurlijk een haatbukkake van de geïmmatriculeerde schrijvende aficionado's kunnen manifesteren, maar lou loene, mijn afwezigheid beschermt mij als het zwarte schapulier over de witte pij van een cisterciënzer monnik tegen het laag-bij-de-grondse vuil. Ik eet er geen moksaleisi's, sopropo's of bitawiri minder om. Gelukkig heb ik geen last van hyperthyreoïdie en zullen de queteletindices bij mij in het rood uitslaan.

4. Alcantara, xyloliet en purschuim (dat is schuim van polyurethaan) beschermen overigens beter dan die pij, al zullen deze niet in de palissanderhouten     landauers en sulky's van de goeiige     zelateurs van de archaïsche, op ouwels geschreven woordspelletjes zitten. Weet je wat tien dictees plus een venndiagram zijn? Nee? Het breviarium van een hobbyistenmisjpooche die geilt op vergeten woorden die alleen personen met spraakapraxie foutloos kunnen uitkramen. Of had hier dysartrie moeten staan? Ik weet het niet. Dysfagie wellicht?

5. Dicasterie is het evenwel niet. Dat woord heeft iets met de thomistische     curie te maken; de verzameling curieuzeneuzen die sinds het Oosters Schisma nog Chaldeeuwser is dan haar
oosters-orthodoxe evenknieën, de assassijnen [niet in wdb.]. Wat hier staat is natuurlijk allemaal humbug, maar weet u een betere manier om deze woorden in één zin te vatten? Dan bent u vermoedelijk in het proterozoïcum, toen de landouwen gevormd werden, geboren. Hoezo yolo?


6. Moeten we het nog over seks hebben? Over in rokje-hakje gestoken madammekes met door kohlpotloden tot leven gewekt sexappeal die als cholesterolsyntheseremmers     cunnilingus prefereren boven statines? Na met jou in satijnen teddy's onder onesies te hebben gesexercised [niet in wdb.]? Nee, we worden toch liever door iemand anders geapaiseerd. Doe dan maar een in nikab of kaftan gestoken medelander die glissando of mezzo forte de toetsjes beroert. Toch?

7. Iets anders: die tsietsiet aan zo'n joodse talliet lijken op dendrieten, op biaisbanden of op blaadjes van een blaassilene waarmee de met het verstand van wisenten hebbende falderappesen vaak salades niçoises [GB ook: salade niçoises] opleuken. Vind je ook niet? Judaïca bekijkende, is dit trouwens waarschijnlijk vloeken in de synagoge – in de sjoel als het om Asjkenazische variant gaat. Vloeken die als memen [ie] het hele internet over gaan.

8. Trek de rauhfaser maar van de muren, nodig Tüötten [niet in wdb.- Teuten] op de koffie uit, serveer escabeches of quesadilla's, luister vooral naar krontjong en zie dit woordspel als een entr'acte waarvan de overwinning als een trompe-l'oeil is: een bedrieglijk niets voordat je eeuwig kassiewijle bent en alleen thanatopraxie er wellicht voor kan zorgen dat je als zygote wederkeert. Als de commensalen in je lichaam dit althans toestaan. Tja, had dan bij leven maar wat meer gerummikupt of gekaraookt. Quatsch!

9. We schrijven anno Domini 2017 en het is circa honderd dagen na quinquagesima. Okapi's zijn niet ovipaar, plebanen-dekens kunnen pats-boem protestants worden, de geur van di-ethylether komt je in elk ziekenhuis je neus uit, chasse-patate blijft de mooiste wielerterm en schwarzwalderkirschtaart komt niet uit het Zwarte Woud (zwartewoudham overigens wel). waar komen Belgischwitblauwstieren eigenlijk vandaan?

10. Nou ja, laat ik met deze pseudo-enumeratie nu maar afsluiten. Of beter, in de vorm van een tmesis: ik sluit het dictee hiermee af. Rotfluts!