woensdag 30 april 2014

0187 Dictee woensdag 30 april 2014 (2): dictee 745 alinea 6, 7 en 8 √

Dictee - dictees [ 0187]

Vrij willekeurig gekozen: Oefendictee 745 met alinea 6, 7 en 8.

6. Een van de twee uitlopers van de Rode Zee is de Schelfzee. Een picareske roman gaat over een schelm. Conchiglie is schelpjespasta en conchyliologie is schelpenkunde. Crepusculair ligt tussen dag- en nachtactief in. Eerst koffiezetten, dan koffie schenken door de koffieschenker. Hij is schepen van Cultuur. De Schepenwet regelt de Raad voor de Scheepvaart. Wat is de heer der schepping [de man] zonder de kroon der schepping [de vrouw]? Hoe werkt een ostracisme? Het proces tegen Van der Lubbe (M. van der Lubbe) was een schertsproces. Wat houdt de Scheurwet in? Hé, Scheveningen? Een scheveninger hoeft geen tweede rondje meer te geven. Zullen we een schiedammer (in Vlaanderen ook: schiedam) drinken? En voor wie is dat schiedammertje (rotterdammertje, amsterdammertje)? Een peneplain is een schiervlakte [ee, ee, èhn].
 

7. Na het rolletje vol geschoten te hebben, zou hij fluks volschieten. Is low care, medium care en intensive care (ic) niet gewoon ziekenhuiszorg? Trouwens, nog even gezocht op '*care*': absens carens (de afwezige telt niet mee), bancarella (koeltafel), cardiocare (voor hartpatiënten), let wel: care is geen cure, carentie- of carenztijd (en carenzdag), caresseren (liefkozen, strelen), caret (weglatingsdakje), carezza (geslachtsgemeenschap zonder ejaculatie), coronary care (hartbewaking als zorg), customer care (klantenondersteuning), high care (iets minder dan intensive), in aere aedificare (luchtkastelen bouwen), in logicam peccare (tegen de logica zondigen), macarena (Spaanse solodans), Mascarenisch (als de Mascarenen), mascaret (plotseling sterk oplopende vloed in riviermondingen) en narcoticarechercheur.
 

8. Verder: scareware (zoals hoaxen: onterechte viruswaarschuwingen), tender loving care (liefderijke en toegewijde verzorging, bv. van baby's), vicares (vrouwelijke vicaris) en who cares? (uitroep ter aanduiding dat niemand zich interesseert voor wat ergens gebeurt). Het waren toffe jongens en ze wensten elkaar 'mazzeltof'. Take it or leave it: graag of helemaal niet, à prendre ou à laisser. Ik blijf het een raar fenomeen vinden, die takehometentamens [GB]. Wist je trouwens dat een
jantje-van-leiden genoemd is naar Jan Beukelszoon van Leiden, hoofd van de wederdopers, die in de 16e eeuw bekendstond als een mooiprater? Wat hebben [sterrenbeelden] Schild (Scutum) en Schilder (Pictos) kapitaal gemeen? Met OPS (organisch psychosyndroom) heb je de schilderziekte. De schildklier scheidt thyroxine af. Thyreoïditis is schildklierontsteking.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten