donderdag 3 april 2014

0178 Dictee woensdag 2 april 2014 (3): dictee 739, een gedeelte van dit oefendictee √

Dictee - dictees [0178]

De alinea's 8, 9 en 10 van oefendictee 739

Omdat de website www.dictees.nl inmiddels zo'n 200 dictees achterloopt, hierbij vrij willekeurig de drie slotalinea's van oefendictee 739, het meest recente. Vind je nog fouten: laat het weten via rein@dictees.nl [2020: dat mailadres bestaat niet meer]

8. In de Indonesische cultuur kent men de rubbertijd (jam karet). O, wat lekker is dat: jammie, njamnjam, mjammie, mjam (ook: nomnom(nom)). En wat gaat Janneman drinken? Een janpotage is een jean potage (hansworst). De jansky (Jy) is de eenheid van radiostraling. De vergadering vond januis clausis (met gesloten deuren) plaats. Wat is die sukkel een jan-van-mijn-gat, zeg. De vertaling van 'yuppie' is 'jappie'. Onze sergeant is naar kapitein Jas gegaan. De Jasmijnrevolutie begon in december 2010. Wat is dit vies, zeg: jasses marante. Een jatmous houdt zich bezig met jatmouzen. In javanais zit crème au beurre. De javamens is de pithecanthropus erectus. Een javaantje is een koekje, een javaan een soort van gestaarte aap. Het was een jazzy bedoening: op het jazzfestival waren er tig jazzers en nog meer jazza's. Jejuna zijn nuchtere darmen.

9. Ik erger me het je-ne-sais-quoi, het ik-weet-niet-wat. De wereld gaat aan je-m'en-foutisme ten onder. Dat moet wel over filosofie gaan: jenseits von Gut und Böse. Een jerichoroos is een roos van Jericho. Zij vrijt altijd double Dutch. Zoeken op '*dutch*': Dutchbat (Dutch Batallion), Dutch courage (jenevermoed), Dutch Mountains (schertsend), Flying Dutchman (de Vliegende Hollander), DTC (Dutch Treasury certificate, uitgegeven door de DNB (De Nederlandsche Bank), Dunglish (Nederengels), hollanditis (Hollandse ziekte, Dutch disease) en de knickerbocker. Jeux de mots zijn woordspelingen. Het wordfeuden [VD ook: wordfeuten] is een jeu d'esprit. Een stayokay is een jeugdherberg (JH). Is hij echt bij de Jeugdzorg geweest? Dat verbaast me. Spreekwoord: jeuk leert klauwen en armoede leert huishouwen. Antwerpen is het Jeruzalem van het Noorden.

10. Wie vormden oorspronkelijk de jeunesse dorée? Ze lijdt aan
je-weet-wel. De jezuïeten hebben vaak jezuïtische streken, al vormen ze dan de Sociëteit van Jezus (S.J., Societas Jesu). Wat een bende, jezus-maria-jozef! Pas op voor de jidden. Een jihadganger gaat meedoen aan de kleine jihad. Jinxen is onheil over iemand afroepen. Kijken jullie weleens JIMtv? Hij heeft een halftime job, is toch zo arm als Job en is morgen de jarige job (als hij niet toevallig Job heet …). Een werkstudent is een jobist (jobstudent). Wat ben jij een onnozele jochem, een jocrisse. Op 1 april zijn dingen joci causa. Hij droeg jodhpurs. Joehoe, hallo, ben ik in beeld?

 
 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten