donderdag 17 april 2014

0185 Dictee woensdag 23 april 2014 (3): dictee - 3e Groot Roparun Dictee √

Dictee - dictees [0185]

3e Groot Roparun Dictee (Breda)

Rating
Gezellig dictee in prachtig nieuw Stedelijk Gymnasium. De Specialisten waren welkom. Paar aanmerkingen op de tekst. Daarom voorlopig twee sterren.

Rating - RDR 2 sterren: * *        [Dit was de 53e rating]

Er was geen titel, de kopjes hoorden niet bij het dictee.

1. [Klassieke talen] De bezwete betweterige docent bezwoer de coole whizzkids dat door de excessieve klimaatopwarming eerdaags de Roparun het gymnasium in zijn archetype – in casu het naaktlopen – zal evenaren.

2. [Aardrijkskunde] De internationale schoolreis naar West-Afrika werd afgelast omwille van de ebola-epidemie. Het gezelschap met onder meer een Costa Ricaan, een Curaçaoënaar en een Cyprioot, kreeg als remplaçant een tocht naar een grizzlyberenpark in de Baltische staten.

3. [Wiskunde] Zit NAC met negenmaal verlies op rij op een roetsjbaan naar de Jupiler League? Bereken de overschrijdingskans van een tiende verlies(wedstrijd). De variantieanalyse is te bepalen uit
a) een stochastisch proces
b) een logaritmische transformatie
c) de binomiale coëfficiënt
d) geen van deze antwoorden.

4. [Biologie] De enigszins chaotische docent trakteerde de vijfde klas binnen één lesuur op een explicatie over coeliakie, de hybride teelt van sperziebonen en het kruidje-roer-me-niet, alsmede de bio-ethiek van onderzoek naar de idiosyncrasie van pygmeeënbaby'tjes.

5. [Muziek] Terwijl de fluitiste, begeleid door een obligate klavecimbelpartij, zich routineus door ten minste 3 composities in Es-majeur manoeuvreerde, bestelden enkele ongeïnteresseerde scholieren op hun smartphone kaartjes voor de musical in de musichall.

6. [Natuurkunde] Reikhalzend bezag de amanuensis de geüpdatete proefresultaten voor de sferische aberratie van een loep of een oculair.

7. [Nederlandse taal] In dictees lijken aan elkaar geschreven woorden bij aaneenrijging eerder een valstrik dan een juiste spelling. Wellicht is hierbij een quasiauthentiek en intuïtief fingerspitzengefühl onontbeerlijk?

8. [Lerarencitaten]
1. Die trendy tattoo is over 33 jaar een shabby amorfe inktklodder.
2. Het probleem Wilders (*) in een notendop: de hetze is het debacle.
3. Pennen neer, u bent sufficiënt getourmenteerd!
(*) Vrijwel zeker: probleem-Wilders (net als: dossier-Dutroux).
 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten