maandag 14 april 2014

0182 Dictee woensdag 16 april 2014 (2): dictee – 742, alinea 8, 9 en 10 √

Dictee - dictees [0182]

Hierbij van (willekeurig) dictee 742 (vrij willekeurig) de alinea's 8, 9 en 10.

8. Wil je de radio even op StuBru zetten? Is dat nou een tripel (triple) selfie? Zijn 'opus magnum' en 'magnum opus' synoniem? Hoe ging dat zwaan-kleef-aan uit dat sprookje nou precies? Een kliek of clique is een coterie. Monoclien van kristallen is enkelvoudig symmetrisch, met drie assen, waarvan één loodrecht op het vlak van de beide andere; het tricliene kristalstelsel is de vorm van asymmetrische kristallen met drie niet loodrecht op elkaar staande ongelijke assen. VD vertelt dat niet: waartoe dienen de klieren van Bartholin en die van Montgomery? Volgens Wikipedia komen de klieren van Bartholin (zoek ze maar op: elke vrouw heeft twee van die voorhofklieren) bij de vrouw overeen met de klieren van Cowper bij de man (geen antoniem dus, maar de masculiene tegenhanger) die het voorvocht produceren. De klieren van Montgomery vinden we in de tepelhof. Waar vinden we het Rode Klif in Friesland? Ten zuiden van Stavoren! Dat geeft geen pas: lijntrekken bij klijn trekken. De cissoïde is een zekere kromme lijn. KN: Saint Kitts en Nevis.

9. Wat, worden die Damascener en Toledaanse kling echt geveild? Een Klingenvrouw is een Klingalese vrouw. Is er bij 'placebo-effect' sprake van klinkerbotsing? 't Is klip-en-klaar een non-valeur. Blijf van mijn klit af! Het klokgen regelt het circadiaanse ritme. Met Kloosterlatijn wordt middeleeuws Latijn bedoeld. Aan dovemans deur kloppen is net zoiets als iets aan dovemansoren zeggen. Is linkeballen net zoiets als kloothannesen? Bij die kloris moet ik altijd aan De bruiloft van Kloris en Roosje denken. Hoe werkt de (inductie)klos van Ruhmkorff? Het cvs [GB, VD: CVS] is het chronischevermoeidheidssyndroom (ook: ME, myalgische encefalomyelitis). Uit het eerste dictee van Sint Anthonis (2002): kuddedieren, breugeliaanse dames (naar: Bruegel), ex-locoburgemeester, telkenjare en Land-van-Cuijkse gewoonten.

10. Ook nog: het tentoongestelde (tentoonstellen), mecenas, limericks en aangeracet. Schurftkruid heet ook wel knautia. De KNAW is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een domestique is een gregario, toch [knecht, luitenant, waterdrager] ? Het kneeing is een overtreding bij ijshockey. Hoe kan ik Knekelpiet misleiden? Een kneippkuur doen heet kneippen. Knetterzout komt uit de mijn van Wieliczka. Een knirps is een vouwparaplu. In New York wonen nog veel Knickerbockers: ze dragen drollenvangers. Wat is een caprilegging? Een lorgnet is een pince-neztje. Zijn er nog veel knillers (van het KNIL = Ko­nink­lijk Ne­der­lands-In­disch Le­ger)? De
knip-en-plakislam vind ik wel heel selectief.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten