woensdag 16 april 2014

0183 Dictee woensdag 23 april 2014 (1): dictee Lopikerwaard √

Dictee - dictees [0183]

Dictee Lopikerwaard

Rating 
Gemiddelde tekst, buitenstaanders buiten mededinging welkom. Dat alles leidt tot twee sterren. 

Rating dus: RDR 2 sterren * *
     [Rating nummer 52]

Fruitteelt in de Lopikerwaard (titel)
 

1. Fruitteelt in de Lopikerwaard, het valt de argeloze toerist niet meteen op, omdat de laagstamfruitbomen zich stiekem verschuilen achter de metershoge heggen, die de fragiele bomen beschermen tegen de overwegende zuidwestenwind.
 

2. Fruittelers produceren hier verschillende soorten fruit: appels, bijvoorbeeld goudrenet, junami, rubens, en peren, vooral de conference. Maar het is ook goed kersen eten in de Lopikerwaard, een nostalgische ervaring waar veel mensen van heinde en verre op afkomen.

3. Van oudsher hadden boerderijen vooral kleine hoogstamfruitboomgaarden met fruit voor eigen gebruik. Waar destijds het vee onder de bomen graasde, is de boomgaard nu meer een plaats voor romantische picknicks, high teas of een feeërieke setting waarin gebarbecued wordt.

4. Het verbaast mij niet dat de Lopiker fruittelers niet zeer talrijk zijn, want ‘een fruitteler sterft altijd arm’, vertrouwde een Benschopper fruitteler mij ooit toe. Alle winst wordt namelijk weer geïnvesteerd in het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe rassen die resistent zijn tegen infectieziekten en voldoen aan de wisselende appreciatie van de verwende consument, een welhaast vicieuze cirkel.

5. Het lijkt me ook moeilijk te accepteren altijd afhankelijk te zijn van de willekeur van het Nederlandse klimaat. Je zou er toch chagrijnig en kwaaiig van worden als je in april hoort dat er weer nachtvorst op komst is, terwijl alle bloemknoppen op het punt van openbarsten staan.

6. Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve technologieën, zoals automatische sproei-installaties, vorstmeldsystemen op smartphones, die sms‘en en whatsappen en andere creabeaoplossingen die autistische ICT'ers verzinnen ten faveure van de fruittelers.

7. Dus, als er een schip met zure appelen in het vizier komt en je als fruitteler niet met de gebakken peren wilt blijven zitten, schakel je een mêlee aan systemen in, als je die tenminste hebt weten te financieren via consciëntieus sparen of een prudente bancaire lening: appeltje-eitje.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten