woensdag 25 september 2024

3669 Dictee woensdag 25-09-2024 (1) – dictee Groot Almeers Dictee 2024 √

Dictee – dictees [3669]

Groot Almeers Dictee 2024

Een droom van een stad (auteur: Mariëtte Middelbeek)

1. Bij de stad die werd gecreëerd op de bodem van een verraderlijke zee, past na ettelijke decennia niets dan trots. De stad die heden ten dage verrijst aan weerszijden van de rijksweg, werd in verstreken epoques nog weleens beschimpt om z’n janhagel, rapaille en querulanten. Maar Almere is net zo goed bewierookt om de mogelijkheden in de jarentachtigwoonwijken op het aan het water onttrokken land. In deze stad is dromen volkssport nummer één [VD ook: een] en zit het creëren de inwoners in het bloed. Zoetjesaan is Almere zo geüpgraded naar potentiële topvijfstad van Nederland.

2. Almere kaal, saai en geesteloos? Alleen dommeriken reppen niet over het majestueuze stadscentrum, de gemêleerde architectuur of prestigieuze entrepreneurs. Over de stadsstranden en kathedralen in het groen. Of over de przewalskipaarden en heckrunderen die grazen in de contreien van de stad. Wie over Almere tekeergaat als niemendalletje in de polder, kan zich scharen in een rij van illustere jokkebrokken.

3. Een zoektocht naar identiteit leidt onvermijdelijk tot successen die volgen op mislukkingen en vice versa. Eenieder kan uitentreuren prakkiseren [prakkeseren – andere uitspraak] over debacles, echecs of fiasco’s. Voor inspiratie kan men altijd de toevlucht zoeken tot socialemediaprofielen waar parallel aan gebakkelei in arren moede ook de nodige voor-de-gek-houderij en andere apekool wijd en zijd wordt verspreid. Maar is het ten langen leste niet beter om uit te weiden over de aspecten waarin onze stad excelleert?

4. Onder het genot van een cappuccinootje is het beregoed filosoferen over hoe Almere zich niet laat koeioneren. Groeiambities die katalyserend hebben gewerkt voor rigoureuze planologie, staan fier naast een onverzettelijke voetbalclub die hard werkt voor prosperiteit [voorspoed, bloei]. Een geambieerde universiteit gaat hand in hand met een gedroomde oeververbinding naar de nabijgelegen hoofdstad. Eén ding is zeker: als het kruidje-roer-mij-niet van de polder zal Almere de komende jaren blijven verrassen. Chapeau voor onze stad!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten