donderdag 5 september 2024

3659 Dictee donderdag 05-09-2024 (1) – dictee Oefendictee september 2024 (1), tevens Dictee van de Dag 1171

 Dictee – dictees [3659]

Oefendictee september 2024 (1)

Dictee van de Dag 1171

1. Je kunt je evenwel evengoed afvragen of beide teams echt wel even goed zijn. Een oudhistoricus bestudeert de klassieke oudheid [nooit hoofdletter]. De Ouden, dat zijn de Grieken en Romeinen (ook de Egyptenaren?). In natuurvoeding zit soms kharasan(tarwe). Thebaïden of kluizenaarsdorpen vond je ook wel in Boven-Egypte. We kennen meerdere Arabische Lentes. Dat was geen
demi-plié, maar een grand plié. Zitten er op aso-scholen [initiaalwoord] naast aso’ers ook aso’s en asootjes? Daar gaat weer zo’n asomobilist. Waren en weer finishfoto’s nodig? Assaisonneren is kruiden. Hoe klein is een attocoulombtje eigenlijk [10^-18]? Sapere aude: heb de moed om verstandig te zijn! Hebben die augustijnen [specifiek: de augustijner drukkers – ook aaneen!] deze tekst al in augustijn (cicero) gezet? Serieus, worden zij niet au sérieux genomen? Het was wel een preetje (pre) dat die soldaten goede preetjes [loon] hebben. Op de avant-scène werd avanthop vertoond.

2. De engelse groetenis is het Ave Maria. Hij is zijn laatste gras aan het eten. In een doom-and-gloomverhaal [GB] zit veel doom en gloom [VD]. Hoeveel baht [Thailand, THB] kost zo’n wijnbath [Bijbel, 36 l]? Een bahuvrihicompositum is een possessieve samenstelling (zoals in roodhuid). Een fooi is een baksis [ih] of baksjisj [ie]. Batist: cambric, kamerdoek, Kamerijks doek. Braziel(hout), pernambukhout, fernambukhout. Bedeg(u)ar = hondsrozenspons, gallen van wilde rozen, blaasappels, mosgal, rozengal, slaapappel (onder het kussen als slaapmiddel). De Hondsster is een van de sterren van de Grote Hond, Sirius. Je hebt vaxers, non-vaxers, antivaxers en provaxers. Hij behoort tot de elvisianen, niet tot de nietzscheanen. Hij/zij is Lampedusiaan(se). We leven in een bigtechmaatschappij (big tech).

3. Iets binnenstebuiten keren is ook het binnenste buiten keren. De tripartite in BE is een tripartiete regering. Een [afko decameter] dam is 100 [afko decimeter] dm, zoals je weet. Hij gebruikt zijn blocnoteje als scoreblocje. Ad patibulum: naar de galg (met hem/haar)! Er waren vele bloedraden, maar er is maar één Bloedraad. Een roepie heette vroeger ook ropij. Die bob draaide onder het rijden (be)bop(muziek). Bomijs is kelderijs. Een bolognezer is een Bolognezer hond. Bon appétit: eet smakelijk! Borax (Na2B4O7.H2O) is dinatriumtetraboraat. Bouilli is soepvlees en bouillie bordelaise is Bordeauxse pap (chemie); brouilly is wijn (een beaujolais). Een brosse is een broskuif. Is een burosaurus een controlfreak? Een cefalofoor is een onthoofde heilige die lopend wordt afgebeeld terwijl hij zijn hoofd in zijn handen houdt. De captain’s dinnerbereiding kostte veel moeite.

4. Trypanosomiasis is gewoon chagas, de ziekte van Chagas. Met *russe*: à la russe (op z’n Russisch), charlotte-russe (roomijspudding), lait russe (koffie verkeerd) en montagne russe (nagerecht van vanillevla). Een chicka [ie] is een aantrekkelijke chick [ih]. Een chique chiqueling is chic en chiquig. Is hij chic-de-friemel [GB]? Hij ontchicte, hij was aan het ontchiquen. Chip en Dale kennen we beter als Knabbel en Babbel. Chintz is calicot, indienne of sits. Abdiqueren en abdiceren (afstand doen, bv. van de troon) mag allebei [GB, VD], repliceren (van VD mag ook replikeren = BE) en confisqueren (confiscatie). Het zeldzame erts coltan dankt zijn naam aan columbiet + tantaliet. Met e: coupe (o.a. haarcoupe en kleermakersterm: snit, vorm en ijscoupe), coupe-file (voorrangskaart), coupe soleil (met plukjes geblondeerd haar) en coupenaad.

5. Het meervoud van crispr (clustered regularly interspaced short palindromic repeats, stukje DNA met korte, steeds dezelfde reeksen basen) is crispr’s. Crispy is knapperig (van chips e.d.). Zoiets chic-de-friemels heb ik nog nooit gezien! Ik heb altijd smexy partners. Voor mij is de SMI (Swiss Market Index, beursindex van Zürich) leidend. Wat is het Tweede Bureau? De Franse militaire inlichtingendienst, Deuxième Bureau. Van deuterocanonieke Bijbelboeken is er geen Hebreeuwse, maar alleen een Griekse versie (r.-k.: wel, protestanten niet!). Jan was te laat en Klaartje dito dito. Hij hield een diepdoordacht betoog over die diep doorleefde levensperiode. Dispar vulgo: afwijkend van, niet als het gewone volk. Morgen wordt het divalifeest gevierd. Galamboter (karitéboter, sheaboter – sjie) komt van de boterboom. Die Dougalls stern landde op de douglasspar.

6. Zakdoek(je) leggen is doekje-achter. Een broodje smos [sla, mayonaise, schijfjes hardgekookt ei en tomaat – als broodbeleg) kun je eten. Smossen is morsen, knoeien. Smorzando is wegstervend in de muziek. Lastig: ontchiquen, ik ontchic, jij ontchicte, wij ontchiquen, het is ontchict. Een dogcart is een dogkar (1 paard, rug-aan-rug, vgl. rug tegen rug = dos-à-dos). Dolce far niente: het zalig nietsdoen en dolce stil novo: stroming in de dichtkunst. Domus et placens uxor: het huis en de dierbare echtgenote. Dat probleem is doodgeanalyseerd. Hij is de
down-to-earthste man die ik ken. Een maaidorser is een maai-dorsmachine. Dryaden zijn bosnimfen. Je kunt iemand dwarszitten door het dwars zetten van je voet.
Proclise of proclisis: ‘k was, enclise of enclisis: daar gaat ie. Hij heeft een e-papa en e-mama.

7. In zijn maidenspeech haalde hij wetten van Meden [volk: Mediërs] en Perzen [Perzië, thans: Iran] aan. Schrijf goed: (s)graffiti en (s)graffito. Ex tacito is niets wetend te zeggen, te antwoorden. Ik vraag excuus, excusez de peu [bij een overstelpende hoeveelheid], excusez le mot [bij een onvertogen woord – pardon my French] en
excusez-moi [
pardon]. Een falcon [Fixed term Agreement for Long term Call Options on existing securities] is een langlopende optie [aandelen]. Dat hangt van de uitspraak af: FAQ’tjes [initiaalwoord] of FAQ’jes [letterwoord]. Die Goereese had farizese neigingen. Lekker: filet, filet americain [prepa], filet d'Anvers, filet de Saxe en filet de York. Ook nog: filet mignon en filet pur. In Hongarije betaal je met de forint [HUF = tot 1999 = 100 filler]. Heeft hij echt flerecijn, jicht? Een fdc is een first day cover: eerstedagenveloppe.

8. Bij fleur de sel (geen mv.) gaat het om zoutvlokken. Een fleur de mal (voornamelijk meervoud: iets moois, m.n. een kunstwerk, dat voortspruit uit het kwaad). De flaminganten zijn zeker niet Fransdol, anti-Vlaams. Het heitres Franzosenvolk bestaat uit fransozen. In de quantenchemie of kwantumchemie speelt de kwantummechanica de hoofdrol. Een geldzak-bv wil een vermogen beheren door het doen van investeringen. Dysforie is neerslachtigheid, genderdysforie een ontembaar verlangen naar de andere sekse. Schrijf goed: gereïncarneerd en gere-integreerd. Zijn geuite verlangens spreken boekdelen. Als je getroebleerd bent, ben je in trubbels en heb je mogelijk een troubleshooter nodig. Geüsurpeerde goederen vormen een onrechtmatig bezit. Hij is met zijn auto geslibd over de uit de gekantelde auto afkomstige sliptongetjes.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten