maandag 23 september 2024

3668 Dictee maandag 23-09-2024 (1) – dictee Groot Lisses Dictee 2024 √

 Dictee – dictees [3668]

Groot Lisses Dictee 2024

Feestweek Harddraverijvereniging Lisse (HDV)

Achter de Zuid-Hollandse kust (auteur: Adriënne Adank)

1. Het lijdt geen twijfel dat bewoners van de kust in
Zuid-Holland op een spectaculair geologische plek bivakkeren, omdat het wonen op deze locatie enige millennia geleden beslist onmogelijk was vanwege de hoge zeespiegel.

2. Nadat de duinen zich hadden gevormd zijn veel bewoners van het achterland naar de kust verhuisd. Huizen werden gebouwd, schepen geverfd en opgetuigd, de grond werd gereedgemaakt voor land- en tuinbouw en men kon genieten van het weidse panorama over zee en duin.

3. Onlangs schreef een gerenommeerde journalist in zijn column in een prestigieus geïllustreerd magazine een recensie over de variëteit en originaliteit van de bloemencorso’s van de afgelopen jaren, waarin hij de vele vrijwilligers prees.

4. Tientallen leden van verenigingen, commissies, comités en organisaties hebben dagenlang duizenden hyacinten gestoken in de luxueus ontworpen praalwagens.

5. Het repertoire verschilt ieder jaar en de onderlinge concurrentie wordt almaar groter evenals de niet te stillen fantasieën van de ontwerpers.

6. De toeristen uit binnen- en buitenland komen en masse naar het mysterie kijken, terwijl touringcars in groten getale op de overvolle parkeerterreinen geparkeerd worden. De gezamenlijke aanpak heeft tot enorme successen geleid.

7. Een unicum in de regio is de in 1575 door Willem van Oranje geschonken Universiteit Leiden (UL - als eigennaam - ook denkbaar: universiteit (van) Leiden) die een fabuleuze reputatie heeft. De moed van de stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd ruimschoots beloond. Thans kan op velerlei gebied onderwijs worden gevolgd, genoemd kunnen worden: archeologie, psychologie, fysica, criminologie, politicologie.

8. Leidse intelligentsia, veel alumni en oud-medewerkers zijn in hun latere carrière maatschappelijk en/of wetenschappelijk bekend geworden.

9. De dorpen in de Duin- en Bollenstreek [geografische eigennamen], waar wonen en recreëren aantrekkelijk zijn, hebben in hun kernen de karakteristieke eigenschappen grotendeels behouden tezamen met de innovatieve wijzigingen die van essentieel belang zijn.

10. Het landschap bepaalt de identiteit van de streek met historische bollenschuren, monumentale villa’s en patriciërshuizen, oude waterwegen, molens en kastelen.

11. Veel bollenschuren, die geen agrarische functie meer hebben en met verval werden bedreigd, hebben een herbestemming gekregen, zodat ze voor de toekomst bewaard en herinnerd blijven.

12. Bijna alle dorpen hebben een groot harmonieorkest en in tegenstelling tot de fanfare bestaat een harmonie uitsluitend uit koperblazers, saxofoons en slagwerkers. Een paar voorbeelden van deze instrumenten zijn: piccolo, trombone, pauken en contrafagot.

13. Een harmonieorkest bevordert de sociale cohesie en het gebeurt geregeld dat harmonieën meedoen aan concoursen in verscheidene Europese landen.

14. Dit dictee heeft u geschreven in de officiële taal en spelling van het Koninkrijk der Nederlanden en de spelling van het Nederlands wordt geregeld en vastgesteld door de Nederlandse Taalunie (NTU). In de volgende landen is Nederlands de officiële taal: Nederland, België, Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

15. Hetgeen u vandaag verenigt zijn de torenhoge ambities en de hoop op een subliem resultaat van dit linguïstische evenement.

16. Twijfel niet, uw enthousiasme wordt beloond, want onmiddellijk na deze laatste frase zal u hopelijk een delicatesse of een aperitief worden aangeboden.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten