donderdag 12 september 2024

3665 Dictee donderdag 12-09-2024 (2) – dictee Oefendictee september 2024 (2), tevens Dictee van de Dag 1172

Dictee – dictees [3665]

Oefendictee september 2024 (2)

Dictee van de Dag 1172

1. Er gaat veel gevlij in een zakje, dat is dan het toppunt van gevlei. De g-factor werkt horizontaal, de G-kracht verticaal. GBL: gammabutyrolacton, partydrug, tevens grondstof voor de drug GHB (GBH). Is een wijgift de uitkomst van het wij-gevoel? Vast niet! Gij hadt uw neurotransmitter zijn werk moeten laten doen! Geweldig, die gnawa-artiesten! Op de tempel stond: “Gnōthi seauton (ken uzelf, uzelve)”. Als de zon te go gegaan is, is het wachten tot bam (SR, ochtendgloren). Drugs gebruiken door een drugsgebruiker is een no-go. Een godverlaten oord is van God verlaten. De god-is-doodtheologie beweert, dat God dood is. Daar konden God en klein Pierke [BE] het mee doen! Willen anderen ook meedoen? Bij het opknappen van de godsakker liet hij Gods water over Gods akker stromen. De tractor [èh] was goed geolied. Is hij vandaag goed- of slechtgehumeurd? Gratias, u bent heel genereus!

2. De Guineese biggetjes komen uit Guinee, de Guinese biggetjes uit Guinea. Een goudreinetteboom is gewoon een goudrenettenboom. We zijn god(zij)dank gered. Gracieus is met veel gratie. Een granny is een granny smith of een grannysmithappel. Een gratuite bewering staat bol van de gratuïteit. Ze verwerken daar nu streeploze gros de Naples en gros de Tours. Eem guimpe of gimpje draag je om je hals, gympen, gympjes of gympies aan je voeten. Hij volgt de gym(nasium)bètaopleiding (en zit niet in de gymnasiumalfa-afdeling). In de Grub Street is de sensatiepers gehuisvest. Hij zocht haastje-repje op wat het haasje-overeffect is (opklimmende reeks van verschijnselen). Haast u/je langzaam: festina lente. Een halfopen deur staat half open. Een open haard staat meestal niet in de openlucht. Actua et fabula: definitief uit en over! Je kunt terecht bij (symbool hashtag) #hasjhond.

3. De Heiloose en de Heilooënaar konden het samen goed vinden. Dat zal je moeder niet goedvinden. Bij de speurtocht konden we één voorwerp niet goed vinden. Hup Holland hup, laat de leeuw niet in zijn hempie staan. En neem in je hemdje [hempje] nog een hempje-licht-op [mixdrank]. Het was een sisyfusarbeid [reuzenwerk, zware, nutteloze arbeid] oftewel een herculeswerk [Herculeus labor, opus Herculeum]. Voor die arbeidsgehandicapte geldt een no-riskpolis. Vergelijk een AR-polis, een allriskpolis (allrisk). GB kent ook nog high risk (bnw.). Hou op met die hikhakkerij! De hypegiafobie is de rationeel onverklaarbare angst voor het nemen van verantwoordelijkheid. Hij heeft lang gezocht naar argumenten, maar uiteindelijk vond hij een abstruus [gezocht] item. Die hele claque (van claqueurs) was ingehuurd. Is een holsteiner [GB] een holstein-friesian? Vast wel! Het was een hard gelag, maar hij moest wel (het gelag) betalen. Een hoya is een wasbloem.

4. Het hovo is in NL het hoger onderwijs voor ouderen. Voorkomen [(sint-)hubertusbrood] is beter dan genezen [hubertussleutel] bij rabiës: dat helpt overigens niet tegen rabies theologorum! Hij is een bekend hymnedichter. Incorrupta fides nudaque veritas: niet te verbreken trouw en de naakte waarheid. Je kunt iemand de dood in drijven of injagen. Een massacre is een moordpartij, slachtpartij of hecatombe. Er is verschil tussen jakobieten en jakobijnen. De jihad is de ghazidsja (heilige oorlog). Der jüdische Selbsthass kun je het beste vertalen met: Joodse zelfhaat. Een kafan is een lijkwade voor de moslims. En een kaftan is een lang bovenkledingstuk van oosterse volken. Hij was behept met hebzucht. Er volgde een scheldkanonnade over die karbonade. Een karbouw of waterbuffel is een arni. Een caret is een accent circonflexe of een dakje. Een karetschildpad is meestal niet van karet (rubber).

5. Een karottentrekker kan in de tabaksteelt werken, een carottier (fopper of lijntrekker, BE) niet. Lust je nog carotten (peentjes)? Bij biljarten kun je carotte spelen (ook bij het Italiaanse voetbal, catenaccio?). Gasjewijnen is ervandoor gaan. Kassiewijle is asjeweine (dood). Met dat kat-in-de-zak hadden we een lelijke kat in de zak (miskoop) gedaan. Met een kat zonder oren [katschip, fluitschip] kun je varen. Ook een vliegende kiep moet keepen of keeperen. Keirofobie is vrees voor de kapper. Jij bent mijn keppe(kind), mijn lieveling. Ben jij van Rome of van Dordt? Ik ben naar kine(sitherapie). Kippendrift duurt meestal maar kort. Alles kits met de kids? Een kiur [vogel] op Madagaskar kon geen kiyu [leerlingengraad budo = verzamelnaam] behalen. In mijn klasseauto ging ik naar de klassenavond. Een klank-en-lichtspel is een son et lumière.

6. Het antoniem van declasseren is klasseren. Een claviatuur is een toetsenbord. De kompel/koempel (mijnwerker) kreeg een compel (juridisch: brief tot herinnering of aanmaning). In het Verenigd Koninkrijk (VK, UK: United Kingdom) is de koningin-moeder de queen-mum. Lokus(t) is hout [Surinaamse teak] van de lokus(boom) – de penwortel ervan scheidt aardkopal af. Ook de basralokus is een boom of hout ervan. Een koterage is een koterij [huisjes, gebouwtjes, samenraapsel]. Kozak en Kozakkenkorps (rest kleine k). Is dat nou debiteren of crediteren? Over zijn krompraten heb ik me krom gelachen. Hij heeft al zijn kruit al verschoten. Maak je borst maar nat [natmaken], je zult een reprimande krijgen! Bij de Paralympics of Paralympische Spelen kun je paralympische medailles behalen. Het IPC is het Internationaal Paralympisch Comité.

7. Je kunt de lariks [boom] in! Je strottenhoofd is je laryx. Aan haar labjas hangt altijd een lapjeskat. De leeggegooide fles zou leeg blijven. Zij leiden een kwijnend bestaan (dat lijdt geen twijfel): waar lijden zij dan aan? Hij heeft een leidinggevende functie. Het vat was lek geraakt, lekgeslagen. In Luxemburg spreken ze (ook) Letzeburgs [uh]. In deze recensie werd ook de verstrekte licentie besproken. Met *eabel: (im)permeabel ([on]doordringbaar), semipermeabel, logeabel (bewoonbaar) en malleabel (smeedbaar). De rest dus met *abel. Een dorpshoofd in Indië is een kepala kampong, een loerah of een petinggi. De derrie werd in de lorrie geschept en vervolgens naar de dory gebracht. De LUF was de vroegere Luxemburgse frank. Mensen kunnen luid sprekend zijn, apparaten luidsprekend.

8. Met zijn lustre [luh-stuhr] jasje zat hij onder de luster [kroonluchter]. Matjok lijk veel op mahjong [144 stenen]. Stop die eurootjes maar in je magot(je) [oospaarvarken]. Een make-over is een metamorfose. Op zijn schilderij stond een fraai makartboeket. Een Manoesj kan best manoukleding [oe] dragen. Kom, laten we nog een marctje [maar-tjuh] drinken. Een matinee was vroeger (ook) een ochtendjapon. Een matseive [Joden] is een grafsteen, meervoud: s, ook: matseva, mv. matsevot. Noedels zijn matseballen of noodles [lange oe]. Met een messiascomplex waan je jezelf de Messiasfiguur. De meursault is een bourgognewijn. Een methusalem heeft een inhoud van 6 liter. Wil je noordzeegarnaal of maaseend? Midden door het bos lopend, ging hij takken middendoor breken.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten