vrijdag 20 december 2019

1806 Dictee vrijdag 20 dec 2019 (1) dictee Oefendictee dec 2019 (5) √

Dictee - dictees [1806]

Oefendictee dec 2019 (5)

1. Een aspectenonderzoek is een TA, een technologyassessment. Met t. of a.t. wordt 'a tempo' bedoeld. Hij heeft een tak, een attaque, gehad. Een aubrietia [au] is een mooie plant. Een aufguss is een opgieting, een löyly. Die jongen volgt autionderwijs. De meester heeft het zelf gezegd: autos epha. In NL is avas afwezigheid van alle schuld. De avondmaalstafel is de Mensa Domini. Een aya is een Koranvers. Op die soiree was toilette de soirée het kledingvoorschrift. Onvriendelijk doen is azijnzeiken. Dat baat je niet: je zult op je baadje krijgen. Baardschurft is sycosis. Het baarspel is een loop-en-vangspel, een soort krijgertje. Een babelse spraakverwarring is een babylonische dito. Hij heeft zijn vriend gebackstabd. Lysis is geleidelijke vernietiging. Bacteriurie: dat zijn bacteriën in de urine. De bagna cauda is een zekere dipsaus.

2. In de Noord-Afrikaanse keuken is een baghrir een kleine luchtige pannenkoek. Het Bal National kan niet worden getroffen door een drache nationale (dat is een dag later). Een balansschakeling is een push-pull(schakeling). Balbesen zijn in NL huisbazen (Bargoens). Mooie dansmuziek, die balearic. Jazeker: een bal folk is een folkbal (BE: boombal). De president van de afdeling Nederland van de Soevereine en Militaire Orde van Malta heet baljuw. Hij wil balken naar Noorwegen brengen. Zou je die Thaise ballon even willen vullen (liefst met balloons)? De BAM is de Bosnische convertibele mark (munteenheid van Bosnië en Herzegovina). Een kipas is een bamboewaaier. De bam(moeder) en de bov(vader) sloten een gelukkig huwelijk (bewust alleenstaande moeder, bewust ongehuwde vader). Je bana tonen is wel erg banaal. Op een bancarella ligt bederfelijke waar. Met een bancontactkaart ga je bv. naar een bancomat of bankomatiko. De band van Poupart is de liesband. Bandy: vorm van ijshockey. Bij wijn hoort het bouquet, bij bloemen een boeket.

3. Een banket kan een dis zijn, de au banquet de la vie, infortuné convive = een rampzalige gast aan de dis van het leven. Bankholiday valt in Engeland o.a. op tweede paas-, pinkster- en kerstdag. Het lekkerst blijft toch banketbakkersspijs. Een banyan is een baniaanboom of banianeboom. Naast het AAP is er ook het BAP, bijzonder academisch personeel. Een barbican is een barbacane. Een acerola is een barbadoskers. Een barbecue-ei is een kamado. Inderdaad: Barbertje moet hangen; een barbertje ook! Hij schildert à la de Barbizonschool. Een barchaan is een sikkelduin en barchent is bombazijn, een weefsel. Een barones(se) kort je af tot bar.esse, Bsse of Bonne. Waar ligt het Groot Barrièrerif? Wat zijn de grenzen van de baronie van Breda? De basiji [dzj] is een religieuze jeugdmilitie in Iran.

4.In NL is de Basisregistratie Personen het bevolkingsregister. Bastaardtras (!) is een zekere metselspecie. De Bataafse mythe bleek dat inderdaad te zijn. Een batterijei is een kooi-ei. Batacuda is opzwepende Braziliaanse dansmuziek, een barracuda is een vraatzuchtige vis. De schaal van Baumé rekent in graden Bé. Doe maar een bavetje om als je dat bavettetje [bavetje] opeet. Bayem is in de oosterse keuken spinazie. Met BCG, bacillus Calmette-Guérin, produceer je een tbc-vaccin. Ik vind me lelijk: BDD, body dysmorphic disorder. Bè, wat schaapachtig! Zijn beanie zal hij nooit afnemen. Ze droeg een beatrixkapsel onder de Beatrixboom. Een mendicant beoefent mendiciteit. Hij werkt bij het Bedrijfsfonds voor de Pers. Sommigen kicken op beef jerky. Bij judo kom je de asji-waza (beenworp) tegen. Let op, je beeper gaat af! Dat kostte vroeger maar twee beestjes (beissies). Dat was een hele begankenis. Ze waren begeind en begeistert (begeesterd). Begging the question is petitio principii.

5. 'Beginkapitaal' schrijf je met een beginhoofdletter. Hij is beginselvast: tenax propositi. Begreind is berijpt. Hij is klein- maar wel goed behuisd. Dit is van beidelliet gemaakt. We dronken beiers, Beiers bier. Valt dit onder de Bekendmakingswet? Golgotha is de bekkeneelberg. Ben je bekotebikkerd (belatafeld)? Een fermier général (meervoud: fermiers généraux) pachtte belasting (tijdens de Franse monarchie). Belastingvriendelijk is fiscaal vriendelijk. Belau is Palau, een eilandenrepubliek. Wie zet er nou een belfie = bilfie op internet? Hij belijdt die godsdienst. Over potloden: bij 12B, en hoger, 11B, ..., 2B, 1B = B staat de B voor 'black': hoe hoger het cijfer ervoor, hoe zachter; HB is een tussenmaatje (hard black – kantoorpotlood) en H = 1H t/m 9H, etc. is 'hard': hoe hoger het cijfer, ervoor, hoe harder. Met beloken Pasen wordt het paasoctaaf afgesloten. Het Beloofde Land Kanaän, het Heilige Land = het land van belofte.

6. Belroos is erysipelas, wondroos of ignis sacer. Je kunt er elefantiasis aan overhouden. We hebben op de belg wielrennen gekeken. Tabak is een demeritgoed [ook wel: demeritgoods, mv.]. Flink doorzakken: be my guest! In BE heb je BEN-woningen (bijna-energieneutraal). Is hij dat bendelid? Laten wij de Heer prijzen (danken): benedicamus Domino! De aanhef luidde: benevole lector, Latijn, goedgunstige lezer (B.L.). Taka: BDT (Bangladesh). Het antoniem van bentisch [op de zeebodem] is pelagisch [erboven]. Wat is de formule van benzoylperoxide? Een berad rijtuig rijdt lekkerder. Wat Bergens is, komt uit Bergen, wat Bergs is, uit Bergen op Zoom. Hij bespeelt de berimbau. Een IED is een improvised explosive device = bermbom. Via de cabotage smokkelde de caboclo cabochons. Dikke Bertha met haar berthekraag viel wel op. De Nederlandse standaardtaal is Standaardnederlands.

7. Ook: AB(N), Algemeen Beschaafd (Nederlands). BES in GB: Bonaire, Sint-Eustatius & Saba, in VD: Bonaire, Sint Eustatius en Saba [en dat heeft een Bestuurscollege!]. Besjt is Baäl Sjem Tov. Een worstseller wordt algauw ramsj. In een BEST-tas worden boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel ingezameld. Zijn die AMvB's [Algemene Maatregel van Bestuur] al ingegaan? Een POS is een point of sale. Een bvo is een betaaldvoetbalorganisatie. Wie betjoecht of betjoekt [slim, geslepen, leep] is, zal ook vaak betoeft of betoegd [goed af, gered, uit de brand] zijn. De betonie of beteunie is een lipbloemige plantensoort. Een Betsenaar komt uit Geetbets. Echte wijsheid is betuun (betuin). De beuk, krop- of kraplap is een vrouwenkledingstuk. Een shimeji is een beukenzwam. Dat geklungel van Beun de Haas is dilettantenwerk. Burlen of beurelen doen herten. Er is beurre blanc en noir (noisette). Wordt er dan een beurskrach, -crash of -crisis verwacht?

8. Een IPO, initial public offering, is een beursintroductie. Gisteren op de beurs vond er een raid plaats m.b.t. bedrijf X. Wie is hier thuis in de beursusances (ook: -usanties)? De gracieuze, elegante dame vertoonde veel élégance. Van de schrik werd hij een beverd (kreeg de beverik). Hij vindt dat ik naar bevind van zaken moet handelen. Zij bewaarheidde haar zwangerschap. Hij was bewariër en ariër (een blanke niet-Jood). Zeeuws-Vlaanderen is Zeeland bewester Schelde. Die argumenten zijn houtsnijdend. Kijk: beyoncévliegen! Kijk, dat is nou zeskant bezaagd hout! Hij was bezeeuwd, maar woont niet in Zeeland! Sparta moest uit spelen en miste drie uitgespeelde kansen. Het bezomerkade gebied lag er goed bij. Is dat een bezouten polder? Het gebeurde (in Indië) buiten bezwaar van den Lande. Een envoûtement is een (voodoo)bezwering. De afkortingen b.g. en b.g.g. staan voor 'begane grond'. De rajneeshies of sannyasins zijn genoemd naar Bhagwan Shree Rajneesh. Nuttigen van bhang (bheng) onder muzikale bhangra zal niet tot de bhakti behoren. BI is (ook) businessintelligence. Een bibelotje [loo] is een snuisterij.

 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten