donderdag 19 december 2019

1805 Dictee donderdag 19 dec 2019 (1) dictee DC-dictee 2019 √

Dictee - dictees [1805]

DC-dictee 2019 (Emmen, Drenthe College, t.b.v. Het Glazen Huis)

Taalstrijd zorgt voor verbondenheid (auteur: Jannet Andries) 

1. 's Ochtends, voor aanvang van de doordeweekse lessen, arriveert conciërge Van Dalen per elektrische fiets als eerste op de locatie Ubbekingecamp [straatnaam, eigennaam]. Nadat hij de 30km-zone [ook: 30 kilometerzone, dertigkilometerzone] op gladheid heeft geïnspecteerd, vervolgt hij zout strooiend zijn metier. Carpoolend van heinde en ver betreden daarna diverse docenten uit het babyboomtijdperk het gebouw van Drenthe College. Op het onlangs verbrede parkeerterrein van de mbo-instelling staan hun oude vehikels geparkeerd, kleurrijk gemixt met hybride scooters van studenten.

2. Als de bel luidt, verspreidt de verzamelde menigte zich en wijdt men zich aan 21e-eeuwse (ook: 21ste-eeuwse of eenentwintigste-eeuwse) vaardigheden. Achteroverleunend besteedt de jeugd ongebreideld netflixend aandacht aan de les. Als plots de internetverbinding crasht, variëren de reacties. Het puberbrein van mbo'ers zoals managementassistenten of junior accountants (ook: junioraccountants) in spe, voor wie ICT-vaardigheden appeltje-eitje zijn, wordt opgeschrikt. De 60-jarige docent daarentegen denkt dan weemoedig terug aan het offline tijdperk, waarin de elektronische leeromgeving in het onderwijs nog niet bestond.

3. Sowieso raken steeds meer ouderen geïsoleerd, concludeert recent onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds. Geënquêteerden geven massaal aan dat naast vergrote afhankelijkheid van internet tevens de fysieke afstand uitbreidt [beter: zich uitbreidt, wordt uitgebreid]. Vroeger werd nog weleens een oer-Hollands spelletje dammen gespeeld, tegenwoordig is zelfs in hun kangoeroewoningen het contact met de jeugd verwaterd tot WhatsApp, Facebook of Instagram. Maar vandaag wordt het tegendeel bewezen, als burgervader Van Oosterhout het geschreven dictee in jip-en-janneketaal, voorzien van enkele anglicismen, voordraagt.

4. Even niet belast met gemeentelijke beleidskwesties hoopt hij dat de deelnemers gezamenlijk zorgen voor een royale financiële bijdrage voor Het Glazen Huis [eigennaam] Emmen. Winnen is daarom van ondergeschikt belang, al geldt deze olympische gedachte waarschijnlijk niet voor elke docent op het podium. Vrees echter niet voor het eindresultaat, na de kerstvakantie is iedereen dit in 2020 allang weer vergeten ...

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten