dinsdag 10 december 2019

1800 Dictee dinsdag 10 dec 2019 (1) dictee Jeugddictee Rijssen-Holten 2019 √

Dictee - dictees [1800]

Jeugddictee Rijssen-Holten 2019

De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Coole ouders (auteur: Margreet Koster)

1. Ouders zijn soms best rare wezens. Kinderen ergeren zich steeds meer aan het smartphonegebruik van hun vader en/of moeder. De opvoeders doen ongetwijfeld hun best om cool, bij de tijd en hip te blijven, maar dat vergt nog enige inspanning.

2. Heb je weleens gelet op hoe ze hun mobiel precies gebruiken? Nou, zó dus: met één hand houden ze het apparaat vast en met de andere tikken ze een berichtje. En niet zelden hebben ze daar een leesbrilletje bij nodig.

3. Nog zoiets: heeft jouw moeder ook zo'n onhandig telefoonhoesje bomvol pasjes, geld en bonnetjes, zodat het lijkt op een halve portemonnee?

4. Sommige ouders proberen echt bij te blijven en doen absoluut hun best, maar stellen tegelijk de meest absurde vragen, zoals: "Hoe kan ik een foto liken als ik wil instagrammen?".

5. Wat bepaalde vaders en moeders ook graag doen is een recordhoeveelheid aan zweverige     quotes over het leven delen. Of nog erger: lelijke foto's van hun kinderen op Facebook plaatsen. Je weet wel, dat is dat online     bejaardenplatform [klemtoon op 'bejaarden']. En er zijn zelfs vaders en moeders die nog prehistorische spelletjes als Candycrush of Wordfeud spelen.

6. Misschien hebben je grootouders ook een tablet om de actuele benzineprijzen te checken of om op te zoeken waar je de goedkoopste contactlenzen koopt. Sommige oma's mailen gigantische hoeveelheden foto's naar hun verbaasde kleinkinderen, maar snappen niet dat dat te complex is voor hun internetprovider.

7. Het aantal apps op de telefoon van de gemiddelde ouder is trouwens immens. Een chaos aan nutteloze informatie die nooit opgeschoond wordt. En maar klagen dat ze geen opslagcapaciteit meer hebben.

8. Het allerallerergste, en daar krijgen jullie binnenkort mee te maken: vanaf de middelbare school stalken je ouders je pas écht. Op schoolapps – zoals 'Magister' of 'Somtoday' – volgen ze je cijfers en lesrooster. Dat lijkt gemakkelijk. Maar ze weten nog eerder dat je een onvoldoende hebt dan jijzelf en zien op Snapchat waar je bent. Dus: wees gewaarschuwd en bereid je voor!
 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten