zaterdag 14 december 2019

1803 Dictee zaterdag 14 dec 2019 (1) dictee Oefendictee dec 2019 (4) √

Dictee - dictees [1803]

1. De Africus (A?) was de zuidwestenwind en de africano een bonte marmersoort. A friend in need is a friend indeed: in nood leer je je vrienden kennen. Donker Afrika is zwart Afrika of de Sub-Sahara. Egyptisch katoen heeft afritti. Niet elke zwarte Afrikaan is een
zwart-Afrikaan. Eb en vloed is een kwestie van af- en aanstromen. Desistement is afstand doen van een recht. Hier vindt de aan- en afvaart (af- en aanvaart) plaats. Een awzi is, jazeker, een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Drukdoende [GB] met de afwasteil viel zijn afwasstijl op. Het afzeliahout heet ook apa of doussié. Het
pc-débouché was aanzienlijk. Een afgestelde heiligedag heet ook wel een afgezette dito. We namen – een one for the road! – een afzettertje, een afzakkertje. Een agaathoornslakje, je weet wel, is gewoon een ordinaire landslak.


2. Wijnflessen: halve fles 0,375, standaardfles 0,75, magnum 1,5, jerobeam (ook: dubbele magnum) 3, rehabeam 4,5, methusalem 6, salmanazar 9, balthasar 12, nebukadnezar 15, melchior 18 en souverain 26 liter. Een agaatroos is een Provençaalse provenceroos. Aga Khan is de titel van het hoofd van de nizari's. Een coil wordt in de bloedbaan gebracht. Met carezza wordt de coitus reservatus bedoeld. Zou er bij cold calling weleens wat verkocht worden? Een CDO is een collateralized debt obligation. Als je lekkere kippenroomsoep wil, bestel je gewoon agnèssorelsoep. Met de term aka [ee-kee-ee] wordt een alias (also known as) aangeduid. Toelichting, voor alle duidelijkheid: af- en aanvaren is volgens VD vertrekken en aankomen, af en aan (varen) is meer 'heen en weer' varen (en ook nog op dezelfde plaats). Van Kooten en De Bie bedachten professor Akkermans.

3. Een aki is in NL een overweg met een automatische knipperlichtinstallatie. Akkerzenegroen wordt ook koriskruid genoemd. Dat was in de oorlog een gevaarlijke uitspraak: "Oranje boven (al)". Het is daar een en al sodom en gomorra. Ik moet alaan aan je denken. Hij kwam toch, à la barbe (de) zijn gezondheid. Kwam die regering nu à la belge of à la flamande tot stand? Gij zult die taak in het zweet uws aanschijns – in sudore vultus tui – vervullen. Een zweetdoek is wel handig. Die groenten kun je à la nage – in eigen nat – koken. Is dat nou Frans of niet: à la seconde, à la minute? Amaas is kafferpokken of alastrim. De alatere [ee] is de volledige onderhandelingsbevoegdheid van een kardinaal-legaat. Ik vertaal 'à la tête du client' maar met 'met aanziens des persoons'. In Nederland wil het Rijk (de Staat) soms optreden als Vadertje Albedil. Moeder Theresa was albekend, alom bekend. Dat is erg wijs: albus in albis, wijs onder de wijzen. FAS: foetaal alcoholsyndroom.

4. In de aleenheid van het universum kan alleenheid een vexatoir probleem zijn. Het alene kan dan een uitkomst zijn. In computertaal kort je alfanumeriek af tot A/N. Een alfiz vind je in gebouwen in mudejarstijl. Bij een aliquis in omnibus, nullus in singulis = iemand die een beetje thuis is in alles, maar niets geheel beheerst, moet ik altijd denken aan een expert die steeds meer van steeds minder en ten slotte alles van niets weet en een manager die steeds meer van steeds minder en ten slotte niets van alles weet. Een hanenvoet is
pied-de-poule en een pied-de-mouche is een alineateken. Waar gebruik je alkydhars of -verf voor? Op de antieke manier is all'antica. Allee, alla, allons, laten we gaan. Hij vreest het alleen-zijn. Bij de computer is read-only alleen-lezen. Rijkdom is geen allehensje. Raar in VD: alles-in-éénpakket naast alles-in-1-pakket. Allottava is in de muziek een octaaf hoger uit te voeren. All'unisono is in de muziek op dezelfde toon. Rond de Alpentoppen zie je veel Alpentoerisme (via de Alpenpassen) en kijk je naar alpenherfsttijloos en alpenviooltje.


5. De alstroemeria is de incalelie. Het alt-right (alt-rechts) omvat alle groeperingen met extreemrechtse opvattingen. De hoorn van Amalthea is de hoorn des overvloeds. 'Nevel' en dus 'leven' zijn ambigrammen. Een âme de boue is een verachtelijk wezen. Haze heeft een hoog THC-gehalte. Ken je het Amortisatiesyndicaat? Heb jij de buttplugs (buttpluggen) gehaald? Koeswe [koes-wih] is anatto, bixine of orleaan. A.C. en An.C. = anno Christi. In Angelsaksische landen zie je vaak een anglicaanse kerk. Een anonymus in libro non edito, een ongenoemde in een niet-uitgegeven boek, die mag je toch wel N.N. noemen? Orexie is eetlust en anorexie is gebrek daaraan. De antapex staat diametraal tegenover de apex. De antifouling is een zekere coating op scheepshuiden en offshoreconstructies. Als je aan hyperacusis of hyperakoesie lijdt, is antigeluid een wondermiddel.

6. Een hebber(d) (hij is hebberig of hebzuchtig) is behept met hebberigheid en is een have en geen havenot. Maar let op: ome Gevert is dood, ome Hebbert leeft nog! Een gever vertolkt het geverschap als gulle of milde gever. En de Gever van alle goeds is God. Een APM is een antipersoneelsmijn [anti-personnel mine geeft alleen de leenvertaling weer]. Hij is een antiqua homo virtute ac fide: een man van ouderwetse deugd en trouw. Die tafel is duidelijk geantiquiseerd. Zij zijn antivaxers. Een antruwa [oe] eet je als groente. R.p. op telegrammen is: réponse payée, antwoord betaald. Anno kort je af tot Ao. Rare aanduiding, AOA voor de Angolese kwanza. Dat blijft een lastige: A.O.C. = appellation d'origine contrôlée. Een apatride is een staatloze, een dp, een displaced person. Hij was apetrots op zijn apestonede zoon.

7. In een regelmatige zeshoek met zijde 2a is het apothema a√3: reken maar (na)! Blijft lastig: appelgrijs en appelgrond. Een yacon is een appelwortel. Geapp is gewhapp of gewhatsapp. Appiekim, helemaal goed! Van succès d'estime kun je niet leven. Apporte, Bello! Hebben jullie ook geappparkeerd? De Aquilo is de noorden- of noordoostenwind (VD: hoofdletter?). Waar is dat goed voor, a cui bono, à quoi bon? Een a.r. is in NL een antirevolutionair [en in NL: ARP = AR]. Met Arabia felix wordt het schiereiland Arabië, het Arabische Schiereiland, aangeduid. Enne ... Arabia petraea is gebied van de Sinaï. ARALL is aramid reinforced aluminium laminate (dunne laagjes aluminium die onder hoge druk met aramide op elkaar zijn gelijmd). Vul aan: de aiq. is de ... Een AR-bril is een augmentedrealitybril. Arcana coelestia zijn hemelse geheimen, arcana imperii staatsgeheimen, arcana sacra heilige mysteries.

8. Een archie is in BE een (student) burgerlijk ingenieur-architect. Er hing daar een arendssneb aan de wand. Hij is bij de Arme Broeders van de H. Franciscus. Curieus, dat die schaaktweekamp via een armageddonpartij beslist moest worden. De tuin van Armida, een armidatuin, is een tovertuin. Wat moet je daar met die armoezaaier en zijn armoedje? Seksuele arousal [au] is dito opwinding. In de telecom kijken ze naar de arpu: average revenue per user. De luistervink luisterde met gespitste oren: arrectis auribus. Gelukkig hield het arrêt het tegen. L'art pour l'art, tja, dat is ars gratia artis, de kunst omwille van de kunst. Een artsenijboom is een jatropha. De florin is de Arubagulden. De asdic is het anti-submarine detection and investigation committee. Kan een asemmer asemen? Is dit wegdek van zoab [zeer open asfaltbeton]? In Midgard woonden de mensen (bij de Yggdrasil), in Asgard de Asen (en de Asinnen). Bij een asklepion heb je kuuroorden. Pas op voor de Asmodee, de huwelijksduivel!

 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten