donderdag 12 december 2019

1802 Dictee donderdag 12 dec 2019 (1) dictee Oefendictee dec 2019 (3) √

Dictee - dictees [1802]

Oefendictee dec 2019 (3)

1. De hashtag fungeert op socialemediasites zoals Twitter. De @ is het @-teken, at-teken, at-sign, apenstaartje, slinger-a, slingeraapje, aapje of apenklootje. Waar wij [resusfactor] 0 (nul) zeggen, zegt de dokter O [oo]. Een 0800-nummer is een groen nummer en een 0900-nummer is een service- of informatienummer. Met de nulmeting (0-meting) start een onderzoek. Dat louche zaakje is niet 18-karaats (achttienkaraats). Een seo is een structureel echoscopisch onderzoek (20 wekenecho, screeningsecho). De 7/7- en 24/24-service [uitspraak: 24 op 24] is ons handelsmerk. Wij zijn 24/7 [uitspraak: 24 7]. De 2 step betreft de muziek, de twostep de dans. De 30 kilometerzone [afgekort:
30km-zone
] heet in BE: zone 30. Gebruik 80-grams papier (tachtiggramspapier). De Vlaamse 3V (Veilig Verkeer Vlaanderen) is in NL 3VO [Verenigde Verkeersveiligheidsorganisatie]. De aadlers vliegen je daar om de oren. Een zakat is een islamitische aalmoes. Schrijf
a-al-tolletje wel goed!


2. Aaltjesgallen zijn helminthocecidiën. Zijn aam stokte: hij was aamborstig. Worden er ook nu nog hagenpreken (predicatie in het open veld in de eerste tijd van de Hervorming) gehouden? Aambeien zijn hemorroïden. De vrachtauto's reden af en aan. Je mag er niet aankomen: pas op dat daar niets aan komt! Een Toledaan is een inwoner van Toledo. Aanaarding is remblai [déblai: uit te graven grond]. Afsluiten van een verzekering is recommandabel. Die winkel heeft een mooie kerstaanbieding. Aanbod creëert vraag, ook vice versa. Een aan-en-uitrelatie is dat een ledrelatie? Aangezichtspijn is trigeminusneuralgie. Je neemt wel de hele bups met den aankleve van dien over! De Aankondiging des Heren is Maria-Boodschap. Eerst de aanpikkelateur, dan de aanpikkeradeur. Het débouché is het afzetgebied, de markt.

3. Vergelijk touch (Engels), touche (aanraking, sjans, trompetstoot), touché (tw., treffer bij schermen, bal geraakt bij biljarten) touche-à-tout (bemoeial) en toucher (aanslag pianist, medisch: bijv. rectaal toucher). Dat aanslibsel is behoorlijk vei. Zitten daar ook sliptongetjes in? Tussen het spoor en het raccrochement zit het (r)accordement. Je zag de toestellen af- en aanvliegen. De AAT zijn de aan- en afvoertroepen. In BE is het AAP het assisterend academisch personeel. Door de aâren stroomt het bloed, aren kun je lezen. Een bataat is een zoete aardappel. Een aardbeienneus is een rhinophyma. Op de aardbei zat een aardbij. Een aardebaan is een aarden baan. Aardewerk is paardenwerk. De Midgardslang is de wereldslang Jormungandr. Ik ben gefrustreerd: a(a)rgh! Vanaf nu gaan we het gans aârs doen!

4. Volksopstanden: de Bokser(s)opstand (geheim genootschap China, 1900) en de Paasopstand (Ierland, 1916). Oproeren: Aansprekers- of Biddersoproer (Amsterdam, 1696), Aardappeloproer (Amsterdam, 1917), Bijltjesoproer (Amsterdam, 1787), Jordaanoproer (1934), Junioproer (Parijs, 1848), Pachtersoproer (1748), Palingoproer (Amsterdam, 1886), gevangenisoproer en vele andere (e.v.a.). Staking: de Februaristaking (1941, Amsterdam), een havenstaking en een mijnwerkersstaking. De AA. SS. zijn de Acta Sanctorum: Levens der Heiligen (uitgegeven sinds 1643). Er stond a.a.u.b. op: antwoord alstublieft. Het werd me ab acia et acu, in geuren en kleuren, uitgelegd. "De Abessijnse en haar abessijn" lijkt een ambigue uitspraak, maar het ging om een kat! De wielrenner reed en zat à bloc. Het ABM-verdrag gaat over anti-ballistic missiles, antiballistische raketten. Waar is hier het rokersabrietje? Ik wil graag pruimeneau-de-vie. Hij is een meester in abrupta. Of dat klopt? Ja, ik ben weer bij de a begonnen!

5. De piesemopsantee (wc) heeft zijn naam aan 'puis-je m'absenter?' te danken. Absit omen: even afkloppen! Het was een ongelijke strijd tussen absorbens en absorptief. Hij zwaaide met zijn abtsstaf. Van diep naar dieper: fotische zone (0 – 200 m), bathyale (200 – 3000), abyssale (3000 – 6000) en hadale (6000+). Let op: a.C. is ante Christum (voor Christus, v.C. of v.Chr.) en A.C. = anno Christi (na Christus, n.C. of n.Chr. – ook: appellation contrôlée – a.Chr.n = ante Christum natum = voor Christus' geboorte). De nieuwe CEO is al helemaal accepté. Acces vraag je aan haar vader, de accesstime is de toegangstijd (tot de computer). Een accident de parcours, is dat niet collateral damage [nevenschade]? Is een vrouwelijke accountant een accounttante? Een ACE-remmer is bedoeld tegen hoge bloeddruk (angiotensin converting enzyme). Een soixante-huitard is een achtenzestiger. Een ach(t)el is 1/8 hl. Een smaldeel is (ook) een pocketboek. De AMB was de Acht Meibeweging.

6. De Pacific is de Stille Oceaan (en de ACP-landen dus de
ACS-landen
). Het acroamatische is ex-cathedraonderwijs: dat duldt geen tegenspraak. Ze zitten nog midden in hun acrobatentour door Spanje. Aceetamide, acrylamide, cyaanamide en lysergamide (lsd). De Act. zijn de Acta Apostolorum (Handelingen der Apostelen). Hard studeren is adammen of hengsten. Ze hebben hem ad assem, tot (op) de laatste cent, uitgekleed. A dato, a.d., van heden af. Wat is het verschil tussen ADD en DDD? Ad corpus is alles bij elkaar, somma sommarum of summa summarum. De adderringslang leeft in
Zuid-Europa en een beemdduizendknoop is een adderwortel. Zoals daar zijn de telefonade en de tamponnade. De Holocaust en genocide zijn deeds without a name. Naast de Franse en Pruisische Adelaar (Frankrijk, Pruisen) is er de dubbele Adelaar (Oostenrijk, Rusland). De adeliepinguïn leeft op Antarctica.


7. Ik bezit dat landgoed à demi. De adenoïden, dat is de adenoïde vegetatie. Van God alleen is a Deo solo. ADP is adenosinedifosfaat en ATP is adenosinetrifosfaat. Die sprint à deux was beslissend. De oproep van de muezzin is de adhan of azan. Bij een ad-hocoplossing wordt er ad hoc negotium gehandeld. Ad hunc locum (a.h.l.) is te dezer plaats, hoc loco (h.l.). Trouwens: h.l.s.e. = hoc loco sepultus est = op deze plaats ligt begraven ... De adi is de aanvaardbare dagelijkse inname (van bv. lachgas?) en de adh is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En trouwens: het ADH is het (vochtvasthoudende) antidiuretisch hormoon. Op wisselbrieven vind je a di, adi is adieu (adios, vaarwel, ajuus, ajuussies) en a die is van de dag af. Neuroleptica leiden tot akathisie (letterlijke (!) draaikonterij). De spits beheerste de akka perfect.

8. Ad modum Minellii kan ik ook wel Latijn leren. De sans-papiers (zelfde mv.) bleek stateloos (staatloos) te zijn. Hij heeft het er goed van afgebracht. Er zijn nog achttien afdichttapes. Een afgedane zaak is een chose jugée, een judicata res. Een absolverend tentamen is afdoende. Een affaire (d'amour, ook: de coeur) is een liefdesgeschiedenis, net als een affairette. Affiliate marketing en een affiliatemarketingovereenkomst kunnen flink wat opleveren. Een affix is een prefix of een suffix (ww. suffigeren). In 'bloedmooi' is 'bloed' een affixoïde. Morgen is het een afgestelde heiligedag. Afgetobd keek hij naar de afgetopte boom. Je betaalt daar met afghani's. Hoe stel jij je de afgrond van het Niet voor? We nuttigen vandaag een takeawaymaaltijd. Een afikoman is een stuk matse. Afijn, de buit is (van) mijn. VD zegt het: afkappen is bijhakken. Een rehab is een ontwenningskliniek. Afko is wel een officiële afkorting, vero niet. Hij zou het niet afkunnen (aankunnen). De kerk is een aflaatplaats. Een aflaatkramer was een questeerder.

 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten