dinsdag 5 juni 2018

1341 Dictee dinsdag 05 juni 2018 (2): dictee Het Klein Dictee Sint Anthonis 2018 √

Dictee - dictees [1341]

Het Klein Dictee (van) Sint Anthonis 2018

Jubileum, jubileums, jubilea of jubilea's? (auteur: Piet Vloet)

1. Wat een ontzaggelijke [ook: ontzaglijke – andere uitspraak] ramp is het Nederlands: waarom is het lopen – liep – gelopen en waarom dan ook niet kopen – kiep – gekopen?

2. Zelfs een whizzkid of professor ervaart probleempjes bij de spelling van de Nederlandse taal.

3. Maar vind je het gekissebis [ook: gekizzebiz – andere uitspraak] over taal wel de moeite waard nu er twee jubileums [ook: jubilea – andere uitspraak] te vieren zijn? Ik wed dat jij vindt van niet.

4. Tien jaar geleden startte een tweetal enthousiaste neerlandici – opnieuw zo'n on-Nederlands meervoud – Het Klein Dictee [eigennaam], niet vermoedend dat dit dicteetje tot een groot succes zou uitgroeien [een groot succes zou worden].

5. Een zevental jaren later is het Rekendictee [eigennaam] toegevoegd, want niet alleen taalbollebozen maar ook cijfertovenaars en -tovenaressen moeten hun talenten kunnen demonstreren.

6. Onze gastvrouw – want scholengemeenschap is een vrouwelijk woord, rara – gedenkt dat de eerste steen zestig jaar geleden gelegd voor een school met een overbruggingsjaar tussen (de) basis- en (de) vervolgschool.

7. Het Metameer [eigennaam – in het verleden Scholengemeenschap Stevensbeek geheten] van nu is een verrijking voor Noord-Brabant, want vele pupillen uit de naaste regio's en velen [vele kan ook: slaat dan terug op pupillen! – hier moet de eind-n dus per se uitgesproken worden!] uit verre streken, gehuisvest in internaten, hebben hier kennisgemaakt [GB, VD] met de zware of lichte aspecten van de wetenschap.

8. Metameer besteedt intense [sterke, hevige] aandacht aan de mentale en fysieke ontwikkeling van de nieuwsgierige jeugd, opdat zij [ook: hij, jeugd = m/v] openstaat voor de bizarre wonderen van de wereld die haar (hem) omringt.

9. Wij wensen de jubilaresse nog vele onderwijsjaren toe waarin zij de (aan) haar toevertrouwde jeugd opvoedt tot succesvolle wereldburgers.

 
 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten