donderdag 21 juni 2018

1348 Dictee vrijdag 22 juni 2018 (1): dictee Groot Heusdens Dictee 2018 √

Dictee – dictees [1348]

Groot Heusdens Dictee 2018

[Titel telde niet mee: Heusden700 of Heusden 700] (auteur: Dimph Vos)

1. Ter ere van zeven eeuwen Heusden zijn, naar verluidt, vele honderden vrijwilligers in de weer om deze heugelijke [ook: heuglijk, andere uitspraak] gebeurtenis gedurende 2018 een gedenkwaardig tintje te geven: dé gelegenheid om het gevoel van verbondenheid te bestendigen bij de pioniers van weleer en te laten ontstaan bij de laatbloeiers.

2. Voor degenen die de berichtgevingen tijdens burgemeester Augusteijns ambtsperiode gemist hebben: zevenhonderd jaar geleden kreeg de vesting Heusden stadsrechten, al zijn er, blijkens de annalen, gerede twijfels over het exacte jaartal.

3. Een kleine twintig jaar geleden zou de hele goegemeente nooit ofte nimmer haar akkoord hebben gegeven, noch zich geconformeerd hebben aan een dergelijke lach-of-ik-schietshow, maar de wereld verandert en volgens ijzeren wetten verandert Heusden dus mee. Oftewel: de sombere voorspellingen over eeuwigdurende vetes zijn gelogenstraft.

4. Op de terrassen van grand [ook: + s, GB/VD] cafés en in kleine cafeetjes trachtten destijds de dames en heren uit de ambtenarij én uit de politiek bij elkaar in het gevlij te komen [vaste uitdrukking, anders ook: gevlei] onder het genot van een driegangendinertje of desnoods van een sateetje met karamelijsje toe, want de dreiging om de laan te worden uit gestuurd [beter: om de laan uit te worden gestuurd - of ook (lastiger voor dictee): om de laan uit gestuurd te worden] vanwege onoverbrugbare conflicten en patjepeeërsgedrag was onmiskenbaar aanwezig.

5. Weg van de gemeentelijke ivorentorenmentaliteit durfde niemand zich er met een jantje-van-leiden van af te maken en wilde elke zelfbenoemde notabele coûte que coûte in de race blijven. Daarbij raakte het hooggeëerd publiek al snel in de ban van een verbaal variéténummer, dankzij een flinke portie semantiek en taalvirtuositeit van Heusdens quasi-intelligente bestuurders.

6. Niet ter zake doende bloedgroepdiscussies [beter: bloedgroependiscussies] hebben ten langen leste plaatsgemaakt voor een zinsbegoochelende, participerende en activerende, outreachende [niet in wdb.: bij zorgverlening niet wachten tot de klant zich meldt, maar proactief eropuit gaan] mindfulnessverantwoorde [achtzaamheid] woordenvloed in groepsdiscussie: een verrijking van onze democratie.

7. Waren er zevenhonderd jaar geleden ellenlange
mes-op-de-keeltaferelen en zochten haviken naarstig naar hun prooi, heden ten dage is de marketingtrukendoos dé haarlemmerolie [kwakzalversmiddel] waarop het Heusdense schip blijft drijven. Sinds Heusden, Drunen en Vlijmen één gemeente vormen, hanteert Heusden het motto van de drie musketiers: "Eén [GB p. 44 – nooit accent op een inheemse hoofdletter] voor allen en allen voor één".
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten