donderdag 16 juni 2016

Dictee donderdag 16 juni 2016 (2): dictee Verslag 5e Holland-Belgiëdictee 2016 [930]

Dictee - dictees [930]

Verslag 5e Holland-Belgiëdictee

NB Er waren 12 Vlaamse en 16 Nederlandse deelnemers. Het was enorm gezellig!

NB Invulformulieren van het dictee op aanvraag verkrijgbaar!

Op een steenworp afstand van de Belgische grens vond in Eede in café-restaurant De Tol op donderdag 16 juni voor de 5e maal het Holland-Belgiëdictee plaats. Mevrouw Bakx en haar secondanten hadden voor een perfecte organisatie gezorgd, Rein Leentfaar had het dictee samengesteld en eega Hanneke las het voor. De titel van het dictee was 'Feest' en de liefhebbers moesten 50 woorden of woordgroepen invullen, voor de specialisten was er een extra alinea met 20 invulwoorden.

De liefhebbers moesten woorden invullen als allerbelabberdste, zeehond (bijvoeglijk naamwoord!) laarsjes, is uw moeder Maagd (het sterrenbeeld!), een hallelujahoedje van het heilsleger (= het Leger des Heils), daaro, waart ge, een laissez-passer en 'wordt (!) je koffie verkeerd met een crème brûléetje geserveerd?'.

Bij de liefhebbers eindigde op de eerste plaats Hein Klooster uit Breskens met 13 fouten (op 50), Kelly van Caeseele (Eede) werd tweede met 15 fouten en derde werd Trui Driesens (Sint-Kruis bij Brugge) met 16 fouten.

Bij de 20 invuloefeningen voor de specialisten zaten onmogelijk uitdrukkingen als een kweester (nachtvrijer) op queeste (zoektocht), het kohlpotlood (om de ogen te accentueren) van een verleidster, een religieuze (z!), studentikoziteit (z!), een  mihrab (nis in een moskee), hypohidrosis (ondermaats zweten), hidrotica (zweetmiddelen), rafblauw (à la de RAF, Royal Air Force), rakhi (Surinaamse katoenen armband), anijsraki (een drank) en een tobhut (vanwaaruit de valkenvanger aan de lijnen tobt = trekt).

Bij de specialisten werd Christiane Adams uit Kessel-Lo (B) eerste met 11 fouten (op 70), Edward Vanhove uit Maaseik (B) werd tweede met 12 fouten en Huib Boogert uit Goes werd derde met 14 fouten.