vrijdag 13 december 2013

0141 Dictee woensdag 25 december 2013 (2): dictee – de tekst van Sint Anthonis √

Dictee woensdag 25 december 2013 (2): dictee – de tekst van Sint Anthonis

Stevensbeek, anno Domini [letters!] tweeduizend dertien (titel)

1. Voorbij de verafgode megarotonde gaan wij volgens mijn [cijfers] A4’tje niet rechttoe[,] rechtaan naar Stevensbeek maar slaan we links af en daarna rechts af een lommerrijk pad in dat geflankeerd wordt door verwaarloosd onderhout.


2. Nadat we een on-Hollands, krakkemikkig bruggetje voorbijgeracet zijn, naderen we het voorgeborchte, niet het walhalla, van motorfanatici: het omstreden crossterrein waarover jarenlang gehakketakt is in een welles-nietesspelletje dat ten langen leste met het V-teken in der minne is geschikt.

3. Wij pedaleren langs de Radioplassen waar de serene rust slechts verstoord wordt door lawaaierig kwakende eenden en kwetterende scholieren die zich in allerijl haasten naar de dichtstbijzijnde locaties waar ze hun geest willen verrijken met velerhande, wetenschappelijke poespas en blabla.

4. De plassen, relikwieën van zandafgravingen, stralen met hun kristallijne wateren een paradijselijke rust uit; zelfs de tirannieke god Aeolus, geplaagd door een koutje, houdt zijn adem in waardoor het water geen rimpeltje vertoont.

5. Na deze oase van rust valt de bedrijvigheid op in de huizenbouwerij, bij ”fruiterijen” waar elstars en golden delicious liggen te pronken en in instituten waar mental coaches sneaky bollebozen enthousiasmeren tot consumeren, niet van snacks of slaatjes maar van spiritueel voedsel waarvoor sommige slimmeriken, gewapend met gsm’etjes en vuvuzela's allergisch zijn.

6. De massamedia besteedden recentelijk veel aandacht aan de nieuwste poot van de onderwijsmammoet; hier bereiden heden ten dage in schooltricotjes geklede vmbo’ers allejezus hete
tomaten-groentesoep die zonder winstbejag voor een habbekrats verkocht wordt.


7.Vindt een alerte speurneus het pittoreske pad dat door tiptop
IVN-onderhoud als een gordel van smaragd het gebouw siert, dan ontwaart hij een tweeëntwintigste-eeuwse [hoe zou die eruitzien?] imkerij waar nijverige bijen kersen- en lindebomen bezoeken, de nectar in honing veranderen door toevoeging van maagsappen en dit mengsel uitbraken in ingenieus geconstrueerde raten.


8. Toch is alles geen halleluja; er wordt veel als weggooiartikel gesloten of er wordt met sluiting gedreigd: het kapelletje, alleen nog geopend als iemand zijn levensboek sluit, de penitentiaire instelling waar velen een goed belegd boterhammetje verdienden, de lagere school die haar leerlingenaantal ziet dalen vanwege een laag geboortecijfer; alleen de venustempel blijft open.

9. Geprezen hij die naar boven schouwt en de onmetelijkheid ontwaart van de indigoblauwe hemelkoepel, een lucht nog niet verpest door CO2-uitstoot maar voorspellend dat Stevensbeek een zonnige,
zonne-energierijke toekomst tegemoet gaat, een [cijfers!]
50+-arrangement [ook goed: 50-plusarrangement] waard.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten