zondag 29 december 2013

0145 Dictee woensdag 08 januari 2014 (1): dictee 700 (deel 1) √

Dictee woensdag 08 januari 2014 (1): dictee 700 (deel 1)

Op www.dictees.nl verschijnen al mijn oefendictees, maar die site publiceert ze met horten en stoten. Daarom vandaag alvast dictee 700. Dit is door anderen al gecorrigeerd, maar als u toch een foutje denkt te ontdekken, laat het weten: rein@dictees.nl (dit adres bestaat niet meer).
En u weet: via www.woordenlijst.org kunt u het Groene Boekje en de Leidraad raadplegen ...

Hier volgen de eerste drie zinnen.

1. De hartree is de atomaire eenheid van energie. Deze afmeting is hart-op-hart. Een evaatje is een hartvormig schort. Hij viel van de steiger en was hartstikke dood, morsdood. Je mag 'hart-vaatziekte' schrijven maar ook 'hart- en vaatziekte'. In plaats van hartzeer kennen we ook: afflictie, hartenleed, hartenpijn, zielensmart en zielsverdriet. Eén haruspex, twee haruspices. Hij harvestte heel wat bij elkaar. Wat kunnen die harzers mooi zingen … Is dat een hashcode? Hoe schrijf je 'hasj(iesj)'? Japanse eetstokjes heten hashi. De haskala was de Joodse verlichting (geen lamp dus). Dat heb ik in de hasjshop gekocht. Hasta la vista! Een hateenheid is huisvesting voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens (een- of tweepersoonsappartement). Beschrijf de hatha yoga eens. Doe dit haud mora, zonder dralen.

2. Haud passibus aequis: (van navolgers) ver achterblijvend bij hun voorbeeld. Haud sine gloria: niet zonder roem. Een haussier is een speculant à la hausse, een stier. Haute(s) contres zijn zangers. Hava is hoogactief vast afval. De wilde havanna's [sigaar] stammen uit Havana. Eén havdala, twee havdalot. Een havenzate [in de haven] is nat, een havezate [hofstede, kasteel] droog. Haver wordt ook oot of aat genoemd. Een paard is een havermotor. Hoe spreek je 'hazelskink' uit? [gewoon] Het toppunt: een hazewind die hazenwinden laat. Je hebt hbo- en wo-bachelors. Ooit was de HDO de Hilversumsche Draadlooze Omroep. Hèhè, is dat lopen. Een hearsay is een on-dit [gerucht]. Die gadget is een must-have. Met een misvatting moet je het wel mis hebben. Deze hebe is een bevallige schenkster (niet van wijn). Hechsjers (hechsjeirem) zijn onder andere koosjerverklaringen.

3. Bij huidwonden kun je een agrafenhechting toepassen. Die hecklers verstoren het debat opzettelijk. Hoeveel is een hectostère? Veel tenniswedstrijden worden beslist via bests of five. Dat weet elke harpeniste. Het werd hem de but en blanc gevraagd. Ik zou zelf zeker nooit blanc-seings (blankets) afgeven. Overigens: blanketten eet ik graag. Het eau des carmes [geen mv.] (ook: karmelietenwater) was vroeger een huismiddeltje tegen diverse kwalen, zoals koliek en lethargie. Een heitjespiejijzer is een kwartjesvinder. Ondernemingsraden en olympische records heten or's. Bessemeren is werken volgens het bessemerproces. Zoeken op '*code*': zebracode (streepjescode), vocoder (elektronische stemvervormer) en toxicodermie (uitslag door inwerking van giftige stoffen op de huid). Op encoderen volgt decoderen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten