zondag 29 december 2013

0146 Dictee woensdag 08 januari 2014 (2): dictee 700 (deel 2) √

Dictee woensdag 08 januari 2014 (2): dictee 700 (deel 2)

Hierbij de zinnen 4, 5, 6 en 7.

4. Laten we elkaar geen mie(tje) noemen [n.a.v. synonymie!]: alchimie (alchemie), bacteriëmie (aanwezigheid van bacteriën in het bloed), antonymie (tegengestelde van synonymie), amimie (uitdrukkingsloosheid van het gezicht), hyponatriëmie (watervergiftiging), antroponymie (persoonsnaamkunde), athymie (athymisme: het ontbreken van de thymus), atimie (verlies van burgerrechten, eerloosheid), natriëmie (het voorkomen van natrium in het bloed), cyclothymie (cyclofrenie - antoniem: schizothymie - manisch-depressieve psychose), boulimie (of: boulimia), hypermimie (ziekteverschijnsel met overdreven sterke gezichtsuitdrukking), hypomimie (…), dysthymie (depressieve neurose), hetero-, homo- en hodonymie, hyperthymie (ziekelijke vrolijkheid) en toponymie (plaatsnaamkunde).

5. En het laatste staartje: hyponymie of subordinatie (voorkomen van een woord waarvan de betekenis door een ander woord gedekt wordt), metonymie of metonymia (Hemmerechts lezen …) en parathymie (verstoring van het gevoelsleven). Verder met 'code': tancode (authenticatiecode bij elektronische betalingen: transaction authentication number), met de short- of snelcode haal je documenten op uit een computergeheugen, nicodemiet (iemand die in het geheim tot de Reformatie was overgegaan, maar in het openbaar rooms-katholiek bleef), de DNA-code is een genetische code, die dresscode is nog niet vastgesteld.

6. De codex constitutionum is een van de vier delen van het onder keizer Justinianus tot stand gekomen Corpus Juris Civilis, verbindend sedert 534. De codex argenteus is het enige handschrift van Wulfila's Gotische Bijbelvertaling. De Code Napoléon of Code Civil was het Franse Burgerlijk Wetboek (1804), dat van 1810 tot 1838 ook in ons land gebruikt werd. Codeïne is methylether van morfine, een alkaloïde dat in opium voorkomt (onder andere werkzaam tegen hoest). Een cacodemon is een boze geest. We moeten back to basics gaan. De soldaat blancode zijn uitrustingsstukken. Een kerkelijke wet vastgelegd in de Codex Iuris Canonici wordt wel canon genoemd. Hij cheatte [valsspelen, sjoemelen] nogal eens. Een compiler vertaalt bij programmeertalen broncode naar objectcode. Wat doet de cryptoanalyse? Met DigiD's heeft men een digitale identiteit.

7. Spionnen schrijven ook wel eens (weleens) en clair. Het junk-DNA is het DNA dat niet codeert voor erfelijke eigenschappen. Aan de nettiquette dient men zich te houden. Alle opensourcesoftware komt uit een open source. Een password of paswoord is persoonlijk. De RAL is de ReichsAusschuss für Lieferbedingungen, een coderingssysteem om verf- en coatingskleuren (RAL-kleuren) te definiëren. Verkoopt u ook Coburger hammen? De schulplijn is door Nicodemus uitgevonden. Een rtf-bestand is in rich text format opgesteld. Een scrambler scrambelt. De Code Noir uit 1685 was een voorbeeld van slavenwetgeving. Een html-tekst in HTML-code kan tags bevatten, die moet je niet verwarren met hashtags. Wat zijn tokens? In de online-VD wordt 'Code Pénal' (CP) inmiddels correct geschreven.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten