woensdag 4 december 2013

0137 Dictee woensdag 11 december 2013: dictee De Nieuwste Pabo (04-12)

Dictee woensdag 11 december 2013: dictee De Nieuwste Pabo (04-12)

Vorig jaar deed ik buiten mededinging mee aan genoemd dictee in Sittard, waar ik dit jaar als 'eregast' werd uitgenodigd. Door privéomstandigheden heb ik moeten afzeggen, maar ik heb wel de tekst gecontroleerd. Leuke tekst voor de onderbouw pabo. Ik denk niet dat ik fouten zou hebben gemaakt. Vanwege de beperkte scope van dit dictee ga ik het niet opnemen bij de ratings ....

Flashback en flashforward op het pabojaar (titel)

1. Het is de hoogste tijd voor een reflectiemoment op de hartstikke fascinerende belevenissen en het actievolle bestaan van jullie als pabostudenten, want het is ongelofelijk, maar waar: nog maar drie weken en het eerste halfjaar zit erop.

2. Er is al veel gebeurd met jullie als hbo’ers en dat vergde veel discipline: soms moest je chagrijnig pokkenvroeg opstaan, soms werd er overlegd met collegaatjes, soms werd er secondelang getwijfeld, er werd ontzettend veel ge-e-maild, en je ging aan de slag met excellente studenten en excentrieke docenten.

3. In het begin van het studiejaar vermoedden velen dat ze de taal-, reken- en OJW-toets * nooit ofte nimmer zouden halen en in hun hoofden speelde zich een worstcasescenario af, maar door non-stop trainen heeft menigeen er zichzelf accuraat doorheen gecoacht.
* Oriëntatie op Jezelf en de Wereld

4. Al snel ging iedereen aan de slag op de werkplek waar je werd gematcht aan een mentor en waar je steeds meer onderwijsbegrippen leerde kennen, zodat je nu kan expliqueren wat montessorionderwijs of wat sociaal constructivisme is of hoe je een woord als ‘abonnement’ kunt leren aan een kind met dyslexie.

5. Gisteravond was het traditionele kerstgala waar de mannen eruitzagen als adonissen in kostuums met colberts en ceintuurs en de vrouwen als barbiepoppen met geshampood en geföhnd haar en prachtig gemake-upte gezichten in chique galajurken met duizelingwekkende decolletés.

6. Ook op de werkplek staan je sinterklaasvieringen en kerstfeesten te wachten met mysterieuze surprises, langgewenste cadeaus en originele sinterklaasgedichten of met bezoekjes van de goedheilig man [GB ook aaneen!] en Zwarte Piet uit Zuid-Europa.

7. Dan staat de vakantie weer voor de deur en ook de jaarwisseling waarin je in cafeetjes of restaurantjes het jaar 2013 beëindigt met een diner en je toost met champagne, prosecco, earlgreythee of gewoon met een colaatje.

8. We hopen dat jullie in de vakantie niet de dupe worden van winterlamlendigheid, skiongelukken, sneeuwbalpolsen en ijskrabberschouders en bij dezen wensen we jullie allemaal een lumineus 2014 waarin we apetrots kunnen zijn op jullie beresterke prestaties!
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten