zondag 29 december 2013

0144 Dictee woensdag 01 januari 2014 (2): dictee - Rating OMT-dictee √

Dictee woensdag 01 januari 2014 (2): dictee - Rating OMT-dictee

Voor wie mijn kritiek op het GDNT te zwaar aangezet vond nog dit: ik heb daar enigszins begrip voor. Echter, zo'n megaproductie voor een miljoen(en)publiek en alle aandacht voor  'de show' en dan toch altijd weer discussie en ellende over de juiste tekst van het dictee zelf, blijf ik beneden alle peil vinden: men zou dan toch meer aandacht en energie moeten besteden aan (voorronde en) de feitelijke tekst zelf?

OMT-dictee **

Uitgangspunt: 3 sterren (modaal dictee)

Pluspunten 
Dit dictee is natuurlijk iets heel aparts. Het is een dictee van de Applegemeenschap. Op locatie zijn er maar zo'n 15 deelnemers. De weken daarna kan iedereen nog via internet het dictee beluisteren, op zijn gemak de dicteewoorden in VD en GB opzoeken en een flink aantal Appletermen achterhalen via de Applesites en in het bijzonder de officiële Applewoordenlijst. Na de kerstdagen volgt dan ook voor die groep nog een officiële uitslag en bijbehorende prijswinnaar.

Minpunten 
Op zich zouden die 3 sterren wel kunnen worden toegekend, maar de beoordeling dient toch te geschieden naar de opgestelde normen voor 'algemene dictees'. En ja, volgens die visie horen die Appletermen nu eenmaal niet thuis in een (algemeen) Nederlands dictee. En dan kon je in een zo'n term ook nog 8 fouten maken, dat is wel erg cru. Maar 1 ster zou toch erg tekortdoen aan dit verder prima en leuke dictee. Daarom kom ik uit op twee sterren.
 
Rating: Rdr 2, * *
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten