maandag 2 september 2013

0114 Dictee woensdag 04 september 2013: dictee ordegeestelijken (3) √

Dictee woensdag 04 september 2013: dictee ordegeestelijken (3) 

De premonstratenzers (of norbertijnen)
O.Praem. (Ordo [Canonici Regularis] Praemonstratensium). Ze worden ook wel witheren genoemd naar hun habijt. Ze doen aan praktische prediking en zielzorg. De vrouwelijke leden van de norbertijnen hebben naar analogie van de mannelijke leden verschillende benamingen: norbertinessen, premonstratenzerinnen, en in de middeleeuwen soms "witte( )vrouwen". 

De augustijnen 
O.S.A. of O.E.S.A. (Ordo [Eremitarum] Sancti Augustini). Beide richtten zich naar de kloosterregel van Augustinus. Op grond daarvan streven zij een innerlijke harmonie met God na. Hieronder vallen ook de alexianen (cellenbroeders, cellieten: Congregatio Fratrum Alexianorum (Cellitarum) = Orde van de cellenbroeders van de H. Alexius). Zij verplegen grijsaards en zieken en begraven armen. En mede de ursulinen (O.S.U. = Ordo Sanctae Ursulae: opvoeden en onderwijzen van meisjes). Zo ook de O.S.M. = Ordo Servorum Mariae, maristen of servieten, ook: S.B.M.V., Servorum Beatissimae Mariae Virginis. De orde doet thans aan prediking, onderwijs, missie- en parochiewerk en is over de hele wereld verspreid. Net als de Orde van Maria Visitatie (Ordo Visitatio Mariae, afkorting: O.V.M., visitandinnen (christelijke opvoeding van meisjes) - 2020: niet meer in VD! Wel: orde van de Visitatie.

De kruisheren
De Orde van het Heilig Kruis (Ordo Sanctae Crucis, O.S.C.). Die deden vooral aan evangelisatie. Ook wel: O.S.Cr. (Ordo [Canonicorum Regularium] Sanctae Crucis). 

De redemptoristen 
O.S.R. (Ordo Sanctissimi Redemptoris – de Allerheiligste Verlosser, ook: C.Ss.R.). Ook deze orde doet aan evangelisatie. Een bekend lid was Peerke Donders. 

De jezuïeten 
De Sociëteit van Jezus (S.J. = Societas Jesu), een strenge groepering, die ook veel aan onderwijs deed en werd opgericht door Ignatius de Loyola. Ze vallen niet onder een bisschop en beloven absolute gehoorzaamheid aan de paus. 

De montfortanen 
Zij hebben als doel de missie op het platteland: S.M.M. = Societas Mariae Montfortana. 

De salesianen 
S.S. = Societas Salesii. Hiermee wordt de religieuze congregatie Salesianen van Don Bosco bedoeld (Societas Salesiana Sancti Joannis Don Bosco, afgekort tot S.D.B.). 

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten