zaterdag 7 september 2013

0117 Dictee woensdag 11 september 2013 (2): dictee 650 (deel 2) √

Dictee woensdag 11 september 2013 (2): dictee 650 (deel 2)

3. Het chemisch element erbium, een lanthanoïde, atoomnummer 68 (symbool: Er), is genoemd naar Ytterby. We hebben een vierpersoonscottage gehuurd. Over een passerelle kun je lopen. Kun je passevolant zijn bij wijze van passe-temps? De arma Christi zijn de passiewerktuigen. Pacifisme is beslist geen passivisme. Een passpiegel is een psyché, maar wat doet een passloper bij volleybal? Pastastrikjes worden farfalle genoemd. Emser en Drostes pastilles dienden verschillende doelen. Het decanaat of dekenaat is het gebied van een deken. Het diaconicum en de prothesis vormen samen de pastophoria. De zesde symfonie van Beethoven is de pastorale. Een pastor fidus animarum fidelium is een trouwe herder van de gelovige zielen. Is Clinton ook past president? Die schaakpartij is past praying for. Een pastor loci is een lokale pastoor. Een pataat of bataat is een zoete aardappel. Ik wil alleen patat met (mét), een patatje met (mét).

4. Pata negra is fijne Spaanse gedroogde ham van varkens met zwarte poten. Pâte kun je niet eten – denk maar aan pâte de verre, paté wel – denk maar aan pâté de foie gras (ganzenleverpastei). Kruimeldeeg is overigens pâte brisée. Patentgeel wordt ook Turners geel genoemd. Patentlood of Thomsons lood is een loodtoestel. Je hebt paters jezuïeten en paters goedleven. Een patertje kun je dansen. Geleende dingen moet je als een pater familias, een (goed) huisvader, beheren. Gelieve geen Frans paternoster te bidden. Ook Cicero was een vader des vaderlands, pater patriae (P.P.), maar wij hebben onze eigen Vader des Vaderlands (Prins Willem I). Pathemata mathemata: door pijnlijke ervaringen en schade wordt men wijs (vergelijk: mathemata pathemata: wiskunde is lijden). Komt het epd (elektronisch patiëntendossier) er nog? Volgens Seneca zijn vrouwen geboren om te lijden: pati natae.

5. Hij is een gladjanus van een patjakker [ook: badjakker]. De evangelist Johannes beleefde zijn patmos [onaangenaam oord in afzondering] op Patmos. Een algemene uitdrukking voor vroede vaderen is patres conscripti (P.C.) De vaderlijke macht wordt patria potestas genoemd. Voltaire was de patriarch van Ferney. Het Patrimonium Petri is het gebied van Vaticaanstad. De chef-kok is de patron-cuisinier. Wat is een patronymicum? Een giberne is een patroontas. De ChristenUnie, een fusie van GPV en RPF, was tegen. Akkebah, wat een vies eten! Het Akkadisch werd in het oude Mesopotamië gesproken. Een arcadisch gedicht is landelijk en eenvoudig zoals in Arcadië (Arcadia - land van onschuld, vrede).

6. De akant is de acanthus. Een Ajacied speelt in Ajax. De afkorting ajb. betekent alsjeblieft. Met gesloten deuren is à huis clos. Hulpen: aide(s) de camp (adjudant), aide(s) de cuisine (hulpkok), aide-mémoire(s) (geheugensteuntje) en aide(s)-ménage (hulp in de huishouding, interieurverzorgster). A (ab) incunabilis: van de wieg af. Ainsi soit-il: het zij zo. Een airshot is een whiff [misslaan bij golf]. Hij is expert in het zich gewichtig voordoen: air d'importance [g. mv.]. Geef de patchoeliolie eens aan, wil je? Zijdekapok wordt akon genoemd. Het Parthenon is op de Akropolis op Perzenpuin gebouwd. Op de wijze van: à la baisse (short gaan), à la belle étoile (in de openlucht, onder de blote hemel), à la barbe de (voor de neus van), à la bonne heure (nou, vooruit dan maar), à la carte (volgens de menukaart), à la crème (met room: chocolat, café, spinazie), à la façon (op de manier van; façonneren is fatsoeneren) en à la minute.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten