zaterdag 7 september 2013

0118 Dictee woensdag 11 september 2013 (3): dictee 650 (3)

Dictee woensdag 11 september 2013 (3): dictee 650 (3)

7. Verder: à la façon de Venise (zoals een façon-de-venisekaraf), à la fanfare (term uit de boekbinderij), à la fortune du pot (wat de pot schaft), à la guerre comme à la guerre (men moet zich naar tijd en omstandigheden weten te schikken), à la jardinière (met groenten opgemaakt), à la meunière (voor het bakken door de bloem gehaald), à la mode (volgens de vigerende mode), à la nage (in het kookvocht opgediend), à la page (op de hoogte van de laatste ontwikkelingen), à la recherche du temps perdu (frase ter aanduiding van de herbeleving van een lang voorbije tijd, vooral door triviale aanleidingen), à la rigueur (als het beslist moet), à la sardine (zoals men een sardineblikje openmaakt), à la tartare (met pikante saus), a latere (volledige bevoegdheid – van de paus – tot onderhandelen hebbend) en als laatste à la veille d'un grand événement (aan de vooravond van een grote gebeurtenis).

8. Hier voor mij liggen twee albums: een album amicorum en een album studiosum (zoek maar op). Hij is albus in albis, wijs onder de wijzen. Al dente (bijtgaar, niet-papperig) is niet te zachtgekookt, zó dat men erop moet kauwen bij het eten. Een alderman is vergelijkbaar met een wethouder. De aleppo-inkt is een Aleppisch product. Al fresco: op verse, natte kalk, aliena vivere quadra: klaplopen, alieni temporis flores: bloemen van een vroegere tijd, a limine: van het begin af, reeds onmiddellijk, à l'improviste: onvoorbereid, à l'immortalité: aan de onsterfelijkheid, zie: Académie française, à l'instar: naar de wijze van, aliquis in omnibus, nullus in singulis: iemand die een beetje thuis is in alles, maar niets geheel beheerst, a little more than kin and less than kind: iets meer dan verwant en minder dan bevriend, aliud et idem: iets anders en toch hetzelfde en ten slotte alius et idem: een ander en toch dezelfde.

9. Zouden pekans pecannoten lusten? Hij dient slechts als alibiali. Alive-and-kicking is nog steeds goed functionerend (in weerwil van wat men zou verwachten). Hij weet alles à livre ouvert. Ze riepen in koor: 'Allahoe akbar'. De allemande is een Duitse dans in driekwartsmaat. Voor de uitspraak van 'alliancering' zou een koppelteken niet misstaan. Het is all in the game: all-over, all right, allrisk(dekking), allrounder, allseason, all the way, alltime high en all'unisono (op dezelfde toon). De kinderen speelden op de aloenaloen. All the perfumes of Arabia is een hyperbolische formule met de waarde ‘niets ter wereld’. 'One dollar, one vote' is de symbolisering van de almighty dollar. Al secco (a secco) is op een droge ondergrond (geschilderd). De alstroemeria (incalelie) en de althea (zeemaluwe) bloeien. Alta mentere repostum: diep in de ziel bewaard. Altera pars Petri: verstand.

10. Alterum tantum: nog eens zoveel. Zonder ambages beëindigde hij het gesprek. De AMB is de Acht Meibeweging. Ik heb een Amati gekocht. De afkorting a.m. betekent mede: amicu manu, door vriendenhand (bezorgd). Gewapenderhand is à main armée, a majore ad minus is van het grote tot het kleine, een amant attitré is een officiële minnaar en een amant de coeur een geliefde. Ze zouden weer veel ambras maken. Ook in Qatar is er een Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden. Wat houdt ambushmarketing in? Je bent een âme de boue, een verachtelijk wezen. Een amelanchier is een krentenboompje. Amabile is liefelijk (lieflijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten