dinsdag 23 juli 2024

3648 Dictee dinsdag 23-07-2024 (1) – dictee Brief over het Groot Radio Dictee √

 Dictee – dictees [3648]

Nog niet verzonden brief over het Groot Radio Dictee

Inmiddels wel! [23-07]

Aan: directies van KRO-NCRV en Onze Taal

Cc. alle landelijke dagbladen

 

Middelburg, 22 juli 2024

 

Geachte Directie,

 

1. Wat voorafging

Jarenlang hebben we genoten van het GDNT, het Groot Dictee der Nederlandse Taal op tv. Allereerst namen er BN’ers (en toen ook nog: Vlamingen!) deel. Hoe die werden geselecteerd, was niet helemaal duidelijk. Wel ging alle aandacht naar hen uit. Het ging tenslotte om de kijkcijfers. Voor de ‘gewone’ deelnemers was er verder geen enkele aandacht. Wel was het zo dat bij de voorronde via de Volkskrant alle Nederlanders – zo hoort het ook volgens de Grondwet – gelijk waren. Iedereen mocht meestrijden voor een plaats in de groene finalebankjes van de Eerste Kamer. Had je eenmaal meegedaan aan de finale, dan was het wel finito en daar valt ook wat voor te zeggen.

2. Het vervolg

Toen het GDNT stopte – waarschijnlijk vanwege de kijkcijfers – nam de radio het over via KRO-NCRV m.m.v. Onze Taal. T.a.v. de BN’ers is er niets gewijzigd. T.a.v. de ‘gewone’ deelnemers wel. Deelnemers die tot het selecte dicteehobbyistenclubje behoren, worden helaas geweerd, ook als zij voorrondes insturen of proberen via de zomerse uitzendingen van de Taalstaat een plaatsje te bemachtigen.

3. De deelnemers

Kennelijk mikt de organisatie op ‘de gewone man’. Maar daar komt weinig van terecht. De voorronden zijn knap lastig, zodat bv. leraren Nederlands – wier hoofdtaak inderdaad niet het onderwerp spelling is – nauwelijks aan bod komen. In de praktijk zie je dat deelname – buiten die dicteehobbyisten – vrijwel is voorbehouden aan het elitaire clubje mensen, dat professioneel dagelijks met taal en spelling in de weer is. Je moet dan denken aan correctoren, redacteuren, communicatiemedewerkers en wat dies meer zij. Maar wee je gebeente als je in die hoedanigheid toevallig ook nog lid bent van het dicteehobbyistenclubje, dan kun je de voorronde maar beter niet insturen: je wordt rigoureus terzijde gelegd. Dat geeft dan meteen wel aan hoe ondoenlijk het is een grens te trekken tussen de professionals mét of zónder dicteehobby.

4. Oproep

Geachte directie, stop met dit onterechte uitsluiten van een categorie deelnemers. Houd je aan de Grondwet en de Antidiscriminatiewetten, laat iedere Nederlander echt gelijk zijn en gun hem of haar de deelname aan de finale van het Groot Radio Dictee! Wel: hooguit eenmaal!

NB Een te winnen rechtszaak, daar beginnen we maar niet aan!

Met vriendelijke groet,

Namens alle dicteehobbyisten van Nederland,

Rein Leentfaar

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten