maandag 15 juli 2024

3643 Dictee maandag 15-07-2024 (2) – dictee Oefendictee juni 2024 (3), tevens Dictee van de Dag 1167 √

Dictee – dictees [3643]

Oefendictee juni 2024 (3)

Dictee van de Dag 1167

1. Het hendravirus wordt door vleermuizen verspreid. Good vibrations zijn goede vibes. De gorpcore [good old raisins and peanuts – een bekende snack voor wandelaars] is een kledingstijl waarbij mensen in de stad buitensportkleding dragen. Voor wie scrabble speelt: de stam van scrabbelen is ‘scrabbel’. Je mag kiezen: verbeeld u maar niets, verbeeldt u zich maar niets! We hebben/zijn gebrieft/d: allebei goed. We hebben gegoogeld/gegoogled (allebei goed, GB, VD alleen de eerste vorm). De kunstenaars van dada [= dadaïsme] vermengden beeldende kunst, poëzie en theater. Kievi(e)ten is allebei goed. Bij labelen hoort labeling. Je kunt iets verbrodden [bederven, verknoeien]. Er heerste een verbrodde sfeer. Het mv. van aloë is aloë’s [verkleinwoord: aloëetje]. De kudde van Chloë is Chloë’s(!) kudde. De zoon van Felix is Felix’ zoon. De meervouden ceremoniën en ceremonieën zijn allebei goed (naast ceremonies).

2. Een kleine entrecote is een entrecoteje [t uitspreken]. Een kleine facsimile is een facsimileetje [mv. facsimile’s – vgl. ave, ave’s en aveetje – vidé (kippenpasteitje), vidés en videetje naast vide, vides en videtje]. Brochuurtje en brochuretje, mascotje en mascottetje, machientje en machinetje, brunetje en brunettetje, parachuutje en parachutetje, karbonadetje en karbonaadje: schrijf op, wat er voorgelezen wordt! Café, cafés, cafeetje. Menidrosis is maandzweet. Met hidro*: [VD] hidrosis is zweetafscheiding en hidrotica zijn zweetmiddelen. Anhidrose is het gebrek aan zweetsecretie. Melkzweten is galacthidrosis [internet, niet in wdb.] of kraamvrouwenzweet. GB met *hidro* (nog) niets, Verder veel met *hydro* (betreft: water). Ze zat achter op de rode fiets. Schrijf goed: alinea-indeling, groei-economie,
zo-even, milieu-inspanning en café-uitbater.

3. Op Aswoensdag vindt de aswoensdagviering plaats. Een maleo is een hamerhoen. Een male/inger is een lijntrekker of simulant. Male quod sic of male quidem betekent: erg genoeg (dat het zo is). Het malm is de witte jura, de malm is (bouwkunde) een korrel van hout. Een malmoertje is een al te bezorgde moeder. Malnutritie is (medisch) ondervoeding. Het boze oog wordt ook wel malocchio genoemd. Je kunt alom gevreesd of bekend zijn, maar moeilijk alomtegenwoordig. Trouwens: de alomtegenwoordige God is de Alomtegenwoordige. De malambo is de nationale dans van de Argentijnse gaucho’s [nomadische veehoeder]. Een mallemok is een noordse stormvogel [Puffinus puffinus, niet te verwarren met Kuhls pijlstormvogel (Calonectris borealis)]. En vergeet ook de grauwe pijlstormvogel(Ardenna grisea) en de grote pijlstormvogel(Ardenna gravis) niet!

4. De noordse stormvogel heet ook wel blauwvoet, ijsmeeuw, mallemok, onweersvogel, zeepaard en grijze, asgrijze of asgrauwe pijlstormvogel. De stormvogel is – indien bij schepen – een voorbode (precursor) of voorteken van slecht weer. Precyclen is verpakkingsafval voorkomen door producten zo min mogelijk te verpakken. Een vijfdegraadsverwantschap is moeilijk te achterhalen. Wij wonen niet in een aparthotel (ook: apartotel, verkorting van appartementenhotel, zeg maar: appartementencomlexhotelaccommodatie). Zou de pyamaparty een status aparte kunnen krijgen? Een podium voor de dirigent is rostrum (zeg maar: de bok, mv. rostra). Een rostra (mv. rostra’s) is trouwens ook een sprekerstribune. Een vago is een vaag figuur.

5. Een vloos is regionaal een kleine plas, een ven. Hij is een harddraver van luie Kees. Die voormalige twitteraar is nu x’ende. Ik ben helemaal op en tenden. Deze hottie is behoorlijk sexy. Een boger of broger is in het Bargoens een kerel. Pro is proline [chemie, Pro of P]. De ambtenaren bewonen het ministerie [gebouw] van Economische Zaken, de secretaris-generaal bestuurt het Ministerie van Economische Zaken [instelling!]. Er zijn weinig refo’s [reformatorische jongeren] of grefo’s [gereformeerden] die de revo [revolutie] prediken (laat staan de evolutie …). We zullen Daesh [IS, ISIS] maar niet helemaal voluit schrijven … Aegis is bescherming: onder aegide van … Aegri somnia: dromen van een zieke, hersenschimmen. Een agida is in SR een grote, langwerpige drum. Delier, delirisch, porfier, porfirisch, zefier, zefirisch.

6. Er is een hiccup [klein probleempje] met de pick-up opgetreden. Vergelijk: check-up (algeheel onderzoek, medisch), jack-up (booreiland met ophaalbare poten), lock-up (diversen), mock-up (model op ware grootte) en back-up. Arcana sacra zijn geheime mysteries. Een soerat is in Indië een brief. Wie biedt er meer: zij speelden de zogenaamde borsjtsjgrrlsschrammelmuziek
[15 medeklinkers!]? Als je huntington (de ziekte van Huntington) hebt, heb je chorea, danswoede, vitusdans, fieteldans, sint-vitusdans, veitsdans of sint-veitsdans. Dat doe ik steeds weer fout: mysofobie is infectievrees en misofonie = geluidshaat. Snel verouderen is het cockaynesyndroom. Een dcc is digitale compact cassette [mv. n/s].

7. Lacrosse is een op hockey lijkend balspel. Lacrimoso is in de muziek: smartelijk klagend. Gezocht op *arrière*: GB tientallen samenstellingen met carrière en barrière, VD ook nog: fin de carrière = einde van de loopbaan, en arrière = achterwaarts (en ‘en avant’ voorwaarts), de
bloed-hersenbarrière, blitzcarrière, de arrière-goût (nasmaak, onaangename bijsmaak) en de arrière-pensée (verzwegen) bijgedachte, voorbehoud. Een kolbaszworstje is een sterk gekruid, hard Hongaars worstje en een kolblei is een karperachtige zoetwatervis, die uiterlijk veel overeenkomst heeft met de brasem (Blicca bjoerkna – ook: kolbliek). Een kolbak is een berenmuts of haarmuts. Een kolbijl is een bijl om runderen te kollen (= bij slagers met de slagersbijl doodslaan= dollen). Een kolbeitel is een koubeitel, waarmee op koud ijzer wordt gewerkt.

8. Dat was een non-stop bezigheid (ook:
non-stopbezigheid, klemtoon
). Een non sequitur is een ongerechtvaardigde gevolgtrekking. Non solus (bijwoord) is niet alleen. Iets voor de boert is voor de grap. Met *chf* [GB] bitchfight(s) [catfight van twee vrouwen als erotisch evenement], CHF-rekeningen [Zwitserse frank – Confoederatio Helvetica], lachfilms, lunchfeesten, matchfixing, sandwichformules. Verder nog in VD: batchfile [computerbesturing], lchf-dieet ; low carb, high fat, vermageringsdieet waarbij je weinig koolhydraten en veel vet eet, psychiatrisch-forensisch, stretchfolie, biotechfonds en researchfirma.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten